|

Avrupa katliama ortak: Yunanistan sınırında donarak ölen göçmen sayısı 19 oldu

Yunanistan’ın ayakkabı ve giysilerini alarak denize bıraktığı ve ulaştıkları sahilde donarak hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı 19’a yükseldi. TBMM Başkanı Şentop, “Bu insanlık dışı eylemin sorumluluğu Avrupa’ya da aittir” dedi. AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş ise “Yeter artık! Uluslararası kuruluşları, özellikle BM’yi göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

00:00 - 4/02/2022 Cuma
Güncelleme: 03:18 - 4/02/2022 Cuma
Yeni Şafak
Ayakkabı ve elbiseleri alınarak Türkiye sınırına itilen göçmenlerden 19’u donarak can verdi.
Ayakkabı ve elbiseleri alınarak Türkiye sınırına itilen göçmenlerden 19’u donarak can verdi.

Tüm dünya Yunan barbarlığı karşısında şok oldu. Yunanistan, sınırda gözaltına aldığı göçmenleri ayakkabı ve elbiselerini alarak Türkiye sınırına itti. Korumasız bir şekilde sınırda kalan 19 göçmen donarak hayatını kaybetti. Yunanistan’ın tüm insanlık onurunu ayaklar altına aldığı bu vahşi davranışı lanetlendi. Türkiye başta olmak üzere bir çok ülke bu duruma tepkisini dile getirdi. BM ise acil soruşturma açılması için talepte bulundu.

ACİL SORUŞTURMA ÇAĞRISI

  • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Yunanistan sınırında kıyafetleri alınarak geri itilen düzensiz göçmenlerin donarak ölümüne ilişkin acil soruşturma çağrısı yaptı. BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo, düzensiz göçmenlerin donarak ölmesini “yürek parçalayıcı” olarak niteledi. Sözcü Mantoo, “Haberler karşısında şoke olduk ve derin üzüntü içindeyiz.” ifadesini kullandı. Mantoo, Yunanistan’da yaşanan olaya ilişkin ilgili tüm taraflarla konuyu takip ettiklerini belirterek, “Acil bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz. Mülteci ve göçmenlerin hayatlarının, haklarının, güvenliklerinin ve esenliklerinin korunmasını ve ilk sıraya konulmasını sağlamaya yönelik çağrımızı yineliyoruz ” dedi.

DONARAK ÖLEN İNSANLIĞIMIZ

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) de, Yunanistan sınırında geri itilen 19 düzensiz göçmenin donarak ölmesine tepki gösterdi. Açıklamada, “Aslında donan, her türlü gelişmişliğiyle algılarımızı körelten hegemonik aklın, küresel sessizliğidir. Yok oluşunu izlediğimiz insanlarla birlikte yok olan hukuktur. Dalgalarda yok olan, birer üyesi olduğumuz insanlığın ta kendisidir” denildi. Alman hükümeti, 19 düzensiz göçmenin Yunanistan sınırından geri itildikten sonra donarak hayatını kaybettiği olayın aydınlatılması çağrısı yaptı.

KATİL TEMASA GEÇTİ!

Yunan katliamının en büyük ortağı Avrupa Birliği (AB), 19 göçmenin Yunanistan sınırından geri itildikten sonra donarak hayatını kaybetmesiyle ilgili Yunanistan makamlarıyla temasta olduklarını bildirdi. “Doğruluğu teyit edilirse bu tür muameleler hoş görülemez.” diyen Hipper, AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson’un Yunanistanlı muhatabıyla yakın temasta olduğunu belirtti.

Ölü sayısı 19’a yükseldi

Edirne’nin İpsala ilçesinde önceki günden bu yana donarak ölen düzensiz göçmenlerin sayısı 19’a yükseldi. Edirne’nin İpsala ilçesinde 7 düzensiz göçmen ölü bulundu. Valilikten yapılan açıklamada, “İpsala ilçemizde Yunanlılar tarafından geri itilen ve donarak hayatını kaybeden göçmenlerin bulunduğu bölgede dün ve dün devam eden arama ve kurtarma faaliyetlerinde cansız bedenine ulaştığımız göçmen sayısı maalesef 19’a ulaşmıştır.” denildi. İpsala ilçesinde 7 cesedin daha bulunmasıyla önceki günden bu yana donarak ölen düzensiz göçmenlerin sayısı 19’a yükseldi. Jandarma ekipleri, karadan ve havadan dron ile arama yapıyor, sağlık ekipleri bölgede hazır bekletiliyor. Paşaköy önceki Mandakoru mevkisinde dün donarak ölen 11 düzensiz göçmenin cansız bedeni bulunmuştu. Hastaneye kaldırılan bir düzensiz göçmen de müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.

3 gün aç susuz bıraktılar

  • Yunanistan sınırında donarak ölen düzensiz göçmenlerin arkadaşları yaşadıklarını anlattı. Yunanistan’ın kendilerine kötü davrandığını anlatan Riyaz A, kendilerine 3 gün su ve yemek verilmediğini söyledi. Bangladeş uyruklu Muhammet T. de Yunanistan’da kendilerine çok kötü davrandıklarını ve vefat eden arkadaşları için çok üzüldüklerini dile getirdi. Suriye uyruklu Enver Yılmaz ise yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı. Yılmaz, “Avrupa’ya gitmek istiyordum. Yunanistan’a geçtik ve askerleri bizi yakaladı. Dövdüler, bu soğuk havada elbiselerimizi çıkardılar. Hapishaneye götürdüler bizi. Orada her taraf ıslaktı, battaniyeler kaldığımız yer ıslaktı, donduk. Kadınlara, çocuklara, herkese kötü davranıyorlar” diye konuştu. Yılmaz, “Bizi o şekilde botlara koyup Türkiye tarafına gönderdiler. Türkiye’den Türk askerlerinden Allah razı olsun. Bize ayakkabı, elbise, yemek verdiler” ifadelerini kullandı.

Yeter artık!

Sistemli olarak göçmenleri Ege Denizi’nde ölüme iten Yunanistan, insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Son olarak Yunanistan sınır birlikleri tarafından ayakkabıları çıkarılıp elbiseleri soyularak geri itilen 19 göçmen sınırda donarak can verdi.

Yunanistan’ın kan donduran bu uygulamasına tepkiler de büyük oldu. İşte o tepkilerden bazıları:

  • -TBMM Başkanı Mustafa Şentop:
    Bu insanlık dışı eylemin sorumluluğu Yunanistan kadar, ona karşı tavır geliştirmeyen Avrupa ülkelerine de aittir.
-
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:
Sınırdan geçmek isterken insani ihtiyaçları düşünülmeden geri çevrilen 12 göçmene gerekli sağlık hizmetini veremedik. Dün onlara ulaştığımızda 11’i maalesef donarak ölmüştü. Birini hastaneye kaldırdık fakat çok geçti. İnsanlık ölmemeli!

KÜRESEL SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREK

  • - AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş:
    Yeter artık! Yunanistan insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Sözde AB üyesi Yunanistan’ın bu tavrını lanetliyor, uluslararası kuruluşları, özellikle BM Mülteciler Yüksek Komiserliğini göreve davet ediyoruz.
- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet
Yılmaz: AB üyesi Yunanistan sınırında, güvenlik güçlerince itilip donarak ölüme terk edilen mülteciler, yaşadığımız dünyanın acımasız şartlarını bir kez daha gösterdi. Küresel sistemin değişmesi gerektiği çok açık

SİSTEM GÖÇMENLERİ ÖLDÜRMEK ÜZERİNE KURULMUŞ

  • - TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu:
    Batı’nın şımarık çocuğu Yunanistan ise bu haliyle karanlığın ilkelliğine gömülmeye mahkumdur.
-
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi ve AK Parti Milletvekili Serap Yaşar:
Ege’de sistem adeta göçmenleri yaşatmak değil öldürmek üzere kurulmuş.


#Edirne
#İpsala
#göçmen
#Avrupa
#Yunanistan
#Birleşmiş Milletler
2 yıl önce