|

Bakan Kurum'dan İzmir açıklaması: Denizi kirleten gemiyi tespit ettik

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum İzmir Aliağa'da Nemrut Körfezi bölgesinde fuel oil kaynaklı deniz kirliliğine sebep olan gemiyi tespit ettiklerini belirterek "Kirliliğe neden olan Palau bayraklı, Harrier isimli kuru yük gemisinin firmasına, 1 milyon 644 bin 742 lira idari para cezası kesildi." dedi.

Yeni Şafak
18:34 - 7/09/2018 Cuma
Güncelleme: 19:06 - 7/09/2018 Cuma
AA
Meydana gelen ağır yakıt sızıntısı sonrası, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince temizlenme işlemleri yapıldı.
Meydana gelen ağır yakıt sızıntısı sonrası, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince temizlenme işlemleri yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Aliağa ilçesi Nemrut Körfezi'nde fuel oil kaynaklı deniz kirliliğine sebep olan geminin Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisi olduğunu açıkladı.

Bakan Kurum, yaptığı açıklamada, deniz kirliliğine yol açan geminin tespiti için bölgede bulunan ve hareket eden gemilerden numuneler alındığını ve bu numunelerin TÜBİTAK-MAM’a (Marmara Araştırma Merkezi) analize gönderildiğini belirtti.

Uydu görüntülerinden de deniz kirliliğinin izlendiğini ifade eden Kurum, şu değerlendirmeyi yaptı:

"TÜBİTAK raporlarıyla söz konusu atığın kaynağının Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisi olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu geminin ait olduğu firmaya 1 milyon 644 bin 742 lira idari para cezası kesilmiştir. Ayrıca denizde yapılan temizlik çalışmalarının tüm masrafları da söz konusu firma tarafından karşılanacaktır."

Kurum, denizde temizleme çalışmalarında ise son aşamaya gelindiğini kaydetti.


Mürettebat ifadeye çağrıldı

Denizi kirlettiği tespit edilen Harrier isimli kuru yük gemisinin Hintli kaptanının da aralarında bulunduğu 18 mürettebat, ifadeleri alınmak üzere Foça Cumhuriyet Başsavcılığına çağrıldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince sürdürülen soruşturma kapsamında Foça'da akaryakıt sızıntısına neden olan Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisinin personelinin ifadesi alınacak.

Geminin Hintli kaptanının da aralarında bulunduğu 18 mürettebat, soruşturmayı yürüten Foça Cumhuriyet Başsavcılığında ifade verecek.

#İZmir
#Aliağa
6 yıl önce