|

Avrupa'da sıkıntı büyük, çok şükür bizde netice iyi

Başbakan Yardımcısı Babacan, dünya ve özellikle Avrupa açısından oldukça sıkıntılı bir tablonun olduğuna dikkat çekerek, “Ama Türkiye açısından çok şükür iyi neticeleri şu ana kadar almış durumdayız' dedi. Türkiye'nin 2008'den bu yana önemli atılım yaptığını belirten Babacan, bunun en önemli kanıtının 3,5 milyonu bulan istihdam artışı olduğunu söyledi

00:00 - 18/11/2011 Cuma
Güncelleme: 03:03 - 18/11/2011 Cuma
Yeni Şafak
Avrupa'da sıkıntı büyük, çok şükür bizde netice iy
Avrupa'da sıkıntı büyük, çok şükür bizde netice iy

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün önce Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda, ardından da Hürriyet Gazetesi'nde düzenlenen basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Babacan, Hürriyet'te düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana çok önemli dönüm sürecinden geçtiğini ve bunun devam edeceğini söyledi. Babacan, 'Biz şuna inanıyoruz ki dünyanın aslında güçlü bir Avrupa'ya ihtiyacı var. Çünkü, Avrupa'nın değerleri ve Avrupa'nın idealleri aslında Türkiye'nin de rahatlıkla paylaşabileceği, uygulayabileceği ve kendi bölgesinde de daha yaygın hale getirebileceği, hem yaptığı reformlarla hem de dünya için, özellikle içinde bulunduğumuz bölge için ilham kaynağı olması vesilesiyle de son derece büyük önem arz ediyor' dedi.

ŞİKAYETLER İNANDIRICI DEĞİL

Evvelsi gün yayınlanan istihdam rakamlarına baktıklarında, mevsimsel düzeltilmiş rakamlar olarak 2009 Nisan'ında yüzde 14,9 çıkan işsizlik oranının 2011 3. çeyreği itibariyle yüzde 9,6'ya düştüğünü belirten Babacan, 'Krizin en tepe noktası ile iki gün önceki rakamları mukayese edecek olursak işsizlik oranımızda yüzde 5,5'lik düşüş var. Sadece son 12 ayda Türkiye'de 1,7 milyon ilave istihdam oluştu. Krizin en tepe noktası ile bugünü karşılaştıracak olursak da Türkiye'de 3,5 milyon istihdam artışımız var. Bu sonuçlara pek çok ülke gıpta ile bakıyor' dedi. Babacan, 2004 yılından itibaren Türkiye'de bankacılığa yatırım yapan uluslararası bankaların 'Çok şey istiyorsunuz' diye şikayet ettiklerini, bu şikayetleri yapmalarına rağmen Türkiye'ye yatırımları da sürdürdüklerini söyledi.

İHTİYAT ZAMANI

Babacan, önümüzdeki dönemde herkesin çok ihtiyatlı hareket etmesi gerektiğini belirterek, 'Hem hükümetin hem tüm devlet kuruluşlarımızın, hem şirketlerimizin farklı senaryolara hazır olması gerekecek. Hiçbir şey sürpriz olmamalı bu dönemde. Ve içinden geçmekte olduğumuz dönem son yüzyılın hiç bir dönemi ile mukayese edilemeyecek karmaşıklıkta bir dönem' dedi. Babacan, önümüzdeki dönemde kamu maliyesi ile bankacılıkta sıkı duruş, para politikalarında çok ihtiyatlı ve günün şartlarına kolay adapte olabilen bir duruş gerektiğinin altını çizdi.


CARi AÇIKTA EN KÖTÜ GERiDE KALDI

Babacan, son aylarda gittikçe artan oranlarda cari açığın daha uzun vadeli sermaye ve doğrudan sermaye girişleri ile finanse edilmeye başladığını belirterek, 'Cari açık konusunda artık en kötü geride kaldı' dedi. Türkiye'de sermaye piyasalarının geliştirilmesiyle ilgili bir reform paketi üzerinde çalıştıklarını belirten Babacan, hedeflerinin İstanbul'u 2023 yılında dünyanın en önemli 10 finans merkezinden birisi haline getirmek olduğunu söyledi.


Güney Akım'da köprü

Forumun açılışında konuşan Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkovic, Rusya'nın Güney Akım projesinde yer alan Sırbistan'ın, bu projeye doğrudan katılmayan ülkeler arasında bir köprü görevi üstlenebileceğini belirterek, 'Stratejik enerji ve ulaştırma yollarının geçiş noktasında bulunan Sırbistan, başka projelere katılıma açıktır, hazırdır' dedi.


'İstikrar limanı' övgüsü

Atlantic Council Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Frederick Kempe forumun açılışında, Türk ekonomisine övgüler yağdırdı. Kempe, 'Bazı sorunların yaşandığı bu bölgede Türkiye, bir istikrar limanı olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye önemli bir enerji oyuncusu ve Türk ekonomisi çok canlı. Siyasette de Türkiye'nin uluslararası ilişkileri şekillendirici rolü bu bölgede bariz bir biçimde görülmektedir' diye konuştu.



12 yıl önce