|

Batı şantaj yapmasın

Almanya'da bugün yayinlanacak Die Zeit gazetesi'nde yapilan genis bir söyleside Kemal Dervis, Bati ülkelerini, Türkiye'ye yardimi politik sartlara baglamama konusunda uyardi.

.
00:00 - 26/04/2001 Perşembe
Güncelleme: 17:48 - 17/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Batı şantaj yapmasın
Batı şantaj yapmasın

ABD'ye dış kaynak bulmak için giden Ekonomiden Sorumlu Devlet bakanı Kemal Derviş, Alman haftalık Die Zeit gazetesinin bugünkü sayısında şok açıklamalarda bulundu. Kemal Derviş ile yapılan tam sayfa bir söyleşide Derviş, ABD ve AB'yi Türkiye'ye maddi yardımı 'şantaj' konusu haline getirmemeleri için uyardı. Derviş 'Yardım bazı politik şartlara bağlanırsa, bu çok çok büyük bir hata olur ve ülkede ters etki yaratır' dedi.

Zeit'ta yeralan söyleşide Derviş şunları söyledi: "Biz yapılacak yardımın etkili olması için gereken bütün ekonomik önlemleri alıyoruz. Yardım edenler bu önlemleri istedikleri gibi kontrol edebilirler. Ama yardımı politik bazı şartlara bağlamak şantajdır. Bununla Türkiye'de istenen etkinin tam tersi sağlanır." Zeit gazetesinin haberinde Derviş şu şekilde anlatılıyor:

"Ülke kamuoyunda çok sevilen Ekonomi Bakanı'na göre ülke 'çok derin bir kriz' içinde ve halkta bu krizi yaratanlara karşı beklenmedik sertlikte bir tepki var. Demokrasi kusursuz değil, ama yine de işliyor. Sistemin tümüyle çöktüğünü öne sürmek abartılı bir değerlendirme olur. Ancak sistem kendini yenilemeli. Partiler sistemi yeniden yapılanmalı ve siyaset ekonomiden elini çekmeli.

Bakan Kemal Derviş tam olarak şöyle diyor: Siyaset ve ekonomi birbirinden ayrılmalı. Yalnızca siyasetçiler ekonominin günlük işleyişine karışmakla kalmıyorlar, ekonomi de hergün siyasetçiden subvansiyon talep ediyor."


23 yıl önce