|

Bakan Demircan: Türkiye insanlığa büyük hizmetler yaptı

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, İstanbul'da katıldığı ödül töreninde bilim ve sanat alanında Türkiye'nin dünyada önemli mesafe kaydettiğini belirtirken " Türk bilim insanlarının, insanlığın hizmetinde çalıştığını görmekten gurur duyuyorum" dedi.

Yeni Şafak
18:48 - 28/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 20:32 - 28/10/2017 Cumartesi
AA
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan 4. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda açıklamalar yaptı.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan 4. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda açıklamalar yaptı.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Elbette ki Türk ve İslam dünyası tarihte bilimde çok önemli mesafeler kat etti, insanlığa büyük hizmetler yaptı. Belli bir dönem geçtikten sonra bir yerlerde bir şeyler yanlış gitti, ayağımız takıldı ve onun faturasını 200-300 yıldır ödedik, hala da bu coğrafya ödüyor." dedi.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından Şişli'de bir otelde düzenlenen 4. Türk Tıp Dünyası Kurultayı çerçevesinde gerçekleştirilen "Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri" törenine katılan Demircan, Türk Dünyası'nın, tarih sahnesinde alnı açık, başı dik olduğunu ve dünya üzerinde önemli bir yer edindiğini söyledi.

"Türkiye'nin başarısı onur ve gurur verici"

Bakan Demircan, Türk bilim insanlarının, insanlığın hizmetinde çalıştığını görmekten gurur duyduğunu ifade ederek, "Böyle bir birlikteliği bize sağlayan, bu çalışmaları vücuda getiren arkadaşlarıma da teşekkürü bir borç biliyorum. Türkiye kendi içindeki Türk kardeşlerini ve kendi içinde yetişmiş, dünyaya gönderdiği kendi insanlarıyla burada tekrar bir araya geliyor ve tıp dünyasında birlikte neler yapıldı, neler yapılabiliri tartışıyor, bu gerçekten onur ve gurur verici bir şey." dedi.

Aziz Sancar'ın, "Hepimiz Türkiye'ye ve dünyaya, insanlığa borcu olan insanlarız" sözünü hatırlatan Demircan, konuşmasına şöyle devam etti:

  • "Türkiye'ye olan borcumuzu da, insanlığa olan borcumuzu da elbette ödüyoruz, ödeyeceğiz. Türkiye'nin bu değerli beyinlere, bu değerli yetişmiş insanlara ihtiyacı var her zaman. Bu noktada hiçbir zaman burayla olan bağımızı kesmeyeceğiz, zayıflatmayacağız. Bizim Türkiye'nin dışındaki kardeşlerimizin de buraya gelip çalışmaların içinde olması, bizim dünyamızın coğrafya ile sınırlı bir dünya olmadığı, bizim gönül dünyamızın coğrafyayı çok aşan bir dünya olduğunu da burada gösteriyor. Elbette ki Türk ve İslam dünyası tarihte bilimde çok önemli mesafeler kat etti, insanlığa büyük hizmetler yaptı. Belli bir dönem geçtikten sonra bir yerlerde bir şeyler yanlış gitti, ayağımız takıldı ve onun faturasını 200-300 yıldır ödedik, hala da bu coğrafya ödüyor. Ayağımız bilgi üretiminden koptuğumuz yerde takıldı. Ne zaman ki bilgi üretiminden koptuk, ondan sonra da fatura önümüze belli bir süre sonra düşmeye başladı."
"Bilgi üreteceğiz, bilgiye ulaşacağız, bilgiyi kullanacağız, insanlığın hizmetine sunacağız"

Ayağa kalkmanın en önemli adımının bilgi üretimine katılmak olduğunu belirten Demircan, şunları kaydetti:

  • "Bilgi üreteceğiz, bilgiye ulaşacağız, bilgiyi kullanacağız, insanlığın hizmetine sunacağız, insanlığın mirasından istifade edeceğiz, mirasa da katkı sağlayacağız, birliğimizi, beraberliğimizi koruyacağız ve o şekilde tarihte olduğu gibi gelecekte de insanlığın hizmetinde önemli roller oynayacağız. Bu manzara bana, bu sözleri söyleme cesaretini veriyor. Ben Türk Dünyası'ndan insanlığa yeni ışıkların doğacağını, insanlığa yeni katkılar verileceğini söylemekten gurur duyuyorum."

Demircan, TÜSEB'i büyük bir amaçla kurduklarını ve TÜBİTAK gibi bir yapı olmasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur da Nobel ödüllü Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın mesajını okudu.

Konuşmaların ardından, "Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri" Bakan Demircan tarafından kazananlara takdim edildi.

"Aziz Sancar Bilim Ödülü"ne Prof. Dr. Engin Umut Akkaya layık görülürken, "Aziz Sancar Teşvik Ödülü"nü ise Doç. Dr. Oktay Algın, Yrd. Doç. Dr. Deniz Atasoy, Doç. Dr. Serdar Durdağı, Doç. Dr. Özgür Şahin, Doç. Dr. Pınar Yılgör Huri kazandı.

Programa, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan'ın yanı sıra Türk Dünyası'ndan çok sayıda bilim insanı katıldı.

4. Türk Tıp Dünyası Kurultayı yarın sona erecek.

#Sağlık Bakanı Ahmet Demircan
#Tıp Dünyası Kurultayı
7 yıl önce