|

Başbuğ PKK, Mullen Pakistan için bastırdı

Washington'da konuşan Genelkurmay Başkanı Başbuğ, PKK terörünün bertaraf edilmesi için “eşsiz bir duruma” gelindiğini belirterek, terörün sona ermesi için Kuzey Irak'ın PKK'dan temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Ali Akel
00:00 - 3/06/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:27 - 3/06/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Başbuğ PKK, Mullen  Pakistan için bastırdı
Başbuğ PKK, Mullen Pakistan için bastırdı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kuzey Irak'taki PKK varlığının sadece Türkiye'yi değil hem Irak'ın geleceğini tehdit ettiğini hem de Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz yönde etkildiğini söyledi. Başbuğ, PKK ile mücadelede Amerikan'ın verdiği istihbarat destiğinden memnuniyet duyduklarını belirterek ortak vizyon ve çıkarlar için terörizm ile mücadele konusunda istihbarat paylaşımının ötesine geçilmesi gerektiğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanısıra çok sayıda sivil ve askeri yetkilinin katıldığı Amerikan Türk Konseyi'nin (ATC) bu sene 28'incisi gerçekleştirilen konferansı yoğun toplantılarla başladı. Konferansın ilk gününe, üç Türk bakanın katıldığı akşam yemeğinde konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile ABD'li mukabili Amiral Michael Mullen'in konuşmaları gündem oluşturdu.

BAŞBUĞ PKK MULLEN PAKİSTAN İÇİN ZORLAMIŞ!

Bol esprili ve neşeli bir ortamda geçtiği gözlenen akşam yemeğinin ana konuşmacısı olan Orgeneral Başbuğ, Türk-Amerikan ilişkilerinin köklü geçmişine atıfta bulunurken Türkiye'nin 25 senedir mücadele ettiği PKK terörünü bertaraf etmek için bugün ender görülen bir durum yakaladığını ifade etti. 20. yüzyılın sonu 21. yüzyılın başında yaşanan gelişmelerin uluslararası ilişkileri, müttefiklikler, stratejik düşünceler, tehdit algılamaları ve güvenlik konseptlerini esaslı bir şekilde sarstığını ve değiştirdiğini kaydeden Başbuğ, “Soğuk Savaş döneminde gözlemlediğimiz olaylar, kazandığımız tecrübeler küresel ve bölgesel güvenlik sistemlerinin nasıl hızlı değiştiğini bize gösterdi” dedi.

Temel güçler arasındaki ana mücadelenin bugün oldukça azaldığını ancak bölgesel çatışmaların devam ettiğini ve çok sayıda insanın bu yüzden hayatını kaybetmeyi sürdürdüğünü ifade eden Başuğ, bugün karşı karşıya bulunulan en büyük tehtidin arkasında radikal düşüncelerin bulunduğu şiddet olduğunu kaydetti. Dünya uluslarının radikal etnik, dinsel ve ideolojik kaynaklarına bakmaksızın buna karşı ortak mücadele vermesi gerektiğini belirten Başbuğ, 2005'teki bir konuşmamda söylediğim “Küresel barış ve güvenlik her yerde ve hiçbir yerde” sözlerini bir kez daha tekrarladı.

PKK SADECE TÜRKİYE'YE TEHDİT DEĞİL

2007'den bu yana Kuzey Irak'ın PKK için artık güvenli bir sığınak olmaktan çıktığını söyleyen Başbuğ, “Terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığı sadece Türkiye'yi değil, aynı zamanda Irak özellikle de Kuzey Irak'ın güvenliği için de bir tehdit olmaya devam edecektir. Aynı zamanda Türkiye-Amerika ilişkileri üzerinde de olumsuz etkileri vardır” diyerek, ABD'nin bu kapsamda sağladığı istihbarat desteğinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Başbuğ, ortak vizyon ve çıkarlar için Türkiye ve ABD'nin bunun ötesine geçmesi gerektiğini de kaydetti.


Terör örgütü bertaraf olma noktasında

Türkiye'nin PKK terörü ile 25 yıldır mücadele ettiğini ve sona erdirme konusunda , 'eşsiz bir durum' yakalandığını ifade eden Başbuğ, bu yolla örgüt üyelerinin bir kazanım elde edemeyeceklerini anladıklarnı dile getirdi.


Birbirimizi daha da fazlası için zorladık

Başbuğ'un konuşmasından sonra söz alan ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen, Türkiye ile ilk tanışmasının 1971'de o zamanlar küçük bir balıkçı köyü olan Marmaris'te başladığını belirterek, 2004-2005'te mücadeleli bir durumda olan Türkiye-ABD ilişkilerinin bugün mükemmel olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Obama'nın ilk ikili ziyaretini Türkiye'ye yapmasının önemine dikkat çeken Mullen, “Karadeniz, Irak, Doğu Akdeniz'de arkadaşlığınıza, desteğinize ihtiyacımız var” dedi. Başbuğ'un kendisine PKK ile mücadele konusunda iyi bir yerde olduklarını ancak bunun ötesine geçilmesi gerektiğini söylediğini ifade eden Mullen, esprili bir üslup ile “PKK konusunda beni zorladı. Ben de Pakistan konusunda zorladım. Çünkü, Türkiye'nin Pakistan ile mükemmel ilişkileri var. Afganistan'daki askeri varlığı ile de barışa büyük katkı sağlıyor” diye konuştu.


15 yıl önce