|

Bahçeli'ye Başbuğ'u hatırlattı

MHP lideri Bahçeli'nin eleştirilerine tepki gösteren Başbakan Erdoğan, “Bir tek 'sin kaf'la küfür etmedikleri kaldı. Onu da kendi özel toplantılarında yapıyordur” dedi. Erdoğan, merhum Alparslan Türkeş'in Petrosyan ile yaptığı gizli görüşmeleri de hatırlatarak, “Protokole tepki gösterenler, Başbuğlarının temaslarını incelesinler” dedi.

Tbmm
00:00 - 14/10/2009 Wednesday
Güncelleme: 03:02 - 14/10/2009 Wednesday
Yeni Şafak
Bahçeli'ye Başbuğ'u hatırlattı
Bahçeli'ye Başbuğ'u hatırlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'la imzalanan protokoller nedeniyle ağır eleştirilerde bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli'ye, Türkeş-Petrosyan görüşmesini hatırlattı. MHP'nin merhum lideri Alparslan Türkeş ile dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanı Ter Petrosyan'ın 12 Mart 1993'te Paris'te yaptığı görüşmeye gönderme yapan Erdoğan, “Bu süreci olumsuz etkileme gayreti içinde olan bazı farklı tipler var. Kalkıp da biz Ermenistan'a şöyle kazandırmışız; böyle kazandırmışız. Saçma sapan şeyler söylüyorlar. Bize bu iftiralarda bulunanların, merhum liderlerinin Ermeni temsilcileriyle değişik ülkelerde değişik otellerde yaptığı görüşmeleri inceleyip ondan sonra bize bühtanda bulunsunlar” dedi.

OKUDUKLARINI ANLAMIYORLAR

Bahçeli ve Baykal'a yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan, “Ya bunlar afedersiniz sağır; ya da bunlar okuduğunu anlamıyor. 'Azerbaycan Parlamentosu'nda yaptığım konuşma neyse bu işi böyle yürütüyoruz' diyorum Ama kendi ülkesinin başbakanına inanmıyor. Azerbaycan'daki kardeşlerim ise 'Türkiye Başbakanına inanıyoruz' diyorlar. Sayın Baykal ve sayın Bahçeli ve avanesi farklı yerlerde dolaşıyorlar. İlişkiler normalleşirse protokolün Meclis'te onaylanması çok daha kolaylaşır. Parlamentomuz bunu onaylamak için Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin seyrine bakacaktır” ifadesini kullandı.

KILAVUZUNU YANLIŞ SEÇME

Bahçeli'nin sınırın 2 ay sonra açılacağı yönündeki sözlerine cevap veren Erdoğan, “Takvime bağlanan ne sayın Bahçeli, ya takvimin tanımından habersizsiniz. Ya da okuduğunuzu anlamıyorsunuz. Protokolde 'Parlamento onayından sonra 2 ay' yazıyor. Parlamento onayı olmadan bu süreç işlemez. Bunları iyi okuyun kılavuzlarınızı iyi seçin. Eğer yanlış seçerseniz başınız her zaman derde girer. Dışişleri Bakanımız TBMM'yi bilgilendiren bir konuşma da yapacak. Biz hiç birşeyi kaçırmıyoruz” diye konuştu.

Atatürk'ün, “Yurtta sulh cihanda sulh” prensibinin AK Parti'nin barışçıl diplomasisi ile hayat bulduğunu hatırlatan Erdoğan, “Biz Rusya ile ilişkilerimiz güçlendirirken en başından itibaren Ermenistan'la da ilişkilerimizi geliştirmek için gayret sarfettik. 2003'ten itibaren Ermenistan'a bazı jestlerimiz oldu. Şu anda bir çok Ermenistan vatandaşı şu anda ülkemizde kaçak yaşıyor” şeklinde konuştu.


Bir sinkaflı küfür etmedikleri kaldı

Başbakan Erdoğan, demokratik açılım için kendisine olumlu cevap veren CHP lideri Deniz Baykal'la teşekkür ederken, MHP'nin tutumuna sert tepki gösterdi. Erdoğan konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na ağır hakaretler ediyorlar. Teeddüp ederim burada bunları kullanamam o yüzden yargıya sevk ediyorum. Bunlar önce edep adap dersi almalı. Şu kürsülerde nasıl konuşulacağını öğrenmeli. Bir sinkaflı küfür etmedikleri kaldı. Zaten kendi özel toplantılarından yapıyorlardır. Biz bu üslubu kullanmayacağız; bu üsluba karşı cevap üretmeyeceğiz” diye konuştu. Liderlere seslenen Erdoğan “Gelin yeni yasama yılı diyaloğun, demokratik olgunluğun seviyeli bir üslubun yılı olsun. Siyasetin itibarını zedeleyecek, saygınlığına gölge düşürecek söylem ve eylemlerden kaçınalım. Sıkılı yumruklarla tokalaşma olmaz. Az dinleyerek, çok bağırarak siyaset olmaz” dedi.


Paris'te Petrosyan ile barış girişimi

Alparslan Türkeş ile dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanı Ter Petrosyan arasında Paris'te gerçekleşen gizli toplantıda Türkeş, iki ülke ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etmiş ve bir çözüm paketi sunmuştu. Ermenistan ile Azerbaycan'ın derhal ateşkes ilan etmesi gerektiğini dile getiren Türkeş, işgal edilen topraklardan geri çekilmesi ve sınırlara saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etmişti. Tuğrul Türkeş'in de katılımıyla gerçekleşen otel zirvesi, Türkie'nin Ermenistan açılımının da temelini oluşturdu.


Bunu Dolmabahçe ile karıştırma

Meclis AK Parti Grup toplantısında konuşan Erdoğan, demokratik açılım süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İlk olarak CHP Lideri Deniz Baykal'dan gelen mektubu değerlendiren Erdoğan, randevuyu sadece Baykal'ın görüşlerini almak için değil; bu süreçte öne çıkan önerileri özetlemek ve yürütülen çalışmaları anlatmak için istediğini bildirdi. “Ne mektubu gönderirken siyaset yaptık. Ne bu meseleyi ele alırken politik bir hesaba girdik” diyen Erdoğan, cevabi mektubun içeriğine ilişkin değerlendirmeyi Baykal'la görüşmesinde yapacağını söyledi.

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Baykal'ın, “Görüşmemiz Dolmabahçe görüşmesi gibi olmasın; kayda alalım” önerisine ise şöyle cevap verdi:

“Ben mektubu gönderirken, 'medya üzerinden konuşmak istemem' dedim. Temenni ederdim ki Sayın Baykal medya üzerinden bana mesaj göndermeseydi. 'Dolmabahçe gibi olmasın.' Bana göre bu çok yanlış bişey. Sayın Büyükanıt'la yaptığımız görüşme çok farklı bir görüşmedir. Ona benzer görüşmeleri bu mevkilerde olan liderler hep yapmışlardır tarih boyunca benzer konumlarda olanlar hep yapmışlardır. Bu ise farklı bir şeydir. Ben şu anda bir şey konuşmuyorum. Görüşmeden sonra kendileri de bir şeyler açıklayacaklar ben de o zaman gerekli olan açıklamaları yapacağım.”



15 years ago