|

Avrupa pazarında büyümeye devam

Türkiye lastik piyasası, Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen 2013 yılında da istikrarlı büyümesini sürdürüyor.Michelin Türkiye Operasyon Direktörü Sertan Akçagöz, Türkiye lastik pazarının, ekonomik durgunluğun da etkisiyle küçülen Avrupa pazarında nadir büyüme gösteren ülkelerinden biri olarak ön plana çıktığını ifade etti.

.
00:00 - 28/10/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:24 - 27/10/2013 Pazar
Yeni Şafak
Avrupa pazarında büyümeye devam
Avrupa pazarında büyümeye devam

Türkiye lastik pazarı, Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen 2013 yılında da istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Kış lastiğinin belirli segmentlerde zorunlu hale getirilmesiyle beraber geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre büyüme kaydeden Türkiye lastik pazarının 2013 yılı sonunda yine kış lastikleri etkisiyle çift haneli büyümesi bekleniyor. 400''den fazla bayiyle pazarın öncü markası olduklarını ifade eden Michelin Türkiye Operasyon Direktörü Sertan Akçagöz, Türkiye lastik pazarının, ekonomik durgunluğun da etkisiyle küçülen Avrupa pazarında nadir büyüme gösteren ülkelerinden biri olarak ön plana çıktığını ifade etti.

YÖNETMELİK İTİCİ GÜÇ

 Michelin Türkiye, 2013 yılında da istikrarlı büyümesini sürdürerek Michelin Grubu''nun büyümesinde kilit  rol oynuyor. Avrupa ülkelerinin çoğunda yaşanan ekonomik krizin lastik pazarını durgunlaştıran etkisi devam ederken, Türkiye''de ise, geçen yılki kış lastiği yönetmeliği etkisiyle sektör büyümeye devam ediyor. Bu büyümenin Michelin''de de kendini gösterdiğini ifade eden Michelin Türkiye Operasyon Direktörü Akçagöz, ''Avrupa Bölgesi pazarları arasında Türkiye, kamyon lastiklerinde en büyük pazar olarak öne çıkıyor. Binek otomobil lastiklerinde ise; Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve İngiltere''nin ardından 6''incı sırada yer alıyor. Michelin Türkiye olarak biz de sektörde pazarın üzerinde bir büyüme gösteriyoruz. Bu büyümemizde, özellikle kış lastikleri ve yüksek performanslı araç lastikleriyle, 4x4 arazi araçları lastikleri segmentlerindeki büyümemizin etkisinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Kış lastiği kullanımının yüzde 20''lerin üzerine çıkması bu sene de kullanıcıların taleplerinin yüksek olacağını göstermektedir.

TÜRKİYE''DE DURUM FARKLI

2013 yılı içerisinde son çeyreğe kadar Avrupa ülkelerinin çoğunda ekonomik krizin lastik pazarını durgunlaştıran etkisini devam ettirdiğini söyleyen Sertan Akçagöz, ''Türkiye''de ise durum farklı. Türkiye lastik pazarında, özellikle de binek araç segmentinde güçlü bir büyüme gözleniyor. Son çeyrekte ise Avrupa pazarında da pozitif sinyaller almaya başladık. Kış ve yüksek performans lastiklerindeki hızlı büyüme, pazarımızı her geçen gün değeri açısından daha önemli hale getiriyor. 2013 yılının ilk yedi ayında kamyon ve otobüs lastikleri pazarı da çift haneli büyüdü. Yönetmeliğin pazardaki büyümeye etkisinin devam edeceğini öngörüyoruz'' dedi.

Sektörde hedef yüzde 50''nin üzerinde büyüme

2012 yılını bir önceki yıla göre yüzde 5.6''lık büyüme, yaklaşık 11 milyon adetlik satış rakamıyla tamamlayan Türkiye lastik pazarında 11 milyon lastiğin yaklaşık 9 milyon adetlik kısmını binek ve hafif ticari araç lastikleri oluşturdu. Kış lastiği pazarı ise, yine 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 3 milyon adetle kapattı. 

Kış lastiği uygulamasının satışa olumlu etkilerinin özellikle 2013''ün ilk aylarında yoğun olarak hissedildiğini ifade eden Sertan Akçagöz, '' Öngörümüz, 2013''teki artışın geçen yıla oranla daha da yüksek olacağını yönünde. 2013 yılının sonuna kadar kış lastiği uygulamasının etkisi ile toplam lastik pazarın yüzde 10''dan fazla büyümesini bekliyoruz'' dedi. sektörü, Nisan ayından itibaren toparlanmaya başladı» dedi.


11 yıl önce