|

Bakan Çavuşoğlu mültecilere yönelik çalışmaları Yeni Şafak'a anlattı: Bunu ırkçı bir yaklaşımla çözemezsiniz

14 Mayıs'taki seçimlerde tercihini Ata İttifakı adayı Sinan Oğan'dan yana kullanan milliyetçi seçmenler, ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye'deki mülteciler meselesini gündeme getirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada Suriye, Rusya, İran ve Türkiye ekseninde ilerleyen çalışmalardan örnekler vererek, mülteci meselesinin nasıl çözüme kavuşturulabileceğini anlattı. Dört ülke arasında yapılan görüşmelerin asıl amaçlarının Suriye'yi terörden temizlemek ve siyasi süreci canlandırmak olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu sorunu ırkçı bir yaklaşımla çözemezsiniz, insanların döneceği ülkeyle iş birliği yapmadan da olmaz. Güvenli bölgelere 550 bin kişiyi döndürdük. Kardeşlerimiz, PKK yüzünden dönemiyorlar oraya." ifadelerini kullandı. "Esed yönetimiyle iş birliği yaparak altyapısını oluşturmamız lazım." diyen Bakan Çavuşoğlu, "Ne haliniz varsa görün dediğiniz zaman o insanlar beraberinde başka insanlarla tekrar bizim kapıya gelmek durumunda kalır." diye konuştu.

Taha Hüseyin Karagöz
20:04 - 21/05/2023 Pazar
Güncelleme: 20:06 - 21/05/2023 Pazar
Yeni Şafak
 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Muhabirimiz Taha Hüseyin Karagöz’e konuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Muhabirimiz Taha Hüseyin Karagöz’e konuştu.

Türkiye, 14 Mayıs'ta sandık başına giderek milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimleri için oy kullandı. Cumhur İttifakı sandıktan büyük bir zaferle çıkarken, yüzde 49,52 oy alan Recep Tayyip Erdoğan en yakın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'na 2 milyon 600 binden fazla fark attı. Hiçbir aday yüzde 50 + 1 oy şartını geçemeyince seçimler 28 Mayıs'taki ikinci tur kaldı.

İlk turda aldığı 2 milyon 800 bini aşkın oyla ikinci turda kritik bir öneme sahip olan ATA İttifakı adayı Sinan Oğan'a oy veren milliyetçi vatandaşlar, mülteci meselesini gündeme getirdi.

Bakan Çavuşoğlu mültecilere yönelik çalışmaları Yeni Şafak'a anlattı

Siyasiler, seçimler öncesinde konuya ilişkin görüşmelerini sıklaştırırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Şafak'tan Gazeteci Taha Hüseyin Karagöz'e konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.



Türkiye'nin Suriye, İran ve Rusya ile görüşmeleri

Suriye, Rusya, İran ve Türkiye ekseninde ilerleyen çalışmalardan örnekler vererek, mülteci meselesinin nasıl çözüme kavuşturulabileceğini anlatan Bakan Çavuşoğlu,
"Bu toplantıların amaçları var. Birincisi Suriye'yi terörden temizlemek. İkincisi siyasi süreci canlandırmak. Ayrıca Suriyeli göçmenlerin Suriye'ye geri dönebilmesinin altyapısını hazırlamak.
" ifadelerini kullandı.

Mülteci meselesi: "Bunu ırkçı bir yaklaşımla çözemezsiniz"

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınından önce 70 milyon insanın evlerini ve ülkelerini terk ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu,
"Şu anda 110 milyonu geçti. Bunu ırkçı bir yaklaşımla çözemezsiniz. Sosyal bir sorun. Güvenlik açısından, insani açıdan, birçok açıdan birlikte bakmak lazım. Döneceği ülkeyle iş birliği yapmadan da olmaz. İşte güvenli bölgelere 550 bin kişiyi döndürdük. Buralara ilave dönecekler de var.
" diye konuştu.
Taha Hüseyin Karagöz - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

"Kardeşlerimiz, PKK yüzünden dönemiyorlar oraya"

Terör örgütü PKK/YPG nedeniyle birçok mültecinin bölgeye dönemediğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Onların geri dönmesi için gerekli çalışmayı yapmak lazım." dedi.

"Esed yönetimiyle iş birliği yaparak altyapısını oluşturmamız lazım"

"Esed yönetimiyle iş birliği yaparak altyapısını oluşturmamız lazım." diyen Bakan Çavuşoğlu,
"Ne haliniz varsa görün dediğiniz zaman o insanlar beraberinde başka insanlarla tekrar bizim kapıya gelmek durumunda kalır.
" şeklinde konuştu.


#Mevlüt Çavuşoğlu
#Suriye
#Mülteci
#Sığınmacı
#Türkiye
#Dışişleri Bakanı
#Taha Hüseyin Karagöz
1 yıl önce