|

Avrupa, ordularını 'din subayı'yla güçlendiriyor

ÖNDER tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa ülkelerinin tamamında din subayı bulunuyor. Askerleri ahlaki ve manevi yönden güçlendirdiği için büyük önem verilen din subayları generalliğe kadar yükselebiliyor

Yeni Şafak
01:00 - 2/03/2006 Perşembe
Güncelleme: 11:21 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

----------------------- Haberler başlangıç---------------------------

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) tarafından hazırlanan ve Avrupa başta olmak üzere 47 ülkenin ordusunun incelendiği rapora göre, sadece bir kaç komünist ülke ve Türkiye'de din subaylığı birimi bulunmuyor. Avrupa ülkelerinin tamamı ve ABD'de ise Müslüman askerler için bile Müslüman subay bulunurken, dünya orduları din subaylarını ordularını ahlaki ve manevi yönden daha da güçlendirmek için tercih ediyor. ÖNDER tarafından, "Askeri kuvvetler ve din ilişkisi hangi çerçevede olmalı" sorusundan yola çıkılarak hazırlanan rapor, dünya ordularındaki dini yapılanmaların tarihi sürecini ve bugününü gözler önüne serdi.

MANEVİ MOTİVASYON

Askerin; gözünü kırpmadan ölüme gidebilecek insan olması gerektiğini belirten ÖNDER Genel Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula, rapora ilişkin şunları dile getirdi: "Askerlerin iyi bir eğitim, gelişmiş teçhizatın yanında manevi motivasyona da ihtiyacı var. Tarihte nice kalabalık ve mücehhez orduların, küçük ama moral ve motivasyonu iyi ordular tarafından darmadağın edildiklerini biliyoruz. Ölmeyi emretmek zor iş. Dini ve milli duygular takviye edilmeden bu başarılamaz. Şehadet hem dini hem de askeri bir rütbedir. Muharip askerlere bu rütbenin şerefi ve ahirette kazanacakları anlatılmazsa, inandırılmazsa orduların harp gücü kesinlikle zayıflar. İstisnalar dışında bu hep böyle olmuştur" diye konuştu.

GENERAL OLABİLİYORLAR

Dünya ordularında bu motivasyonun din subayları tarafından sağlandığını ifade eden Sula, şunları söyledi: "Din subaylarının yanısıra ilave olarak sivil din görevlileri de bu hizmeti vermektedir. Bu subaylar din eğitiminin yanında askeri eğitim de alarak ordulara katılmaktadır. Hiyerarşik yükselmeleri ise ülkelere göre değişmekle beraber, generalliğe kadar olabilmektedir. Bu işin laiklikle de alakası yoktur. Fransa'da yaklaşık bin askere bir din subayı düşüyor. Diğer ordularda da durum farklı değil. Birçok ülkeden bahsederken, ülkemizden ise verecek bilgi ve fotoğraf bulamadık. Zaten bu kısa raporun hazırlanma amacı da Türkiye'de neden din subaylığı uygulaması olmadığını sormak ve gerekliliğini ilgililere hatırlatmaktır."

ABD TEŞVİK EDİYOR

Raporda Amerikan ordusunun din subaylığı için yaptığı şu çağrı metnine de yer veriliyor: "Bazıları Tanrı'ya hizmet için çağrılırken diğerleri ülkelerine hizmet için çağrılırlar. Her ikisine de hizmet edenler din subayları (vaiz subaylar) olarak bilinirler. Bu beraberinde çok özel sorumluluklar getiren bir çağrıdır. Din subayları bakanlara, rahiplere, imamlara ve hahamlara zafer ve felaketlerde asker ve ailelerine rehberlik etmenin tek fırsatını sunar. Bunlar askerlerin hayat çemberlerine, doğum, vaftiz onayı ve evliliklere, hastalık ve cenazelere kadar müdahildirler. Din subayları asker ve ailelerinin hayatlarını her gün olumlu etkiler. Bu çağrıya, ya tam zamanlı aktif görevde, ya da yarı zamanlı ordu görevinde cevap verin. The USA Army Chaplain Corps. Tanrı'yı askere, askeri de Tanrı'ya yaklaştırır" Rapora göre Avrupa ülkelerinin ordularında da benzer çağrılara rastlamak mümkün.

Tüm dinlerden görevliler var
  • Dünya ordularından örneklerin yer aldığı raporda ilginç bilgiler bulunuyor:
  • Avrupalı devletler içinde orduda dinle ilgili ilk düzenlemeleri yapan ülke Federal Almanya.
  • Bir çok ülkenin ordularında İslam, Hıristiyanlık, Yahudilik, Budizm gibi tüm dinlerin görevlileri bulunuyor.
  • Fransa'da yaklaşık bin askere bir din subayı düşüyor.
  • İngiltere Kraliyet askeri kuvvetlerindeki Katolik, Protestan ve Yahudilerden oluşan din subayları arasında kurumsal olmasa da Müslüman subaylar da bulunuyor.
  • Bangladeş'de her kışlada en az bir cami, devlet tarafından atanmış iki ya da üç müftü ve imam bulunuyor. Askerlerin namaz, oruç, vs. gibi ibadetlerinin yanında, bazı eğitim programları düzenlemek de görevleri arasında.
  • İran'daki askeri kuvvetler, İslami ilkelere göre şekillendirilmiş durumda.
  • İsrail askeri kuvvetlerinde ahlaki konularda destekleyici programlar ve dersler bulunuyor. ----------------------- Haberler son--------------------------


  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce