|

Ayasofya yeniden cami olsun

Ayasofya''nın tekrar cami olarak ibadete açılması talebini TBMM''ye ileten Talip Bozkurt adlı vatandaş, komisyondan cevap bekliyor. Başvuruyu işleme alan TBMM Dilekçe Komisyonu ilgili kurumlara görüş soracak. Ayasofya, 1935''ten bu yana müze olarak kullanılıyor.

.
00:00 - 28/01/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:21 - 27/01/2013 Pazar
Yeni Şafak
Ayasofya  yeniden  cami olsun
Ayasofya yeniden cami olsun

Ayasofya yeniden cami olarak hizmete açılabilir mi? Kahramanmaraşlı Talip Bozkurt bu sorunun cevabını arıyor. Bozkurt, Ayasofya''nın ibadete açılması için TBMM Dilekçe Komisyonu''na gönderdiği dilekçede, 1935 yılından bu yana müze olarak faaliyet gösteren Ayasofya''nın tekrar cami olarak ibadete açılmasını talep etti. Başvuruyu işleme alan Komisyon, ilgili kurumlara görüş soracak. Dünyada en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya, sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösteriliyor. Doğu Roma imparatoru Justinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı Anthemios ile İsidoros''a yaptırılan Ayasofya, 916 yıl kilise olarak kullanıldı.

Daha sonra, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul''un fethiyle camiye çevrilen Ayasofya, 482 yıl cami olarak hizmet etti. Ayasofya, 1935 yılında Bakanlar Kurulu''nun kararı ile müze olarak kapılarını ziyarete açtı.

Kamuoyunda sıkça haber olan Ayasofya''nın yeniden ibadete açılması TBMM''ye yapılan başvuruyla yeniden gündeme geldi. Ayasofya''nın cami olarak açılmasının önünde engel bulunmuyor.

Fatih''in vakfiyesi

''Kim ki bâtıl gerekçelerle bu vakfın şartlarından birini değiştirirse veya vakfın değiştirilmesi ve iptali için gayret gösterirse, vakfın ortadan kalkmasına veya maksat ve gayesinden başka bir gayeye çevrilmesine kast ederse Allah''ın, meleklerin ve bütün insanların laneti üzerlerine olsun. Ebediyyen cehennemde kalsınlar, onların azapları asla hafifletilmesin ve onlara ebediyyen merhamet olunmasın.''


11 yıl önce