|

Atatürk Barajı’nda balık atağı

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP’a hayat veren Atatürk Barajı’nda, alabalık üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla çalışma başlatıldı. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, “Türkiye’nin yıllık kafes balıkçılığı üretimi 250 bin ton. Biz sadece Atatürk Baraj Gölü’nde yıllık 200 bin ton alabalık yetiştirme imkanına sahibiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:46 - 29/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Atatürk Barajı
Atatürk Barajı

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP’a hayat veren ve gövde dolgu hacmi bakımından Türkiye’de birinci, dünyada altıncı sırada yer alan Atatürk Barajı’nın, sulama ve enerji üretiminin yanı sıra alabalık yetiştiriciliği için de cazip hale getirilmesi için çalışma yapılıyor.

Türkiye’nin en büyük baraj gölü olan Atatürk Barajı’nın, su ürünleri alanında da ekonomiye katkı sağlaması amacıyla GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından “Atatürk Baraj Gölü Şanlıurfa Avlak Sahalarında Kafeslerde Alabalık Yetiştiriciliğine Uygun Alanların Belirlenmesi Projesi” başlatıldı.

ANALİZLER YAPILDI

Proje kapsamında mühendisler, Atatürk Barajı Gölü koylarında derinlik ölçümü ve su analizleri yaparak, avlakları tespit ediyor. Çalışma sonunda, baraj gölünde belirlenen avlak alanlarda girişimciler tarafından alabalık üretim tesisleri kurulması amaçlanıyor.

BELİRLENENDEN BÜYÜK

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, tarım ve hayvancılık alanında birçok proje yürüttüklerini, bunlardan birinin de barajdaki avlak alanların belirlenmesi olduğunu söyledi.

Çetiner, Atatürk Barajı’nın çok büyük bir alana sahip olduğunu belirterek, faklı alanlarda çok sayıda avlak alanının oluşabileceğini ifade etti. Baraj gölünün, yeterince büyük olduğunu anımsatan Çetiner, “Atatürk Barajı tatlı su kaynaklarımız arasında da en büyük kaynaklardan biri. Biz de Atatürk Barajı’nda kafes balıkçılığına uygun alanların belirlenmesi için çalışma başlattık” dedi.

  • 5 uygun nokta tespit edildi
  • Baraj gölünün, balıkçılık için büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Çetiner, şöyle konuştu: “Türkiye’nin yıllık 250 bin ton olan kafes balıkçılığı üretimi düşünüldüğünde, biz sadece Atatürk Baraj Gölü’nde yıllık 200 bin ton alabalık yetiştirme imkanına sahibiz. Bu amaçla bir proje yürütüyoruz. İlk etapta balıkçılık için 5 uygun alan tespit edildi. Bunlardan ikisinin su analizleri ve diğer teknik çalışmaları tamamlandı. Amacımız, kafes balıkçılığı yapmak isteyen girişimcilere Atatürk Barajı’ndaki uygun alanları tespit edip, sunmak.”
#Atatürk Barajı
#Şanlıurfa
5 yıl önce