|

Back to back sosyetesi

Ünlüler batık Etibank'ı çok sevdi. Dinç Bilgin'in Çukurova Grubu'nun bankalarından kullandığı back to back kredilerde Cavit Çağlar'la işbirliği yaptığı ortaya çıktı.

Hüseyin Özay
00:00 - 20/02/2001 Salı
Güncelleme: 12:13 - 7/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Back to back sosyetesi
Back to back sosyetesi

Bankacılık Üst Kurulu tarafından el konulan Sabah Grubu'na ait Etibank'ın, back to back kredilerinde, Dinç Bilgin ile Cavit Çağlar'ın birlikte hareket ettiği ortaya çıktı. Cavit Çağlar ile Dinç Bilgin'in, 12.5 milyon dolarlık back to back kredinin sözleşmesini, müşterek borçlu ve müteselsil kefil olarak imzaladıkları belirlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından, off-shore hesaplarıyla ilgili dosyası İstanbul DGM'ye gönderilen Sabah Grubu'na ait Etibank'ta ilginç bir ortaklık tespit edildi. Bankalar Yeminli Murakıpları'nın incelemelerine göre, Etibank'ın back to back kredilerinde, bankanın eski sahibi Dinç Bilgin ile Interbank'ın eski sahibi Cavit Çağlar işbirliği yaptı. Murakıpların tespitlerine göre, Etibank Cukurova Grubu'nun bankaları ile 25 milyon dolarlık bir back to back kredi ilişkisi bulunuyor. Sözkonusu kredinin 12.5 milyon dolarlık kısmına ilişkin Genel Kredi Sözleşmesi, Çağlar ve Bilgin tarafından müşterek borçlu ve müteselsil kefil sıfatıyla imzalandı. Murakıpların, kredinin sözleşmelerini de BDDK'ya sunduğu belirtildi.

Etibank ile Demirel ilişkisi...

Sabah Grubu'na ait Etibank ile Egebank'ın sahibi Murat Demirel'in de kredi ilişkisi olduğu belirlendi. Murakıpkaların incelemelerine göre, Demirel Grubu'na ait Otomobilcilik ve Ticaret A.Ş.'ye, Etibank'tan Bank Kapital'in teminatı ile 2 trilyon 903 milyar liralık kredi verildi. Sözkonusu kredi daha sonra, Bank Kapital tarafından kapatılıyor. Ancak, Etibank'ın, Bank Kapital'den anapara ve faiz alacağını tahsil etmeden bir gün önce, Bank Kapital'e toplam alacak tutarı kadar depo yapıyor. Yine, Etibank'ın kredi ilişkisi içinde olduğu firmaların başında Cenajans Grey firmasının da bulunması dikkat çekiyor. Egebank skandalıyla birlikte anılan Cenajans Grey'in bankadan 10.8 trilyon liralık kredi aldığı, sözkonusu kredinin daha sonra aynı miktardaki yeni krediler ile kapatıldığı belirtildi.


23 yıl önce