|

AYİM kaldırılsın

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) Balyoz davasının sanık generallerinin terfilerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına tepkiler sürüyor. Balyoz sanıkları için hukuku zorlayan AYİM, YAŞ mağdurlarını görmezden gelirken, askeri hakim Tüysüzoğlu, AYİM'in tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi.

İlhan Toprak
00:00 - 6/10/2010 Çarşamba
Güncelleme: 02:31 - 6/10/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
AYİM kaldırılsın
AYİM kaldırılsın

Yüksek Askeri Şura'da terfi ettirilmeyen Balyoz Darbe Planı davasının sanıkları hakkında tüm hukuk yollarını kullanarak terfi ettirilmesi yönünde karar veren Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) YAŞ mağdurlarının açtığı davaları ise reddettiği ortaya çıktı. 1997 yılında YAŞ kararıyla TSK'dan ihraç edilen emekli Askeri Yargıtay Üyesi Albay Hakim Hasan Tüysüzoğlu, AYİM'e güvenmediğini söyledi. Hakim Tüysüzoğlu, "YAŞ mağdurları için tüm lehlerine olan şeyleri ya görmezden geliyorlar ya uymuyorlar ama Balyoz sanıkları için en ufak bir şeyde onların lehlerine derhal faaliyet gösteriyorlar. Bu durumda insan doğal olarak böyle bir mahkemenin ne derece sağlıklı karar vereceği konusunda tereddüte düşüyor" dedi. Askeri hakim Tüysüzoğlu, toplumsal itibarını kaybettiğini söylediği AYİM'in ve Askeri Yargıtay'ın yargı erkinin dağılmasına neden olduğunu söyledi. Tüysüzoğlu, hem AYİM'in hem de Askeri Yargıtay'ın kalkması gerektiğini dile getirdi.

İHRACI GAZETEDEN ÖĞRENDİM

Emekli Askeri Yargıtay üyesi Albay Hasan Tüysüzoğlu, 1997 yılında YAŞ kararıyla TSK'dan ihraç edildiğini bir gazeteden öğrendiğini belirterek, şunları anlattı: "O zaman tatildeydim. 'Yüksek Askeri Şura'da irtica temizliği' başılıklı bir haber okudum gazetede ve o haberde benim de ismimin olduğunu gördüm. 1997 yılındaki bu YAŞ kararına Yüksek Askeri İdare Mahkemesi'ne dilekçeyle başvurduk ve yapılan işlemin hakim teminatına, Anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu söyledik. Şu andaki Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da bulunduğu AYİM bizim bu dilekçemizi reddetti."


YAŞ kararıyla tasfiye edildik

Hakim subaylara komutanlarının sicil notu vermesinin Hakimlik teminatıyla bağdaşmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulduğunu söyleyen emekli Askeri Yargıtay üyesi Hasan Tüysüzoğlu, "Anayasa Mahkemesi 2008 yılında, 'hakim subaylara komutanlarınca sicil verilmesini Hakimlik teminatı ilkesine aykırı bulduğu' için bu yöndeki düzenlemeyi Anayasaya aykırı bularak iptal etti. Ben ve benim gibi hakim 12 arkadaşım -YAŞ kararlarıyla ordudan ihraç edilen hakim arkadaşlar- bu iptal üzerine AYİM'e başvurduk. Biz de komutanlarımızın düzenlediği sicile istinaden Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) YAŞ kararıyla tasfiye edildik" dedi.


14 yıl önce