|

Babadan oğula Kıbrıs mirası

1964'te Finlandiya Dışişleri Bakanı olan Sakari Tuomioja, Kıbrıs'ta Türklere yönelik Rum saldırıları üzerine arabuluculuk yaparken, o günlerde küçük bir çocuk olan oğlu Erkki, bugün yine Dışişleri Bakanı olarak aynı sorunla uğraşıyor. Tuomioja, 42 yıl önce babası Sakari Tuomioja'nın çözmeye çalıştığı Kıbrıs için diplomasi yürütüyor

Zeynep Sandıkçı
00:00 - 4/11/2006 Cumartesi
Güncelleme: 00:42 - 4/11/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Babadan oğula Kıbrıs mirası
Babadan oğula Kıbrıs mirası

1964'te Finlandiya Dışişleri Bakanı olan Sakari Tuomioja, Kıbrıs'ta Türklere yönelik Rum saldırıları üzerine arabuluculuk yaparken, o günlerde küçük bir çocuk olan oğlu Erkki, bugün yine Dışişleri Bakanı olarak aynı sorunla uğraşıyor.

1964 başından itibaren Rum saldırılarının sürmesi üzerine 15 Şubat 1964'te Türkiye Kıbrıs'a müdahaleden bahsetti. BM Güvenlik konseyi, 4 Mart 1964'te 8 maddelik bir karar aldı. Taraflardan barışı bozacak hareketlerden kaçınmalarını isteyerek, barış gücü kurulmasına karar verdi ve barışı sağlamak için Sakari Severi Tuomioja'yı arabulucu tayin etti.

FİNLANDİYA ASKER GÖNDERDİ

24 Mart'ta göreve başlayan Sakari Tuomioja, taraflar arasında uzlaşma ararken, Rum yönetiminin desteklediği teröristler Nisan ayı boyunca Türklere yönelik saldırıları sürdürüyordu. Sakari Tuomioja, çözüm önerilerini Rumların kabul etmesi için bir yıla yakın süre çaba sarfetti. Ancak Rumlar, “kayıtsız şartsız ENOSİS'i sağlamayan hiçbir öneriyi kabul etmeyince, 3 yıllık görevini tamamlayamadan ülkesine dönmek zorunda kaldı ve 5 ay sonra 50 yaşında hayatını kaybetti.

DÜNYA DEĞİŞTİ SORUN DEĞİŞMEDİ

Sonraki yıllarda Türkiye adaya barış harekatı düzenleyerek Kıbrıs'ta Türklerin hayatını güvenceye aldı, Yunanistan'da darbe oldu, ardından yeniden demokrasiye geçildi. Avrupa Ekonomik Topluluğu, Avrupa Topluluğu ve giderek Avrupa Birliği haline geldi. Üye sayısı 25'i buldu. Yunanistan'dan sonra Rum Yönetimi de AB öyesi oldu. Sovyetler Birliği dağıldı ve ayrılan ülkelerin bir kısmı dahi AB üyesi oldu. Kıbrıs adasında ise tek değişiklik KKTC'nin kurulması oldu. Ancak Türkler ve Rumlar arasında paylaşılması veya birlikte yönetilmesine yönelik uluslararası alanda kabul gören ilerleme sağlanamadı.

Aradan 42 yıl geçti ancak Kıbrıs “sorunu”, 1963'te küçük bir çocuk olan ve babasının yolundan giderek Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı olan Erkki Tuomioja'nn karşısına çıktı. Tuomioja, AB Dönem Başkanı sıfatıyla ülkesi adına hazırladığı öneriyi sunmak için şimdi tıpkı babası gibi Rumları ikna etme formülü arıyor.


17 yıl önce