|

Avro Bölgesi'nde büyük endişe

Nomura Securities Avrupa Kıdemli Ekonomisti Nick Matthews, Avro Bölgesi'nde ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte daha yavaş bir seyir izleyebileceğini belirtti.

Aa
00:00 - 13/11/2013 Çarşamba
Güncelleme: 11:07 - 13/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Avro Bölgesi'nde büyük endişe
Avro Bölgesi'nde büyük endişe

Yarın açıklanacak Avro Bölgesi Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Matthews, ikinci çeyrekte Avro Bölgesi GSYH'nın yüzde 0,3 oranında arttığını anımsatarak, üçüncü çeyrekte bu oranın yüzde 0,2 oranında gerçekleşmesini beklediğini ifade etti.

Azalmanın Avro Bölgesi'nin ana ekonomilerinde gerçekleşeceği öngörüsünde bulunan Matthews, "2. çeyrekte Almanya'nın GSYH'ı yüzde 0,7 seviyesindeyken, Fransa'da bu oran yüzde 0,5 düzeyindeydi. Ancak üçüncü çeyrekte bu iki ülke ikinci çeyrek kadar güçlü oranlara sahip olmayacak" dedi.

Almanya'nın üçüncü çeyrekte yüzde 0,3 oranında büyüme kaydedeceği yönündeki beklentilerini dile getiren Matthews, Fransa'da büyümenin söz konusu dönemde sabit bir seyir izleyeceği öngörüsünde bulundu.

İtalya ekonomisinin daralmaya devam edeceği tahminini yapan Matthews, İtalya ekonomisinin de üçüncü çeyrekte yüzde 0,2 daralma yaşayacağı yönündeki beklentisini aktardı.

Matthews, Avro Bölgesi'nde açıklanacak olan GSYH rakamlarının bölgenin düşük seviyede bir ekonomik iyileşme içerisinde olduğunun göstergesi olacağına dikkati çekti.

BNP Paribas Avrupa Ekonomisti Evelyn Herrmann da Avro Bölgesi'nde büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 0,2 oranında gerçekleşebileceğini, Almanya'nın yüzde 0,4 büyüyeceğini, Fransa'nın büyümesinin aynı dönemde sabit kalacağını, İtalya ekonomisinin ise yüzde 0,1 oranında daralacağı yönündeki beklentisini dile getirdi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçen haftaki faiz indirimi kararına da değinen Herrmann, aşağı yönlü riskler ve düşük enflasyondan dolayı ECB'nin tekrar faiz indirimine gideceğini kaydetti.

ING Group Avro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti Martin Van Vliet de Avro Bölgesi'ne ilişkin büyüme tahminlerini yüzde 0,1 ya da yüzde 0,2 olarak açıkladı.


10 yıl önce