|

Barbaros selamı

Türkiye’yi çevreleyen üç denizde aynı anda gerçekleştirilen Mavi Vatan 2019 Tatbikatı’nı başarıyla tamamlayan 11 Türk savaş gemisi İstanbul Boğazı’ndan geçti. Gemilerin mürettebatı, Beşiktaş’taki Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ile ‘denizcilerin şeyhi’ olarak bilinen Yahya Efendi’nin makamını selâmladı.

M. Şakir Saraç
04:00 - 10/03/2019 Pazar
Güncelleme: 01:57 - 10/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
‘Mavi Vatan’ın bahriyelileri İstanbul Boğazı’ndan 11 gemiyle geçerken ‘çimavira’ yapıp Barbaros Hayreddin’i selamladı
‘Mavi Vatan’ın bahriyelileri İstanbul Boğazı’ndan 11 gemiyle geçerken ‘çimavira’ yapıp Barbaros Hayreddin’i selamladı

Türkiye'yi çevreleyen üç denizde aynı anda gerçekleştirilen Mavi Vatan 2019 Tatbikatı'nı başarıyla tamamlayan Türk savaş gemileri İstanbul Boğazı'ndan geçti.


Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de 103 savaş gemisinin katılımıyla eş zamanlı olarak icra edilen tatbikatta görevini bitiren, TCG Barbaros, Oruçreis, Kemalreis, Yıldırım fırkateynleri, Burgazada, Bandırma korvetleri ve hücum botları ile denizaltılardan oluşan 11 gemi, üs komutanlıklarına dönmek üzere Karadeniz yönünden aralıklarla Boğaz'dan geçiş yaptı.


Gemilerin mürettebatı, donanmada yüzlerce yıldır sürdürülen gelenek doğrultusunda Beşiktaş'taki Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ile 'denizcilerin şeyhi' olarak bilinen Yahya Efendi'nin makamını selamladı. Tunus ve Cezayir fatihi Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın türbesi önünde denizcilerin 'çimariva' olarak bilinen ve selamlama için yanyana dizilişini ifade eden ritüeli yapmaları, hemen ardından şapkalarını 3 kez sallayarak icra ettikleri saygı duruşu heyecanlı anlara sahne oldu.

BURGAZADA GURURUMUZ


Tatbikata katılan 'F-513' borda numaralı TCG Burgazada korveti uluslararası ölçekteki askeri harp oyununa katılan ilk yerli ve milli savaş aracı oldu. MİLGEM projesinin 3. ürünü olan yerli Burgazada, geçtiğimiz kasım ayında yapımı tamamlanarak Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilmişti. Aralarında Burgazada'nın da bulunduğu 40'tan fazla gemi, Mavi Vatan 2019 kapsamında Karadeniz kıyısındaki bütün bölgeleri dolaşmış, bazıları geçtiğimiz günlerde Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Rusya limanlarına giderek geçiş eğitimleri yapmıştı. Yine Burgazada korveti ile TCG Akçay mayın avlama gemisi önceki gün Rusya'nın Novorossiysk Limanı'nı ziyaret ederek burada Rus gemileriyle birlikte mayınlı denizden geçiş tatbikatı icra etmişti.

#Mavi Vatan 2019 Tatbikatı
#Barbaros Hayreddin Paşa
#TCG Burgazada
5 yıl önce