|

'Avrupa'ya son 100 metreyi koşuyoruz'

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Kopenhag kriterlerinin kritik dönemini aştığını söyleyerek, "Reformlar devam edecek. 40 yıllık AB yarışında finişe çok yaklaştık. Artık son 100 metreyi koşuyoruz" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 13/09/2004 Pazartesi
Güncelleme: 10:45 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kopenhag kriterlerinin kritik dönemini aştığını söyleyerek, "Reformlar devam edecek. 40 yıllık AB yarışında finişe çok yaklaştık. Artık son 100 metreyi koşuyoruz. AB'li dostlarımızdan müzakere tarihi bekliyoruz" dedi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nda düzenlenen "Finish'e 5 kala Avrupalı Türkiye" konulu toplantıda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin, katılım müzakerelerinin başlaması için Kopenhag kriterlerinin kritik eşiğini aştığını söyleyerek, "Ancak bu reform devam edecektir. Önemli olan yaptıklarımız kadar yapacaklarımıza yönelik bizim taahhüdümüzdür. AB de bunu biliyor. Türkiye kaydettiği gelişmeleri büyük ölçüde kendi kaynaklarıyla başarmıştır. 2005'ten sonra AB'nin maddi bir yardım yapması söz konusu olamaz. Türkiye olarak biz maddi konularda kendi kendimize yetecek güce sahibiz" dedi.

Türkiye'nin AB'ye üye olması halinde AB'de olan Türklerin tekrar yeniden Türkiye'ye döneceğine ve yatırımlara başlayacağına dikkat çeken Erdoğan, AB ile mali işbirliğin yeni yeni gelişmeler gösterdiğini belirtti.

Medeniyetler savaşı değil uyumu

"AB'nin güçlenmesine destek olabiliriz" diyen Başbakan Erdoğan, "Ülkemizi özgürlükler ülkesi haline getirebiliriz. Medeniyetler çatışması yerine, medeniyetler uyumunu sağlayabilir ve AB ile bunu el ele yapabiliriz. Bazı çevreler 11 Eylül'ü medeniyetler ve dinler savaşının işareti olarak göstermektedir. İnsanlar Doğu, Batı, Hıristiyan ve Müslümanlığın bir arada olabileceğini göreceklerdir. AB bir toplum projesidir" diye konuştu.

Ankara kriterleri ile devam ederiz

Erdoğan, şöyle devam etti: "Biz AB üyeliğinin bir amaç olarak değil, Türk halkının hak ettiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırmak için bir araç olarak görüyoruz. Aralık ayında Türkiye'ye 'evet' denilmesinin o anda tam üyelik anlamına gelmediğini biliyoruz. Evet cevabı AB'nin Türkiye konusundaki iradesini gösterecektir. Olumsuz bir cevap gelirse hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam edeceğiz, bu sefer Kopenhag kriterleri olarak değil, Ankara kriterleri olarak."

Avrupa'ya akın olmayacak

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Avrupalılar Türklerin Avrupa Birliği'ne girdikleri takdirde, Avrupa ülkelerine akın edeceklerini düşünüyorlar. Oysa emeğin serbest dolaşımı 1985'lere dayanıyor. Biz o günden bugüne ısrarcı olmadık. Bu konuda kimseyi suçlamak ve tenkit etmek istemiyorum. Türkiye bugüne kadar kimseye yük olmamıştır, olmayacaktır da... Mevzuatları tam olarak uyguluyoruz. İşkence ve kötü muamele iddiasıyla ülkemizin aleyhine AİHM'e yapılan başvuru sayısında gözle görülür düşüş oldu. Verheugen'e sordum; Türkiye için yapmamızı istediğiniz bir şey var mı; cevabı 'hayır' oldu."

40 yıl sonra ipi göğüsleyeceğiz

Başbakan Erdoğan, 40 yılı aşan AB yarışında finişe çok yaklaşıldığını belirterek, "Artık son 100 metreyi koşuyoruz. İpi göğüsleyeceğimize inanıyoruz. Türkiye'nin elinden gelen her şeyi yapmıştır. AB üyesi dostlarımızdan da aynı şeyi bekliyoruz. Müzakere süreci başlatılmalıdır" dedi.

YABANCI KONUKLARDAN MESAJ
'Türkiye dünya ile rekabet edebilir'

Danone Dünya Operasyonları Başkan Yardımcısı Mario Reis: "Türkiye'nin uluslararası piyasada rekabet edebilecek kalitede markaları var. Tamek, Birtat, Tikveşli gibi..."
'Erdoğan istikrar ve destek sağlıyor'

Mitsui Dünya 2. Başkanı ve Avrupa Başkanı Yasuo Hayashi: "İstanbul'un olağanüstü tarihi birikimi var. İstanbul'da düzenlenecek mimarlar kongresinin sponsoru olduk. Mitsui-Türkiye ofisi Ortadoğu'ya bağlıydı. İki yıldır Avrupa'ya bağladık. Türkiye'de 6 yatırımımız var ve Türkiye'de yatırım yapmaktan çok memnunuz. Ulaşım, altyapı, enerji gibi sektörlere de girmeyi düşünüyoruz. AK Parti tüm yabancı yatırımcıları istikrar, liberal yaklaşım ve hukuki düzenlemelerle destekliyor ve sayın Erdoğan'ın lider kişiliği yabancılara imkanlar sağlıyor."
'Biz zaten herkesten endişe ediyoruz'

Almanya CDU Milletvekili Holger Haibach: "Türkiye Kopenhag kriterlerine uyum konusunda olağanüstü bir yol katetti. Bu Türkiye'ye karşı bir tavır değil, Hıristiyan demokratlar AB'de kim aday ülke olarak gündeme gelirse gelsin endişe duymaktayız."
'Sürpriz olmasın diye çalışıyoruz'

AB Dönem Başkanı Hollanda Büyükelçisi Sjoerd Izaak Hendric Gosses: "AB komisyonu ile biz Hollanda olarak yakın bir temas içindeyiz. Her hangi bir sürpriz olmamasının mesajını veriyoruz. Bugüne kadar yapılanların devam etmesi gerekiyor. Daha çok uygulama, daha az bürokrasiden bahsediyoruz. Türkiye'den gelecek göç endişesi var. Türk öğrencilerin Avrupa'yı tercih etmeliler. Daha hızlı bir yargılama ve tabi işkenceye sıfır tolerans."
Schumacher Miraç gecesini kutladı

Toplantının onur konuğu olan Almanya Milli Takım ve Fenerbahçe eski Kalecisi Tony Schumacher, "Mir'aç Kandili"ni kutlayarak başladığı konuşmasında, şöyle dedi: "Avrupa halkı Türkiye'yi AB'ye severek kabul edecek. Ben Türkiye'yi her zaman ikinci vatanım olarak adlandırıyorum. Türkiye şu anda uzatmaları oynuyor. İnşallah altın golü atacaktır. Bu altın gol, AB tam üyeliği olacaktır. Hepinizi çok seviyorum. Her şey Türkiye için."
  • İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce