|

Avukatlık mesleği zan altında

Meslek etiğine aykırı davranan avukatlar bulunduğunu belirten TBB Başkan Yardımcısı Ekmen, "Terör örgütü ve mafya mensubu gibi açıklamalarda bulunan meslektaşlarımız var" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 17/05/2005 Salı
Güncelleme: 16:37 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA


    Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı avukat Zeki Ekmen, "Maalesef terör örgütü ve mafya mensubu gibi açıklamalarda bulunan meslektaşlarımız var" dedi. Hakimevi'nde devam eden "Hükümlü ve Tutukluların İnsan Hakları" konulu seminerde konuşan Ekmen, meslek kuralları ve etiğini ihlal eden meslektaşları hakkında soruşturma yapılarak, gerekli disiplin cezalarının uygulandığını açıkladı. Suç işleyen meslektaşlarına karşı gerek barolar gerekse Barolar Birliği tarafından müsamaha gesterilmediğini hatırlatan Ekmen, diğer yandan tutuklu müvekkillerini ziyarete giden savunma avukatlarına, bazı cezaevlerinde hoş olmayan muameleler yapıldığını ileri sürdü.
    "Avukatların aranması ciddi sorun"

    Ekmen, bu tür uygulamaların savunma mesleğini olumsuz yönde etkilediğini vurgularken, "Avukatların, duyarlı kapılardan ayakkabılarını bile çıkararak geçme zorunda kalmaları, aramanın maksadını aşan bir uygulamadır" dedi. Avukatların, bazı cezaevlerinde muhatap oldukları uygulamaların gözardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Ekmen, şunları söyledi:

    "Avukatlık Kanunu, ağır cezalık suçüstü halleri dışında avukatların üstünün aranamayacağını hükme bağlamıştır. Ancak cezaevlerinin girişlerinde avukatların muhatap olduğu arama koşulları, birçok zaman avukatları cezaevi kapısından döndürmektedir. Özellikle cezaevlerinde müvekkillerini ziyaret edip görüşme zorunda olan bayan avukatlar, son derece sıkıntılı anlar yaşamaktadırlar. Yakın geçmişte bayan avukatların iç çamaşırlarına kadar aranmaya varacak uygulamalarda bulunulması, kötü niyetli ve savunma hakkını kısıtlamaya yönelik bir uygulamadır."

    "Son zamanlarda cezaevlerinde olumlu gelişmeler var"

    Cezaevlerinde geçmişte çok büyük olumsuzluklar yaşandığına dikkat çeken Ekmen, bugün olumlu sayılabilecek gelişmelerin olduğunu kaydetti. Hüküm giyen kişilerin cezalarının çağdaş ceza infaz kurumlarında çektirilmesi gerektiğini belirten Ekmen, "Cezanın, çağdaş ve insan onuruna yaraşır bir biçimde infazının sağlanması son derece önemlidir" diye konuştu. Ekmen, Adalet Bakanlığı'nca, yeni bir cezaevi rejimi için ciddi ve olumlu yönde yasal düzenlemelerin yapıldığını anlattı. Bu düzenlemelerden uygun sonuç alabilmek için demokratik anlayış ve insan haklarına saygının önemine değinen Ekmen, şunları söyledi:

    "Bizler cezaevlerimizde tuttuğumuz kişileri topluma tekrar iyi bir vatandaş olarak geri vermeyi amaçlarken, lütfen bu kişileri topluma geri dönmeyecek koşullar altında tutmayalım. Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğünün egemenliği, sözler ile kağıt üzerinde kalan yasalar ile gerçekleşmiyor. Bu ilkeler ancak demokratik bir toplum ve demokrasi anlayışının tabana yayılması, toplumun tüm kesimlerinde ayrımcılık yapılmadan egemen olması ile sağlanabilir."


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce