|

Atasoy, o iddiaya cevap verdi

Bediüzzaman ve talebeleri hakkında araştırma yapıp kitaplar yazan Atasoy, Said Nursi'nin 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti adına istihbarat toplamak için Alman denizaltısı ile Kuzey Afrika'ya gittiği yönündeki iddialara cevap verdi.

00:00 - 27/01/2012 Cuma
Güncelleme: 19:21 - 27/01/2012 Cuma
Yeni Şafak
Atasoy, o iddiaya cevap verdi
Atasoy, o iddiaya cevap verdi

İhsan Atasoy, 'Bu iddia sadece Cemal Kutay'ın kitabında var. İspatlanmış tarihi bir belge yok. Üstadın hayatı ile ilgili araştırma yapan Abdülkadir Badıllı, Necmettin Şahiner ve diğer tarihçilerin kitaplarında böyle bir bilgi yok.' dedi.



Bediüzzaman ve talebeleri hakkında araştırma yapıp kitaplar yazan İhsan Atasoy, Said Nursi'nin 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti adına istihbarat toplamak için Alman denizaltısı ile Kuzey Afrika'ya gittiği yönündeki iddialara cevap verdi. İhsan Atasoy, 'Bu iddia sadece Cemal Kutay'ın kitabında var. İspatlanmış tarihi bir belge yok. Üstadın hayatı ile ilgili araştırma yapan Abdülkadir Badıllı, Necmettin Şahiner ve diğer tarihçilerin kitaplarında böyle bir bilgi yok.' dedi.




24TV'de ekrana gelen Unutulan Manşetler programında Osmanlı Devleti'nin Kuzey Afrika'daki istihbarat akışını Bediüzzaman Said Nursi sayesinde sağladığı iddia edildi. Programda Said Nursi'nin Antalya'dan bir denizaltıya binerek Kuzey Afrika'ya giderek bu topraklardaki istihbaratı Osmanlı gizli servisi olan Teşkilât-ı Mahsusa'ya ilettiği ileri sürüldü.


Programda görüşlerine başvurulan Araştırmacı-Yazar İbrahim Önsiper ise konu ile ilgili şunları söyledi: 'Said Nursi Hazretlerinin Teşkilât-ı Mahsusa'nın iyi bir elemanı olduğu ve milli mücadelede katkıları olduklarını bilmekteyiz. Bir Alman deniz altısı ile Türkiye'den ayrılmış.'


12 yıl önce