|

Bakan Günay'a Hektor sürprizi!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a Çanakkale ziyareti sırasında Troia Savaşları''nın kahramanı Hektor'un büstü hediye edildi.

İha
00:00 - 15/09/2012 Cumartesi
Güncelleme: 15:32 - 15/09/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Bakan Günay'a Hektor sürprizi!
Bakan Günay'a Hektor sürprizi!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) bazı açılışlara katılan Bakan Günay, Hamidiye Tabyası''nı da ziyaret etti. Tabyalarda incelemelerde bulunan Günay, ''Buraya bir açık hava müzesi yapacağız. Bunu en kısa sürede projelendirelim'' dedi. Daha sonra Çanakkale Valiliği'ne geçen Bakan Günay, Valilik Şeref Defteri''ni imzaladı. Vali Güngör Azim Tuna, Bakan Günay''a Troia Savaşları''nın kahramanı Hektor'un bir büstünü hediye etti. Heykelin fotoğraflarını cep telefonuyla çeken Bakan Günay, ''Bizim yapmayı düşündüğümüz Hektor'un başında miğfer bulunmayacak. Bunun yerine zeytin motifleri olan bir zeybek başlığı olacak. Yani Anadolulu. Bu bölgede ben hep benzer şekilde giyinildiğini zannediyorum. Sırtında bir cepken, dizlerine kadar belki tozluk, çok da fazla iklim sıcak olmadığı için çok fazla böyle giyinilip, kuşanılmamış ve sadece savaşlarda belki miğfer. Savaşın dışındaki hallerde de başta bir güneşlik. Bu güneşliğin oyaları da zeytin motifleri olabilir. Düşündüğüm böyle savaşçı başlığıyla değil'' dedi.

''TROİA ANTİK ÇAĞLARIN İSTANBUL''U''

Troia''nın Anadolu için son derece önemli olduğunu söyleyen Bakan Günay, ''Anadolu'da o dönem yaşayan bütün devletler, kavimler de gelmişler, Anadolu savunmasına yardımcı olmuşlar. Nasıl biz Çanakkale Savaşı'nda Anadolu topraklarında yaşayan herkesin, burada çeşitli illerden, Mardin'den, Manisa'dan, Urfa'dan, Edirne'den herkesin farklı toprak kökenlerinden geldiğine ilişkin şahideler görüyorsak, bir anlamda Troia savunmasında da bunlar yaşanmış. Troia bir anlamda kendi çağının İstanbul'u. İstanbul bugün bizim için neyi ifade ediyorsa, o dönem için de Troia zannediyorum ki tüm Anadolu'da yaşayanlar için aynı anlamı taşıyor. 9 kez yıkılmış, istilaya uğramış ve yeniden yapılmış ve bir anlamda Ege Denizi'nden iç denizlere doğru geçişi kontrol eden çok önemli bir merkez. Daha sonraki yıllarda çeşitli olaylarla ağırlığını kaybetmiş, ama bir anlamda antik çağların İstanbul'u. O yüzden de dünyanın en büyük destanlarına bin yıllarca önce konu olmuş. Troia ile 1915 arasında kuracağımız bağ, bu topraklarda köklerimizin ne kadar derine indiğini göstermesi bakımından çok özel bir anlam taşıyor. Atatürk, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra 'Hektor'un savaşını kazandık' demiş. İstilacıları püskürttük dediği rivayet ediliyor. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u aldıktan sonra onun da 'Hektor'un savaşını kazandık' dediği rivayet edilir. Fatih Sultan Mehmet de, Atatürk de kendi çağlarında, çağının aşağı yukarı tüm siyasi ve tarihil bilgilerine vakıf büyük devlet adamları'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, valilik ziyaretinin ardından AK Parti Çanakkale İl Kadın Kolları Başkanı Julide İskenderoğlu''nun vefat eden kayınpederi Salih İskenderoğlu''nun Necippaşa Camii'nde kılınan cenaze namazına katıldı. Bakan Günay, namazın ardından Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yaptırılan kültür merkezini ziyaret ederek, karayoluyla Tekirdağ''a hareket etti.

12 yıl önce