|

Bakü'ye sanal hat

Bakü-Ceyhan dışında bir hattı gündeme getiren Ersümer'e Hayrettin Uzun'dan cevap: "Orada petrol bile üretilmiyor. Kalkmış ikinci hattan bahsediyorlar."

.
00:00 - 23/06/2000 Cuma
Güncelleme: 18:00 - 14/05/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Bakü'ye sanal hat
Bakü'ye sanal hat

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in "Bakü-Ceyhan dışında ikinci bir hat gündeme gelebilir" açıklamasına tepki gösteren BOTAŞ eski Genel Müdürü Hayrettin Uzun, "Zaten Bakü-Ceyhan Hattı diye bir hat ortada yok. Şu anda o bölgede petrol bile üretilmiyor. Kaldı ki boru hattını kimin sahipleneceği, kimin yapacağı belli değil. Kalkmış bir de ikinci hattan bahsediyorlar. Bunların hepsi boş laflar" dedi.

Bakü-Ceyhan paralelinde ikinci bir boru hattının bölgede bulunan petrol rezervlerinin yetersizliği yüzünden mümkün olmadığını söyleyen Uzun, bakanlığın yaptığı açıklamanın ancak Karadeniz'e gelen Kazak ve Azer petrolünün, tankerlerle geçirildiği takdirde mümkün olabileceğini kaydetti.

'Gelinle damat yok'

Bakü-Ceyhan'a alternatif olacak ikinci bir yolun da daha önce hazırlanan by-pass hatları olduğunu hatırlatan Uzun, "Samsun-Ceyhan hatları hazır, onun dışında İran'da tamamlanan fakat Türkiye ayağı henüz tamamlanmamış olan İran-Türkiye hattı kullanılabilir" dedi. Uzun, Bakü-Ceyhan Hattı'nın 'sanal bir hat' olduğunu vurgulayarak, "Yatak odası hazırlandı. Çeyizler hazırlandı. Ama gelin ve damat yok" dedi.

Bakü-Ceyhan boru hattının Türkiye'ye sadece siyasi açıdan prestij kazandıracağını vurgulayan Uzun, Türkiye'nin boru hattından yüksek miktarlı ekonomik gelir elde edemeyeceğini söyledi.


24 yıl önce