|

Ata tohumları hayat buluyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi, yerel tohumları koruma projesiyle halkın aromasını ve kokusunu özlediği sebze ve meyvelere hayat veriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu, “Bizler sahip çıkmazsak yüzbinlerce yılda bugünkü halini alan tohumlar birkaç on yıla kalmadan yok olacaklar” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 26/08/2018 Pazar
Güncelleme: 03:48 - 26/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Yerel lezzetlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Yerel lezzetlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi 3 yıldır sürdürdüğü yerel tohumları koruma projesiyle atalarımızdan miras kalan ve kokusuyla aroması hiç unutulmayan sebze ve meyvelere sahip çıkıyor. Yenipazar’daki yerel tarım ürünleri çalışma sahasında deneme üretimi yapılan bölgeye özgü sebze ve meyveler korunarak gelecek nesillere aktarılıyor.

AYDINLILAR PROJEYE DESTEK VERİYOR

Vatandaşların da sakladıkları tohumları bağışlayarak destek verdikleri projede koruma altına alınan ve artık sofralarda da yer bulan yerel lezzetlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Şimdiye kadar, vatandaşların tohumlarını sandıklarında sakladıkları Aydın’a özgü olup üretimleri yapılan 26 farklı sebze ve meyvenin 180 çeşidinin envanteri oluşturuldu. Bunların içerisinde 29 farklı domates ve biber ile 10 farklı çeşit patlıcan, karpuz, kavun, fasulye, börülce, bamya, acur, hıyar, kabak ve daha birçok sebze ve meyve yer alıyor.


‘GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ’

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da yerel tohumlar projesinin en önem verdiği projelerden olduğunu söylerken “Bizler sahip çıkmazsak yüz binlerce yılda bugünkü halini alan tohumlar birkaç on yıla kalmadan yok olacaklar. O yüzden geleceğimize sahip çıkıyoruz” şeklinde konuştu.

SANDIKTAN TARLAYA

Projede, vatandaşların sandıklarında özenle sakladıkları Aydın’a özgü tohumlar alınarak Yenipazar Yerel Tarım Ürünleri Serası’nda deneme üretimleri yapılıyor. Yerel olduğu kesinleştirilen tohumlar ise Büyükşehir Belediyesi’ne ait Bozdoğan Yerel Tarım Ürünleri Serası’nda yetiştirilerek tüm Aydın’a ve çevre illerden istekli olan vatandaşlara gönderiliyor. Şimdiye kadar 3 milyondan fazla fide üretilerek vatandaşlara dağıtıldı.

  • ÇOCUKLAR BİLİNÇLENDİRİLİYOR
  • Aydın Büyükşehir Belediyesi, yerel tohumların korunması bilincinin oluşturulması için de çalışmalara devam ediyor. Kültür merkezlerindeki kurslara katılan çocuklara yerel tohumların korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili farkındalık aşılanıyor.

#Aydın
#Tohum
#Tarım
6 yıl önce