|

Atmaca devrimi

Yerli ve milli Atmaca füzesine ilişkin müjdeyi duyuran Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabında şöyle yazdı: “Yıllardır yurtdışından temin ettiğimiz gemi savar füze sistemini artık kendimiz üretiyoruz. Yerli ATMACA füzemizin seri üretim sözleşmesini imzaladık. Milli gemilerimiz, milli gemisavar füzemizle vuracak.”

Haber Merkezi
04:00 - 3/11/2018 السبت
Güncelleme: 03:41 - 3/11/2018 السبت
Yeni Şafak
‘Atmaca’, 9 yıl sonra başarılı bir şekilde tamamlanarak seri üretime hazır hale geldi.
‘Atmaca’, 9 yıl sonra başarılı bir şekilde tamamlanarak seri üretime hazır hale geldi.

Türkiye savunma sanayiinde büyük bir bağımlılıktan daha kurtuldu. 2009 yılında geliştirilmeye başlanan gemisavar füze projesi ‘Atmaca’, 9 yıl sonra başarılı bir şekilde tamamlanarak seri üretime hazır hale geldi. ROKETSAN ana yükleniciliğinde, ASELSAN ve Araştırma Merkezi Komutanlığı (Armerkom) işbirliğiyle geliştirilen yerli Atmaca füzesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Amerikan Harpoon ile Fransız Exocet füzelerine muhtaç olmaktan kurtardı. Türkiye, Harpoon füzesini ABD’li Boeing şirketinden ithal etmek için zaman zaman güçlüklerle karşılaşabiliyordu. Üstün özellikleriyle dikkat çeken Atmaca, muadilleri Harpoon ve Exocet’i hiçbir bakımdan aratmayacak. Savaş gemilerinin üzerine monteli rampadan ateşlenen Atmaca’nın, düşman gemilerinin en büyük kabuslarından biri olması bekleniyor. 800 kilogram ağırlığındaki 6 metrelik Atmaca’da 200 kilogram harp başlığı bulunuyor. Ateşlendikten sonra su yüzeyine çok yakın biçimde seyreden Atmaca, alçak irtifası sayesinde beka kabiliyeti yüksek bir şekilde ortalama 1000 km/s hızda ilerleyip hedefini imha ediyor.

MENZİL 220 KİLOMETRE

Aktif Radyo Frekans (RF) arayıcı başlığa sahip füze -şimdilik- en az 220 kilometre uzaklıktaki hedefi vurabiliyor. Atmaca’nın irili ufaklı birçok geminin yanısıra, sahil bandında kara konuşlu bataryalarda da kullanılması kuvvetle muhtemel. Gerek görüldüğü takdirde araç arkasına entegre edilip kıyı savunması için de görev yapabilecek. Açık denizlerdeki gemiler değil, sadece Türkiye’nin kıyı kesimleri bile düşünüldüğünde Atmaca, kapsama alanına Yunanistan, Bulgaristan, Lübnan, Güney Kıbrıs ve Suriye’yi şimdiden dahil etmiş durumda.


Bozok geliyor

Silahlı insansız hava araçları (SİHA) için geliştirilen akıllı minyatür bomba Bozok, lazer güdümlü yapılan atışlarda hedefi yüksek hassasiyetle vurdu. TÜBİTAK SAGE üretimi Bozok, Saros Körfezi’nde Bayraktar TB2 SİHA ile yapılan testlerden tam not aldı. Gelecek yıldan itibaren operasyonlarda göreceğimiz Bozok, TSK envanterindeki tüm İHA’larda görev yapabilecek. Gürbüz harekât kabiliyetleri sayesinde rakiplerinin önüne geçen Bozok, son safhaya kadar ataletsel güdümle hedefe yöneliyor ve son safhada yarı aktif lazer arayıcı başlığıyla hassas güdüm yapıp geniş ölçekli personel etkinliğiyle hedefleri etkisiz hale getiriyor. Bozok’un harp başlığı antipersonel hedef tiplerine göre optimize edildi. 16 kg ağırlığındaki Bozok, 9 km menzile sahip. Bozok, ROKETSAN üretimi MAM-L ve MAM-C’nin ardından bu sınıftaki üçüncü ürün oldu.


11 km’den tam isabet

TÜBİTAK SAGE’nin geliştirerek 31 Ekim'de törenle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim ettiği Hassas Güdüm Kiti 82 (HGK-82) test atışında hedefi tam isabetle vurdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, HGK-82’nin, yapılan testte 37 bin 500 feetten (11.4 km) 17 kilometre uzaklıktaki hedefi başarıyla vurduğunu açıkladı. HGK serisi, genel maksat bombalarının menzilini artırıyor ve hassas vuruş kabiliyeti kazandırıyor.

#Yerli silah
#Atmaca
#Bozok
٪d سنوات قبل