|

Avrupa kriz idaresinde ABD'den çok daha iyi

AB sarhoşluğu tüm dünyada etkisini gösterirken ekonomi dünyasında önemli yer edinmiş olan yazar ve ekonomist Nassim Taleb, AB'nin borçlar konusunda doğru noktada bulunduğunu açıkladı. Taleb, bölgenin borç krizini ABD'den daha iyi idare ettiğini savunarak, Amerika'nın geçici çözümler oluşturduğuna dikkat çekti

00:00 - 7/12/2010 Salı
Güncelleme: 23:58 - 6/12/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Avrupa kriz idaresinde ABD'den çok daha iyi
Avrupa kriz idaresinde ABD'den çok daha iyi

Siyah kuğu kitabının yazarı Nassim Taleb, Avrupa'nın borç krizinde sorunu doğru tanımladığı ve çözme yolunda adımlar attığı için ABD'nin önünde olduğunu söyledi. CNBC'de katıldığı programda konuşan Taleb, ABD'nin ise kuruluşları kurtarmayı seçtiğini, bunu ise "ahlaki" olmadığını söyledi. Taleb, "En azından Avrupa'da kemer sıkmaları gerektiğini biliyorlar. İnsanlar sahip olmadıkları parayı harcayamazlar. Onlar sorunu doğru tanımladıkları için önümüzdeler. Biz burada borçlandığımız parayla yaşadığımızı bilmiyoruz ve daha fazla borçlanıyoruz" dedi.

MASUMLARIN PARASI GİDİYOR

Taleb yeni kitabında FED Başkanı Ben Bernanke'yi aşırı risk nedeniyle zor duruma düşen kuruluşların kurtarılmasını sağladığı için eleştiriyor. Bu planın sonuçta işe yarayıp yaramadığının önemli olmadığını söyleyen Talep, asıl sorunun Bernanke'nin masum vergi verenlerin paralarını, sistemi çökme noktasına getirenleri kurtarmak için kullanması olduğunu savunuyor. Taleb, "Emeklilerin paralarıyla yanlışlar yapanları kurtarmaya çalışıyor. Bana göre bu ahlaki değil ve düşüncesizliğin ötesinde" dedi.

SUÇLULAR CEZALANDIRILMALI

Ronald Reagan'ın başkanlık döneminde ekonomiyi düzeltmek için mali programlarda yapılan kesintileri hatırlatan Taleb, o dönemde halkın "acı ilacın sorunu çözeceğini bildiği için" bu önlemleri desteklediğini söyledi. Wall Street ve Washington'da krize neden olanların cezalandırılmasını isteyen Taleb, "İşe yaramayan risk yönetimi sistemlerini savunanlar, riski saklayanlar ve sorunu bir noktada durdurmayanların takip edilmesi gerekir. Soruna en iyi çözüm her kaptanın gemisi ile birlikte batmasıdır" dedi.

ABD SORUNLARI ERTELİYOR

Taleb, daha önceki açıklamalarında Amerikan hükümetinin kriz sonrasındaki 2 yılını boşa harcadığını belirtmişti. Ülkede sorunların üzerine gidilmediğini ve geçici çözümlerle geçiştirildiğini savunan Taleb, "Hükümetin çözümün ne olduğu konusunda fikir sahibi olması gerekiyor, oysaki hükümet 2008 krizini geçiştirmiş ve çözümünü ertelemiştir" açıklamalarında bulunmuştı.


İrlanda 2011 bütçesini bugün meclise sunuyor

İrlanda hükümeti, sıkı tedbirler içeren tartışmalı 2011 bütçe tasarısını meclise yarın sunacak. Borç krizinin altından kalkabilmek için Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan yardım talep eden İrlanda hükümeti, bütçe için bir süredir muhalefet partilerinin ve bağımsız milletvekillerinin desteğini almaya çalışıyordu. Süreçte belirleyici rol oynayacak iki bağımsız milletvekili pozisyonlarını netleştirmeye çalışırken, Başbakan Yardımcısı Mary Coughlan, bütçenin meclisten geçirileceğinden emin olduklarını söyledi. Coughlan, bütçede öngörülen maaş ve emekli aylığı kesintilerinin, siyasetçiler için de geçerli olacağını bildirdi. İrlanda hükümeti bütçe açığını 4 yıl içinde gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü düzeyine indirmeyi hedefliyor.


'Sıfırcı Hoca' Macarların kredi notunu indirdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Macaristan'ın notunu iki kademe indirdi. Kuruluş notunun yeniden düşürülebileceği uyarısını da yaptı. 'Sıfırcı hoca' olarak nitelendirilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu açıklamasında, Macaristan hükümetinin finansal gücünde istikrar sağlayamaması halinde bu ülkenin notunu yeniden düşürebileceğini açıkladı. Moody's, Macaristan'ın kredi notunu iki kademe indirerek "Baa1"den yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak üstü olan "Baa3"e düşürmüş, görünümü ise "negatif" olarak belirlemişti. Moody's'ten yapılan açıklamada Macaristan'ın sürdürülebilir bir konsolidasyon başlatması durumunda görünümünün "durağana" revize edilip, ardından notunun arttırılabileceği belirtildi.


Taleb'in tercihi Soros

Nassim Taleb, yatırımlarına ve kararlarını verirken Ünlü Spekülatör George Soros'u takip edebileceğini belirterek, onun kararlarının Warren Buffett'a göre daha fazla tecrübeli buluyor. Ünlü ekonomist neden olarak ise: “Soros'un karlarında tesadüflük payı çok düşük çünkü hemen hemen her işlemi gerçekleştirdi, döviz satın aldı, sattı, arbitraj işlemi gerçekleştirdi. Buffet ise sadece bir stratejiye sahip o se şirket satın almak. Bu stratejide ise oldukça şansa ihtiyacınız var” açıklamasını yapmıştı. Nassim Taleb, Black Swan kitabıyla meşhur olmuş ve şu an New York Üniversitesi'nde finansal mühendislik dersi vermekle birlikte ayrıca Santa Monica'da bir fonda danışmanlık görevi yürütüyor.


Avrupa tahvili için tartıştılar

Dün Brüksel'de toplanan Avro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, kurtarma fonunun büyütülmesi yanında, piyasaların yeni hedef olarak seçtiği Portekiz ve İspanya'nın durumunu ve ortaklaşa Avrupa tahvili çıkarmayı tartıştı. Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ve İtalya Maliye Bakanı Giulio Tremonti, Avrupa Borç Ajansı kurularak AB üyelerine "E-Bonds" adlı ortak tahvil çıkarma imkanı sağlanmasını önerdi. Buna göre AB üyeleri borçlanmalarının yüzde 50'ye kadarını, daha düşük faizli olması beklenen ortak Avrupa tahvili yoluyla gerçekleştirebilecek.


13 yıl önce