|

Başakşehir Şehir Hastanesi'nin yolunu yapmayan İBB metroya da ayak diriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Başakşehir Şehir Hastanesi metrosunun, Mevlüt Uysal’ın döneminde durdurulduğu iddiaları belgeler yalanlandı. Başakşehir – Kayaşehir Metro Hattı Projesi, sözleşme şartnamelerine göre revize iş programı nedeniyle sadece 29 Aralık 2017 ile 13 Mart 2018 tarihlerinde durdurulurken, revize sözleşme sonrasında inşaat devam ettiği, yerel seçim sonrasında ise “finansman arayışı nedeniyle” işin geciktirildiği ortaya çıktı.

20:58 - 7/04/2020 Salı
Güncelleme: 21:05 - 7/04/2020 Salı
Yeni Şafak
Başakşehir Şehir Hastanesi'nin açılış tarihi öne çekilerek koronavirüsle mücadelede İstanbullulara hizmet vermesi planlanıyor.
Başakşehir Şehir Hastanesi'nin açılış tarihi öne çekilerek koronavirüsle mücadelede İstanbullulara hizmet vermesi planlanıyor.

Edinilen bilgiye göre, Başakşehir – Kayaşehir Metro Hattı Projesi, 3 Mart 2017 tarihinde ihale edilerek ve 28 Nisan 2017 tarihinde yer teslimi yapılarak çalışmalara başlandı. 29 Aralık 2017 tarihinde ise başkanlık makamı oluru ile sözleşme fesh edildi. 12 Mart 2018 tarihinde ise yüklenici firma sözleşenin devam edebilmesi için revize iş programı ile ilgili taahhütname sundu.

Çalışmalar hızlandırılmıştı

13 Mart 2018 tarihli başkanlık oluru ile de çalışmalar yeniden başladı. İşin yer tesliminden itibaren hattın tüm noktalarında çalışma başlamış, özellikle Şehir Hastanesi istasyon ve viyadük bölgesinde çalışmalar hızlandırılmış. İş kapsamında yapılan 5 adet hakedişlerin tarihleri ve imalat süreçleri incelendiğinde İdarece işin devam ettirildiği ve durma sürecinin olmadığı da açıkça görülüyor.

2018 yılında uyarı dahi yapıldı

Ayrıca edinilen bilgiye göre 2018 yılı içerisinde yüklenici firmanın saha imalatlarının hızlandırması için Müşavir ve Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğünce 26 Eylül 2018 tarihinde uyarı yapıldı.

Tüm projeler hazırdı

Sağlık Bakanlığı ve İBB arasında Şehir Hastanesi ve Metro istasyon durağının Şehir Hastanesine entegrasyonu konusunda ihale öncesi ve sonrasında yapılan toplantı ve yazışmalar sonucu entegrasyon ile ilgili projeler netleştirilmiş olup buna göre çalışmalar devam ettirildi.

İBB 1 yıl boyunca tek adım atmadı

Taraflarca Mutabık kalınan istasyon projelerine uygun olarak Metro yapım çalışmaları, yerel seçim dönemine kadar yüklenici tarafından hiç durdurulmadan devam etti. Hatta, İBB sorumluluğundaki metro istasyon, viyadük ve yolların gecikmesinin Şehir Hastanesi’nin açılışını geciktireceği yönündeki Bakanlık ve Valilik Makamlarınca defaetle uyarılmalara karşın İBB, yerel seçimler sonrasında 1 yıl gibi süre geçmesine rağmen istasyon imalatlarında gecikirken, yol yapımlarına hiç başlamadı.

Vatandaş tepki gösterince geri adım atıldı

Yerel seçimlerden hemen sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Başlatılan tüm projeleri durduracağız” açıklaması yaparken, vatandaşların tepkisi ve Şehir Hastanesi Yolu’nun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından başlatılması üzerine yeni bir açıklama yaptı.

'Finansman arayışı' bahane edildi

İBB’den, geçtiğimiz gün yapılan açıklamada aslında “finansman arayışı” nedeniyle çalışmaların durduğu ifade edilerek, “İmamoğlu’nun talimatıyla finansman arayışlarını hızlandıran İBB yönetimi, raylı sistemin kadar olan kısmını 2021 yılının ikinci yarısında, tamamını ise 2022’de bitirmeyi hedefliyor” denildi.

#ibb
#başakşehir
#şehir hastanesi
#yol
#metro
4 yıl önce