|

Bana 'Baron' deyin

İzmir'de rahip Franchini'yi yaralayan Ramazan Bay'ın, Büyükçekmece Lisesi'nde okurken sınıf arkadaşlarını kendisine 'Baron' demeye zorladığı ortaya çıktı. Bay, kendisine karşı gelen bir genci de bıçakla yaralamış

00:00 - 20/12/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:08 - 20/12/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Bana 'Baron' deyin
Bana 'Baron' deyin

İzmir'de Rahip Franchini'yi bıçaklayan Ramazan Bay'ın, Kurtlar Vadisi dizisinden etkilendiği ve kendisini oradaki 'Baron'la özdeşleştirdiği öğrenildi. Balıkesir'de yaşayan Ramazan Bay'ın, 2002 yılında Büyükçekmece'de yaşayan bir akrabasının yanına okumak için geldiğini söyleyen İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bir yetkili, Ramazan Bay'ın, sınıf arkadaşlarına kendini üst düzey bir yetkili olarak kabul ettirmeye çalıştığını belirterek, “Arkadaşlarını, 'Bana 'Baron' diyeceksiniz diyerek tehdit ediyormuş. Bir arkadaşını bıçakla yaralamış” dedi. Yetkili, “Parklarda sabahlayan, mafyavari ilişkilere meraklı ve kavgacı bir öğrenciymiş. Zaten 2005 yılında okuldan tasdikname alarak Balıkesir Çok Programlı Lisesi'ne kayıt olmuş” dedi.

ŞÖHRET OLMAK İÇİN YAPMIŞ

Ramazan Bay'ı, polise verdiği ifadede, Hrant Dink ve Trabzon'daki Rahip Santoro cinayetlerinden etkilendiğini ve “şöhret kazanmak için” olayı gerçekleştirdiğini söyledi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulandıktan sonra adliyeye sevk edilen zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bay'ın işsizlikten ve parasızlıktan bunaldığı, “Türkiye çapında ses getirecek bir eylem yapmak, tanınmak ve meşhur olmak” amacıyla internetten misyonerlik faaliyeti yapan kiliseleri bulmaya çalıştığı, Bursa, Eskişehir ve İzmir'de bazı kiliselerin adres ve telefonunu aldığı öne sürüldü. Zanlının, gazeteci Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetlerinden etkilendiğini belirttiği öğrenildi.

KIZ ARKADAŞIN ANNESİNE TEHDİT

Çalıştığı dönemde bir kız arkadaşının annesini, görüşmelerine engel olduğu gerekçesiyle telefonla tehdit ettiği, şikayet üzerine hakkında işlem yapıldığı ileri sürülen Bay'ın bir süre önce “yeni bir iş buldum” diyerek Balıkesir'deki evinden ayrıldığı öğrenildi.

DIŞARIDA SABAHLAMIŞ

İstanbul'a giderken babasına ait 300 YTL ve dedesine ait 302 doları alması nedeniyle eve gidemediği ileri sürülen zanlı, Balıkesir'de birkaç gün pansiyonda kaldığı, olaydan 4 gün önce de İzmir'e geldiği belirtildi. Saint Antuan Kilisesi'ne, olaydan bir gün önce gelerek çevresinde dolaştığı öne sürülen zanlının, pazar günü yeniden geldiği kilisenin kapısını çaldığı, görevliye “Hıristiyanlık hakkında bilgi almak istediğini” söylediği ileri sürüldü. İfadesinde, misyonerlik faaliyetlerinde bulunup bulunmadıklarını anlamak için Hıristiyan olmak istediğini söylediğini anlatan zanlının, rahibin davetiyle ayine katıldığını ifade ettiği belirtildi.

CEBİNDE 2 YTL ÇIKTI

Yakalandığında cebinde 2 YTL bulunduğu öğrenilen Bay'ın parasızlıktan dolayı 1.5 ay önce cep telefonunu sattığı ve telefonun sim kartının cebinden çıktığı bildirildi.


OLAY ANINDA BİTKİNDİM

Koridorda beklerken rahiple karşılaştığını belirten zanlının ifadesinde, “Ben de ses getireceğine inandığım eylemimi yapmak için koridorda duran rahibin yanına gittim. Açlıktan, uykusuzluktan ve yorgunluktan bitkin bir haldeydim. Rahibin yanına gelince bir şeyler söyledim. Ne söylediğimi tam olarak bilmiyorum. Cebimden çıkardığım bıçağı karnına soktum. O anda gözüm karardı” dediği öğrenildi. Kiliseden koşarak çıktığını, birkaç sokak sonra gördüğü camiye girdiğini belirten zanlının, cemaatle namaz kıldıktan sonra imama gidip eylemini anlattığını söylediği ifade edildi.


Fanchini dün taburcu oldu

Bu arada, rahip Adriano Franchini, tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden dün sabah taburcu edildi. Rahip Franchini, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, “Küçük bir bıçaklama olayıydı, herkesin bayramını kutlarım” dedi. Olayı büyütmemek gerektiğini belirten rahip, saldırganı tanımadığını ve daha önce kilisede hiç görmediğini söyledi. Vatikan'a bağlı haber ajanslarından Asia News olaydan sonra yayınladığı haberde Ramazan Bay'ın yaklaşık 3 yıldan bu yana olayın gerçekleştiği Saint Antoin Kilisesi'nin müdavimi olduğu açıklamıştı. Ajansın haberinde, Ramazan Bay'ın bıçaklama eylemini vaftiz olma talebinin yine reddedilmesinin ardından gerçekleştirdiğini belirterek, “Saldırıya uğrayan Rahip Franchini, zanlının Hristiyanlığa girmeye henüz hazır olmadığı kanaatindeydi” diye yazmıştı.


16 yıl önce