|

Bahar değil kış getirdi: Prens Selman için yolun sonu

İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluk binasında vahşice katledilen Gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında, Suud yönetimi inkar etse de tüm oklar tek bir kişiyi gösteriyor. Batı tarafından yapılan imaj çalışmalarıyla sadece Suudi Arabistan için değil Arap coğrafyası için 'kurtarıcı' olarak lanse edilen veliaht Prens Selman, bugün gelinen noktada işbirlikçileriyle birlikte yaklaşan 'Arap Kışı'nın baş sorumlusu olarak öne çıkıyor.

Yeni Şafak
13:24 - 16/11/2018 Cuma
Güncelleme: 15:15 - 16/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde Türkiye ve Suudi Arabistan arasında ilk günden bu yanan devam eden açıklamalar ve 'istihbari satranç' Suudi Başsavcılığı'nın açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı.

Arabistan cephesinden gelen açıklamalar cinayete ilişkin yeni bir bilgi vermezken, kendi içinde taşıdığı tutarsızlıklar nedeniyle ne Türkiye ne de batı tarafından dikkate alınmadı.

Prens Selman'ın milyonlarca dolar harcadığı imajı yerle bir oldu

  • Dünya genelinde halkla ilişkiler firmalarına milyonlarca dolar ödeme yaparak kendi adını en iyi şekilde batı medyasında lanse ettiren, ABD Başkanı Trump’ın damadı Kusher ile olan ilişkilerini siyasi arenada kullanan, bir gecede hanedan üyelerini tutuklayıp, çok büyük paralar karşılığında onları serbest bırakan ve tüm bunlar üzerinden bir 'güç' mesajı veren Veliaht Prens Selman, Kaşıkçı olayının ardından adeta çıkmaza girdi.

Reuters, CNN, BBC, El Cezire gibi küresel medya ağına sahip kuruluşlarla eksiksiz bir işbirliğine imza atan Türkiye, batı medyasında çıkan haberlerle Suudi Arabistan'ı adeta 'itiraf'a zorladı.

Kaşıkçı olayınında Türkiye'nin tezlerini inkar eden Suud yönetimi, güvenlik kaynaklarının batı medyasına 'sızdırdığı' bilgiler karşısında adeta her şeyi tek tek kabul etmek zorunda kaldı.

Selman'ın suçunu Danışmanı Kahtani ile perdelemek istiyorlar

Suud Başsavcılığı olaya ilişkin 5 kişi hakkında idam kararı isteyeceğini, Veliaht Prens Selman'ın danışmanı Kahtani'nin ise bu süreçte yurt dışına çıkamayacağını açıkladı.

Selman'ın bölgedeki en büyük müttefiklerinden birinin Birleşik Arap Emirlikleri'nin Veliaht Prensi Muhammed bin Zaid olduğu biliniyor. Selman ve Zaid'in Muhammed Dahlan üzerinden Mısır, Trump'ın damadı Kusher üzerinden de Yahudilerle farklı çalışmalar yürüttükleri biliniyor.

Bölgedeki tüm dinamiklerini değiştirmek isteyen Prens Selman'ın 200 kişilik bir infaz listesi oluşturduğu ve muhaliflerden oluşan bu isimlerin Suud timlerince öldürüldüğü öne sürülmüştü.

4 adımda Veliaht Prens Selman

Peki, amcası Prens Nayif yerine Veliaht olarak atandığı günden bu yana hemen hemen tartışmalı her kararın altında imzası bulunan Prens Selman kimdir?

Yakından tanımak için birkaç maddede özetledik:

Yemen

  • 29 yaşında Suudi Arabistan Savunma Bakanı oldu.
  • Onun bakanlığının en tartışılan konusu, şüphesiz Yemen.
  • Yemen’e yönelik uluslararası koalisyonun öncülüğünü yapan Suudi Arabistan, Mart 2015’ten bu yana çok sayıda katliama sebep oldu.

Ilımlı İslam

Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2017 yılında ülkesinde 'radikal' düşünceleri derhal yok edeceğini söyledi.

Muhammed bin Selman'ın 'ılımlı İslam' açıklaması dikkati çekti. Başkent Riyad'da Kamu Yatırım Fonu'nun düzenlediği ve 60 ülkeden 2 bin 500 kişinin katıldığı "Yatırımın Geleceği Girişimi Forumu"nda konuşan Bin Selman, "Suudi Arabistan, radikal düşünceleri derhal yok ederek 1979 yılı öncesinde olduğu gibi ılımlı İslam'a ve normal yaşama dönecek" dedi.

Katar meselesi

Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn'in Katar'ı diplomatik ve lojistik ablukaya almasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti.

  • Katar'a yönelik Suudi Arabistan’ın başlattığı, diğer körfez ülkelerinin de destek verdiği ablukada Kral Selman’ı etkileyen en önemli isimlerin başında Prens Selman’ın geldiği konuşuluyor. Suudi Prens, "Katar ablukasının ABD'nin Küba'ya yaptığı gibi on yıllarca sürebileceğini" söyleyerek konuyla ilgili bakış açısını bir kez daha ortaya koymuştu.

ABD ile sıkı ilişkiler

Tarih: 21 Mart 2018. ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşmede, ağırlıklı olarak iki ülke arasındaki silah ve yatırım anlaşmaları ile İran konusunu ele aldı.

Trump, basın mensuplarına üzerinde Suudi Arabistan'a son dönemde satılan 12,5 milyar dolarlık silahların olduğu karton bir panoyu da gösterdi. Bu fotoğraf, dünya çapında çokça paylaşılmış ve simge haline gelmişti.

#Veliaht Prens Selman
#Türkiye
#Suudi Arabistan
#Cemal Kaşıkçı
5 yıl önce