|

Avrupa'da bir banka daha kamusallaştırıldı

Cihan
00:00 - 14/12/2009 Pazartesi
Güncelleme: 17:07 - 14/12/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Avrupa'da bir banka daha kamusallaştırıldı
Avrupa'da bir banka daha kamusallaştırıldı

Almanya'nın ardından bir banka devletleştirme olayı da komşu ülke Avusturya'da yaşandı. Hypo Alpe Adria adlı emlak bankasının ortaklarının, mali sıkıntıdaki bankaya yardım etmeye yanaşmamaları üzerine Avusturya bankaya el koydu. Bavyera eyaletinin yaptığı milyarlarca Euro heba olurken, Bavyeralı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) zor duruma düştü.

Almanya'nın bu yıl Hypo Real Estate (HRE) adlı emlak bankasını devletleştirmesinin ardından Avrupa'da ikinci bir banka devletleştirme vakası komşu ülke Avusturya'da yaşandı.

Avusturya, mali sıkıntı yaşayan Hypo Alpe Adria (HGAA) adlı bankayı kamusallaştırarak batmaktan son anda kurtardı. Hafta sonu ve Pazar gecesi sabaha kadar bankanın durumunu görüşen yetkililer, Avusturyalı bankanın batmaması konusunda hafta başı mesai saatinden kısa süre önce anlaştı. Böylece mali sıkıntı içinde olduğu bildirilen banka, gerekli kredinin son anda bulunmasıyla bürolarını açtı.

Bavyera'nın kamusal bankası BayernLB'nin, 2007 yılından beri toplam 2,8 milyar Euro yatırım yaptığı ortağı HGAA'yı Avusturya'ya sembolik olarak bir Euro'ya sattığı haber verildi. Bu bankaya daha fazla para kaptırmak istemeyen BayernLB, yüzde 67 olan hissesini tamamen devretti. Münih merkezli bankanın ayrıca, ortağı HGAA'nın yeniden yapılandırılmasına olanak sağlamak için yaklaşık 825 milyon Euro'luk hakkını talep etmediği bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan BayernLB CEO'su Michael Kemmer, ortaklarından ayrılmanın zor, ancak tüm taraflar için en doğrusu olduğunu ifade etti. Ekonomik ve finans krizi nedeniyle sürekli zarar açıklayan Bavyeralı bankanın, son gelişmeyle kasada daha fazla açık vereceği belirtiliyor.

Görüşmeleri Bavyera adına yürüten eyalet Finans Bakanı Georg Fahrenschon (CSU), Avusturya ile birlikte Güneydoğu Avrupa ülkeleri için hayati öneme sahip olan bankayı kurtarmayı başardıklarını söyledi. Avusturyalı Finans Bakanı Josef Pröll ise, finans sektöründe zor bir süreçten geçtiklerini ve HGAA'nın batmasının söz konusu olduğunu dillendirdi. HGAA sorunun çözümü için, Avrupa Merkez Bankası CEO'su Jean-Claude Trichtet'in kurtarma görüşmelerine destek verdiği belirtildi.

HGAA, çoğunluğu Doğu Avrupa ülkesi olmak üzere toplam 11 ülkede faaliyet göstermekte olup, daha çok kamusal projelere kredi sağlıyor.

Finans krizi nedeniyle Bavyera hükümetinin kredi verdiği BayernLB'deki gelişmeler, geçen yıl hükümeti yeni seçimle devralan Başbakan Horst Seehofer'i (CSU) baskı altında bıraktı. Seehofer, selefleri Günther Beckstein ve Edmund Stoiber'in aldığı yanlış kararların cezasını çekmeye başladı. Bu arada dün toplanan CSU'lu danışmanlar, tabana yayılma kararı aldı.

14 yıl önce