|

Aydar ve Kartal terörden tutuklandı

PKK'nın Avrupa'daki kasası olarak bilinen Zübeyr Aydar ile Avrupa sorumlusu Remzi Kartal tutuklandı. Aydar ve Kartal ile birlikte kara para trafiğini yönetenlerin de bulunduğu 8 kişi cezaevine konuldu. Suçlamalar, şimdiye kadar PKK'yı terör listesine almayan Belçika'nın kararını değiştirdiğini gösterdi.

Aa
00:00 - 6/03/2010 Cumartesi
Güncelleme: 00:38 - 6/03/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Aydar ve Kartal terörden tutuklandı
Aydar ve Kartal terörden tutuklandı

Belçika'da, MİT'in verdiği bilgiler doğrultusunda, PKK'ya yönelik düzenlenen geniş çaplı operasyonda gözaltına alınan örgütün üst düzey yöneticilerinden Avrupa sorumlusu Remzi Kartal ile PKK'nın Avrupa'daki kasası Zübeyr Aydar'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Federal savcılık, terör örgütü PKK'ya yönelik önceki gün sabah erken saatlerde 300 polis ile 5 ayrı kentte yapılan geniş çaplı operasyonlarda gözaltına alınan 22 kişiden 8'inin tutuklandığını açıkladı. Operasyonda gözaltına alınan 14 kişi ise sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Tutuklanan 8 kişinin ismi resmen açıklanmazken; savcılık kaynakları, Brüksel'de gözaltına alınan örgütün üst düzey Avrupa yöneticilerinden olan, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Remzi Kartal ve Zübeyr Aydar'ın tutuklular arasında bulunduğunu belirtti.

SUÇLAMALAR ÇOK CİDDİ

Aydar ve Kartal ile diğer tutuklanan isimlere yönelik suçlamalar arasında, "PKK'nın faaliyetlerine ve yönetimine katılım, Belçika ve çeşitli Batı Avrupa ülkelerindeki özellikle Kürt asıllı gençlerin Irak ve Yunanistan'daki terör eğitim kamplarına zorla gönderilmeleri, bu ülkelerde ve Belçika'da silahlı eğitim verilmesi, sahte kimlik şebekesi oluşturulması, haraç toplama" gibi unsurlar bulunuyor. 22 örgüt üyesinin gözaltına alındığı operasyonda, Belçika polisine Almanya ve Fransa'nın da istihbarat desteği verdiği öğrenildi. Terör örgütüyle ilgisi bulunan kuruluşlara yönelik baskınlarda BDP Brüksel temsilciliğine de giren polis, temsilci Eyyüp Doru'yu da gözaltına almış bilgisayarlarına el koymuştu. Doru, sorgusunun ardından serbest bırakılırken, bilgisayar ve dokümanların incelenmesi sürüyor.

SUÇ DOSYALARI KABARIK

1991 genel seçimlerinde SHP listesinden Siirt Milletvekili olarak TBMM'ye giren Zübeyr Aydar, daha sonra sonra DEP'e katıldı. Bu partinin kapatılmasının ardından milletvekilliği düştü. Yurt dışına çıkan Aydar, İsveç'in de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde siyasi mülteci kabul edildi. 2003 yılında Kongra-Gel'in başkanlığına getirilen Aydar, bu örgütün 'terör örgütü listesi'ne girmesinin ardından tüm dünyada "kırmızı bülten"le aranmaya başlandı.

2006'DAN BU YANA ARANIYOR

1991 seçimlerinde DEP'ten Van Milletvekili seçilen Remzi Kartal da 1994 yılında diğer DEP'liler gibi yakalanmamak için yurt dışına çıktı. Terör suçundan 2006'dan bu yana uluslararası tutuklama emri bulunan Kartal, 24 Mart'ta İspanya'da tutuklandı. Ancak şartlı salıverildi.

PJAK ELEBAŞISI AHMEDİ DE YAKALANDI

Bu arada Türk istihbarat birimlerinin koordinesinde Avrupa'daki PKK terör örgütüne yönelik operasyonda, örgütün İran yapılanması PJAK üyelerinin de yakalandığı bildirildi. Türk istihbaratının, dünkü operasyon sırasında Belçika polisinin elinden kurtulan Pejak'ın genel sorumlusu Hacı Ahmedi'nin Almanya'da olduğu uyarısını yaptığı Alman polisi, Ahmedi'yi saklandığı yerde yakaladı.



Belçika'da PKK'ya hoşgörü sona erdi

Belçika basını terör örgütü PKK ve yan kuruluşlarına yönelik düzenlenen operasyonlara geniş yer verdi. Yüksek tirajlı muhafazakar 'La Libre Belgique' gazetesi, birinci sayfasının büyük bölümünü son olaylara ayırdı. PKK'nın AB tarafından 'terörist örgüt' olarak tanımlandığına vurgu yapan gazete, Savcılık Sözcüsü Lieve Pellens'in "Gençlerin silahlı terör eğitimlerine sürüklendiklerini, bu eğitimlerin Belçika'daki bazı kamplarda ve Yunanistan ile Irak'taki askeri eğitim merkezlerinde verildiğine dair kanıtlar bulunduğu" açıklamasına yer verdi. Gazete, yüz binlerce avro ve para sayma makineleri ele geçirildiğini, Fransa, Almanya ve Türkiye ile istihbarat alışverişi yapıldığını belirtti. Gazete, özellikle ülkenin Flaman kesiminden gelen siyasi himaye sayesinde, terör örgütü PKK'nın Belçika'da uzun yıllar boyunca 'hoşgörüden yararlandığını', bunun son bulduğunu ve 'Ankara'nın uluslararası alanda haklılığını kabul ettirdiğini' anlattı.

HARAÇ TOPLAMA

Yüksek tirajlı gazetelerden 'Le Soir' da, birinci sayfasından aktardığı haber ve yorumlarda, PKK'nın AB ve ABD tarafından da 'terörist' olarak tanındığını hatırlatıp, bu örgüte yönelik vahim suçlamalara yer verdi. Gazete, özellikle, gençlerin 'dövülerek, tehdit edilerek eğitim kamplarına götürülmeleri' ve 'ailelerden haraç toplanması' ithamlarına dikkat çekti.


Emir Kır'a koruma

Federal yapılı Belçika'daki Brüksel bölge hükümetinde Devlet Bakanı olarak görevini sürdüren Türk asıllı Emir Kır'ın, polis ve istihbarat birimleri tarafından “yakın koruma” altına alındığı bildirildi. Sosyalist Parti üyesi olan, 10 yıldan fazla süredir devam eden siyasi yaşamında son iki dönem bakanlık yapan Kır'a ülkede büyük sempati var. Kır, Türkiye'ye ilişkin istikrarlı ve taviz vermeyen tavırları nedeniyle zaman zaman suçlamalara hedef oluyor.




14 yıl önce