|

Barclays: Türkiye yıldız

İngiliz Barclays Capital Bankası Başekonomisti Keller, yüzde 11.7 oranında büyüyen Türkiye için 'bölgesinin parlak yıldızı' değerlendirmesini yaptı

00:00 - 3/07/2010 Cumartesi
Güncelleme: 22:43 - 2/07/2010 Cuma
Yeni Şafak
Barclays: Türkiye yıldız
Barclays: Türkiye yıldız

Barclays Capital Bankası'nın Gelişmekte Olan Piyasalar Başekonomisti Christian Keller, ilk çeyrekte yüzde 11.7 oranında büyüyen Türkiye için 'bölgesinin parlak yıldızı' değerlendirmesini yaptı. Keller, “Sadece ekonomisinin ilerlediği yol açısından değil aynı zamanda finansal istikrar açısından da bölgenin en güvenli limanlarından biri” dedi.

TARİHİ DARALMAYA RAĞMEN...

Eski IMF temsilcisi bu bölgede V şeklinde bir ekonomik büyümenin görüldüğü tek ülke olduğuna da dikkat çekti. Keller, Türk ekonomisinin geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 14.5 gibi tarihi bir daralma yaşamasının ardından, 2010'un ilk çeyreğinde yüzde 11.7 büyümesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

İKİ ÖNEMLİ RİSK HÂLÂ VAR

Ekonomist, bütün bu olumlu gelişmelerin yanısıra Türkiye'yi bekleyen iki önemli risk olduğunu da söyledi. Bunlardan ilkinin enflasyondaki artış olduğunu belirten Keller, “Ancak Türkiye Merkez Bankası'nın bu konunun şu an için ciddi bir sorun oluşturacağına inanmıyor” ifadelerini kullandı.

CARİ AÇIĞA PÜR DİKKAT!

Şu anda enflasyonun gerçekten çok da riskli bir noktada olmadığını kaydeden Keller, asıl dikkat edilmesi gereken şeyin cari açık olduğunu belirtti. Keller, “2010'un ilk beş ayında cari açığın beklenenden daha hızlı bir şekilde genişlediğini gördük” dedi.

DÜŞÜŞ SÜRECİ NORMAL OLUR

Ekonomist, Türkiye için bu ay yayımladıkları gelişmekte olan ülkeler raporunda öngördükleri büyüme tahminlerini koruduklarını söyledi. Raporda, 2009 için yüzde altı, 2010 için ise yüzde 4 tahmini yapılmıştı. Keller, “Derin bir resesyon sürecinden sonra bir anda sıçrama yaşanması ve sonrasında büyümede kademeli olarak düşüşün görülmesi olması gereken normal bir süreç” açıklamasında bulundu.



14 yıl önce