|

Atina ölümcül tehlike altında

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Avrupa'nın kararsız bir şekilde bocaladığını söyledi. Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'ın ölümcül tehlikeyle karşı karşıya bulunduğunu belirten Venizelos, “Krizden sağlam çıkabilmek için ulusal çaba göstermek lazım” dedi

ATİNA (A.A)
00:00 - 28/11/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:10 - 28/11/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Atina ölümcül  tehlike altında
Atina ölümcül tehlike altında

Yunanistan'da sular durulmuyor. Siyasi partiler borç yüküyle boğuşurken, Maliye Bakanı Venizelos, Yunanistan'ın tehlikeli bir süreçten geçtiğini söyledi. Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'ın “ölümcül tehlikeyle karşı karşıya bulunduğunu” belirtti. Venizelos Selanik'te yaptığı açıklamada, Yunan halkının ekonomik krizle mücadelede büyük fedakarlıklar yaptığını, buna karşın Avrupa'nın halen kararsız bir şekilde bocaladığını belirtti. Mali krizle olan mücadelede samimiyete ihtiyaç bulunduğunu ve herkesin tüm dikkatini bu konuya yöneltmesi gerektiğini ifade eden Venizelos, “Bizim ve çocuklarımızın krizden sağlam çıkabilmesi için insanüstü bir ulusal çaba göstermek lazım. Ülke sendeleyen ve zorluk çeken bir Avrupa'nın içinde ölümcül tehlike altında bulunuyor” dedi.

PARTİLER DE İFLASIN EŞİĞİNDE

Venizelos, Yunanistan'ın üstlendiği yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda yeni tedbirler alınmasına ihtiyaç olmayacağını belirterek, “2011 ve 2012 yıllarıyla ilgili önlemler kanunlaştırıldı. Yeni önlem olasılığı yok. Yeter ki, bizler samimi ve adil olalım” diye konuştu. Ekonomik darboğazdaki Yunanistan'da, yasal gelirlerinin üzerindeki harcamalar nedeniyle bankalara yüksek faizlerle borçlanmak zorunda kalan iki büyük siyasi parti PASOK ile Yeni Demokrasi Partisi'nin iflasın eşiğine geldiği bildirildi. Yunan basınında yer alan haberlerde, ekonomik kriz nedeniyle devlet bütçesinden siyasi partilere verilen maddi desteğin gecikmesi ve bağışların azalması nedeniyle gelirleri azalan PASOK ve ND'nin, bütçelerinde oluşan kara delikleri kapatabilmek için bankalara yüksek faizlerle onlarca milyon avro borçlandıkları belirtildi.

PASOK'UN BORCU 114 MİLYON AVRO

Bankalara olan borçlar nedeniyle, devlet bütçesinden siyasi partilere verilen maddi destek hakları 2019 yılına kadar ipotek altına alınan PASOK ile ND'nin, toplam borç miktarının 242 milyon avroyu bulduğu ifade edildi. Bankalara olan borç miktarı son beş yılda 67 milyon euro artan PASOK'un toplam borcu bu yıl itibarıyla 114 milyon avroya ulaşırken, 128 milyon euro borcu bulunan ND'nin ise, kısa bir süre önce ihtiyaçlarını karşılamak için Attika Bank'tan yüzde 8 faizle 2 milyon borç daha aldığı belirtildi.Ülkedeki diğer küçük siyasi partilerin de bankalara borçlu olduğu belirtilen haberlerde, sadece Ortodoks Halk Partisi LAOS'un hiç bir bankaya borcu bulunmadığı bildirildi.


Bütçe kesintisi sporu da vurdu

Yunanistan Atletizm Federasyonu, hükümet tarafından planlanan bütçe kesintisinin boyutları belli oluncayla kadar tüm faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Federasyondan yapılan açıklamada, yönetim kurulunun, tüm faaliyetleri, yeni bütçeyle ilgili detayların belli olmasının beklendiği 15 Aralık 20 tarihine kadar askıya alma kararına vardığı bildirildi. Açıklamada, devletten, bütçenin devam ettirilebilir olduğuna dair garanti istendiği belirtildi ve 'Sporun, mahvolmasına izin verilecek en son şey olduğuna inanıyoruz' ifadesi kullanıldı. Öte yandan, Yunanistan'ın, Avrupa'da ekonomik durumun kötüleşmesi nedeniyle gelecek yıl özelleştirme hedeflerini tutturmayabileceği bildirildi. Kamu varlıklarının satışından sorumlu Yunanistan Varlık Geliştirme Fonu Başkanı Kostas Mitropoulos Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, bütçe taslağı tahminleri temelinde 2012 yılı için 9,3 milyar avro tutarında özelleştirme gelirinin 'başarılabilir' olduğunu belirtti.


12 yıl önce