|

Barışın gözcüsü İHA olacak

BM tarafından “21. yüzyılın en büyük insani kayıplarının yaşanabileceği” uyarısıyla duyurulan İdlib gerginliği, Başkan Erdoğan’ın yoğun diplomasi trafiğinin ardından sıcak bir çatışmaya dönüşmeden kontrol altına alınabildi. Türkiye ve Rusya’nın barışı birlikte tesis edeceği bölgede en önemli aktörlerden biri de şüphesiz İHA ve SİHA’lar olacak. Konunun uzmanlarına göre yerli ve milli İHA’lar böylesine kritik bir dönemde sadece sahada değil, anlık sağlayacağı kanıtlarla masada da Türkiye’nin elini güçlendirecek.

Sertaç Aksan
11:38 - 19/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:47 - 19/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İdlib'teki yeni sürecin sahadaki en büyük oyuncularından biri de Türkiye'nin İHA ve SİHA'ları olacak.
İdlib'teki yeni sürecin sahadaki en büyük oyuncularından biri de Türkiye'nin İHA ve SİHA'ları olacak.

Tüm dünyanın adeta yüreği ağzında izlediği İdlib’te şimdilik sular duruldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın adeta diplomasi mekiği dokuyarak elde edilen barış tesisi, Türkiye ile Rusya’nın İdlib’teki bölgeleri eş güdümlü olarak kontrol altında tutmasını da beraberinde getirdi.

Her iki ülke de havadan izleyecek

Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz, İdlib’teki barışta insansız hava araçlarının önemine değinerek, Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmaya istinaden her iki ülkenin de sahayı havadan anlık olarak izleyeceğini söyledi.

  • ANKA ve Bayraktar’ların İdlib’teki süreçte çok önemli roller üstleneceğine dair inancını paylaşan Oğuz,” Böylesine karışık ve hemen her grubun farklı bir yapıyla karmaşık ilişkiler kurduğu bir ortamda alanı havadan 7/24 esasına dayalı olarak çok büyük bir avantaj. En basitinden bölgede devriye atacak saha unsurlarımızın komutanlarında dahi artık İHA’lar üzerinden gerçek zamanlı görüntülerin aktarıldığı tabletler var” dedi.

"Caydıracak, istihbarat toplayacak, gerekirse vuracak"

Türk askeri unsurlarına yönelik herhangi bir olumsuz girişimin anlık olarak gözlemlenebileceğini, bu kapsamda da böyle bir adım atanın aynı anda cezalandırılabileceğine dikkati çeken Oğuz, şunları söyledi:

"Havadaki bu gözlem gücümüz gözlem yapacak, istihbarat toplayacak ve gerekli görüldüğü halde anında hedefi vurarak etkisiz hale getirecek. Bugün geldiğimiz bu nokta tabi ki sahadaki tüm unsurlar için çok değerli bir caydırıcı güç. Vurma izninde şu detayı da belirtmek de fayda var; Türkiye ve Rusya’nın ikili mutabakatı çerçevesinde angajman kuralları mümkün kılarsa SİHA’ların devreye gireceğini bilmemiz gerek."

"İHA’ların da nöbet değişimi var"

  • Oğuz, Türkiye’nin İHA’ları kendinin üretebilmesinin avantajının saha gözleminde de gözler önüne serildiğine vurgu yaparak, “Kendimiz ürettiğimiz için sayı sıkıntımız yok. Eskiden kısıtlı imkanlarla kısıtlı sayıda İHA’larla bir şeyler yapmaya çalışıyorduk. Şimdi aynı anda 15 İHA’yı havada kullanabiliyoruz. İHA’ların da diğer birlikler gibi nöbet değişimleri var. Diğeri henüz görev yerini terk etmeden başka bir İHA geliyor ve gözlem 7/24 kesintisiz devam edebiliyor” şeklinde konuştu.

"Kanıt çok değerli olacak"

Farklı ülkelerin askerleri tarafından ortak bir operasyon yapılmasındaki en hayati konulardan birinin de ‘karşılıklı güven’ olduğunu anlatan Oğuz, şöyle devam etti:

Bu nedenle Türkiye’nin sahip olduğu İHA ve SİHA’lar sadece sahada değil masada da elimizi çok güçlendiriyor.

Aksi bir durumda her türlü bilgi, belge ve fotoğrafı masaya koyup gerçekleri karşı tarafa izah edebiliyorsunuz.”

"Türk ve Rus subaylar ortak bir harekat merkezinden süreci yönetebilir"

  • Türkiye’nin yanı sıra Rusya’nın da kendi insansız hava araçlarıyla bölgeyi gözlemleyeceğine işaret eden Oğuz, “Hem biz hem onlar takipte olacağız. Bu nedenle anlık görüntü ve istihbarat paylaşımı muhakkak olacaktır. Türk ve Rus subaylar kurulacak ortak bir hava harekatı merkezinden süreci yönetecektir. Koordinasyon bu gibi ortamlarda çok önemli” ifadesini kullandı.

"Gerekirse uydularımız da devreye girecek"

İHA ve SİHA’ların belirli hava şartlarında hizmet verebildiğini kaydeden Oğuz, “Eğer gözlem uydularımızda daha yakın tarihli kayıtlı bir hava resmi varsa onlar da devreye girecek ve bölgeden görüntüler elde edilecek.

Bugüne kadar genellikle daha çok saldırı anlamında duyduğumuz hava unsurlarımızı önümüzdeki dönemde barışın tesisi için de sıklıkla duyabiliriz” şeklinde konuştu.

#İHA
#SİHA
#Turan Oğuz
6 yıl önce