|

Avrupa'dan üç uyarı

AP Türkiye Raportörü Eurlings 9 Kasım'da yayınlanacak İlerleme Raporu'nda azınlık hakları ve din özgürlüğünün önemli yer tutacağının sinyallerini verdi. Camiel Eurlings, Türkiye'nin daha fazla reform gerçekleştirmesi gerektiğini de savundu.

Yeni Şafak
00:00 - 22/10/2005 Cumartesi
Güncelleme: 09:44 - 13/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • Türkiye Heybeliada Ruhban Okulu'nu mutlaka açmalı
  • Aleviler cemaat, cemevleri ibadet yeri kabul edilmeli
  • TCK daha da değişmeli. Pamuk gibiler takibata uğramamalı
  • MURAT PALAVAR / İSTANBUL

    Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Camiel Eurlings, 9 Kasım'da açıklanacak Türkiye ilerleme raporu öncesi üç önemli uyarıda bulundu. Eurlings, "Türkiye, Heybeli Ruhban Okulu'nun açılması için mutlaka bir yol bulmalı. Aleviler dini cemaat olarak kabul edilmeli. Türk Ceza Kanunu değişti ama daha da değişmeli. Orhan Pamuk gibi isimler takibata uğramamalı" mesajları verdi. Eurlings, Fener Rum Patrikhanesi ile AP Hıristiyan Demokratlar-Avrupa Demokratları Grubu'nun düzenlediği uluslararası konferansın son gününde yaptığı konuşmada Avrupa Komisyonu'nun geçen yıl Aralık ayında hazırladığı İlerleme Raporu'nda, ilk adım olarak Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması, Fener Rum Patriği'ne 'ekümenik statü' tanınması, AİHM içtihatlarına uyulması, Alevilerin dini cemaat olarak tanınması ve Sünni oraklı eğitim vazgeçilmesinin istenildiği hatırlatarak, "Şunu söyleyebiliriz ki, son rapordan bu yana çok az ilerleme kaydedildi" dedi. Dini cemaatlerin malvarlığı ve hukuki kişilikleri konusundaki sorunun hala çözülemediğini, gayrimüslim cemaatlerin de hala ruhban yetiştiremediğini kaydeden Eurlings, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fener Rum Patriği'nin vurguladığı üzere, bu ciddi bir sorundur. 800 yıldır var olan patrikhanenin önümüzdeki 5-10 yıl içinde kapatılabileceğini kabul etmek mümkün değil. Oradaki ruhban grubu yaşlanıyor. Daha da yaşlanacak ve belki de ortadan kalkacak. Bunu kabul edemeyiz."
    Ruhban grubu yaşlanıyor

    Ruhban Okulu'nun, ruhban sınıfının eğitimi için çok önemli olduğunu ifade eden Camiel Eurlings, "Patrik, 'Türk mercilerinin denetimi altında görev yapmayı kabul ettiğini' söyledi. Ancak hala açılmıyor. Türk mercilerine bir kez daha davette bulunuyorum. Mutlaka bir yol bulmak zorundalar. İstek olursa yol da bulunur" dedi. Eurlings, Hıristiyan azınlıklar için mevzuat değişikliklerinin yapıldığını, ancak hala ilahiyat fakültesinden mezun olan Hıristiyan ruhban sınıfının azınlık okullarında ders veremediğini dile getirdi. Türkiye'de Sünni olmayan Müslüman gruplarla ilgili sorunlar da bulunduğunu belirten Eurlings, "Türkiye'de yaklaşık 12-20 milyon Alevi olduğu tahmin ediliyor. Aleviler, dini cemaat olarak kabul edilmiyor, Diyanet'te temsil edilmiyor. Cemevleri ibadet yeri olarak kabul görmüyor. Avrupa olarak Aleviler'in durumunu ele almak zorundayız" dedi.

    Azınlıklara kucak açın

    Türkiye'nin reform sürecine devam etmesi gerektiğini vurgulayan Eurlings, şunları kaydetti: "Türk Ceza Kanunu'ndan, Orhan Pamuk gibi yazarların takibata uğramasına neden olan hükümlerin çıkarılması gerekiyor. TCK değişti, ama daha da değişmeli. Türkiye'nin, artık gerçek din özgürlüğüne giden bir mevzuata ihtiyacı var." Eurlings, Türkiye'nin azınlıklarına kucak açmasının lehine olduğunu ifade ederek, "Başbakan Erdoğan Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılışında 'İşte Avrupalı Türkiye budur' dese, Türkiye'nin imajı ne kadar olumlu olacaktır. Bir de düşünün ki 10 yıl sonra patrikhanenin üzerine 'satılık' yazısı asılsa... Bu mudur Türkiye'nin lehine olan durum?" dedi.

    Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini istemiyoruz
    Alman Hıristiyan Demokrat Parti ve AP üyesi Renate Sommer, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını istemediğini söyledi. Konuşmalarda 'Türkiye'nin AB'ye üyeliğini istiyoruz' dendiğini hatırlatan Sommer, "Hayır, tam olarak böyle değil. Hepimiz iyi komşuluk istiyoruz, ama hepimiz Türkiye'nin tam üyeliğini istemiyoruz. Ama müzakereler hayati hata olarak başladı" dedi. Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Marietta Yiannaku, "Türkiye'nin AB'ye katılımı ve Avrupa ile bütünleşmesi meselesi var. Bu meydan okumalarla karşı karşıyayız" diyerek, "Meydan okumalarla mücadele edebilmek için birlikte karar almamız gerekiyor" dedi. Konferansın sonuç bildirgesinde de Ruhban Okulu'nun açılması istendi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce