|

Batmaz’a 150 soru

FETÖ için Ankara’ya gelen ABD heyeti, 15 Temmuz’un kilit ismi Kemal Batmaz’a sorulmak üzere 150 soru hazırladı. Terör savcısı Ali Alper Saylan, soruları ABD’lilerin de bulunduğu duruşma salonunda yöneltti. Batmaz’a özellikle Fetullah Gülen ve Adil Öksüz ile ilişkisi soruldu. ABD heyetinin Batmaz ve gizli tanıklar “Şapka” ile “Kuzgun”u dinledikten sonra FETÖ’nün 15 Temmuz’daki rolüne ikna olduğu öğrenildi.

Osman Özgan
04:00 - 5/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 02:49 - 5/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Kemal Batmaz
Kemal Batmaz

Amerika'da devam eden FETÖ soruşturmaları kapsamında Türkiye'ye gelen ABD'li heyetin önceki gün gerçekleştirdiği Ankara Adliyesi'ndeki temaslarının ayrıntıları ortaya çıktı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi kapsamında Türkiye'nin gönderdiği belgeleri inceleyen ABD adli makamları, FBI'ın yürüttüğü FETÖ soruşturmalarının da derinleştirilmesiyle Türk adli makamlarıyla yazışmaya başladı.


İFADELERİ ABD İSTEDİ

  • Yaklaşık 2 ay önce başlayan yazışmalarda ABD makamları, 15 Temmuz’u Akıncı Üssü'nde yöneten sivil imamlardan Kemal Batmaz ile firari Adil Öksüz başkanlığındaki üst düzey darbe toplantılarını itiraf eden "Şapka" ve "Kuzgun" kod adlı gizli tanıkların ifadesinin alınmasını talep etti.

SORULARI ABD HAZIRLADI

Talebin Ankara Başsavcılığınca uygun görülmesi üzerine de New York Doğu Bölgesi Savcısı, Washington Savcısı, ABD Adalet Bakanlığı yetkilisi, FBI temsilcisi, FBI Bilişim Uzmanı, ABD Büyükelçiliği Hukuk Temsilcisinin bulunduğu 7 kişilik heyet Ankara'ya geldi. ABD'nin dinlenmesini istediği her 3 isme de yöneltilecek soruların ABD adli makamlarınca hazırlanıp gönderildiği belirtildi. Soruların 15 Temmuz ve FETÖ bağlantılı olması ise dikkat çekti.

ÖKSÜZ'LE BAĞLANTISI SORULDU

Heyet, ilk olarak gizli tanıkların sorgusunu takip etti. "Bilgi sahibi" sıfatıyla dinlenen gizli tanıklara yaklaşık 90 soru yöneltildi. Kemal Batmaz'ın ifadesi ise en son alındı. Sincan Cezaevi'nden Ankara Adliyesi'nde hazırlanan duruşma salonuna getirilen Batmaz'a da yaklaşık 150 soru yöneltildi. Soruların ise daha çok Batmaz'ın, 15 Temmuz’daki pozisyonu, Fetullah Gülen ve Adil Öksüz ile olan bağlantısına yönelik olduğu ifade edildi.


ABD'Lİ HEYET İKNA OLDU

  • FETÖ'nün 15 Temmuz'daki rolüne ilişkin de sorular soruldu. Öksüz ile birlikte darbe planını Fetullah Gülen'e onaylatmaya gittiği tespit edilen Batmaz'a, "Fetullah Gülen'i tanıyor musun, Gülen'in yanına gittin mi, Adil Öksüz ile ABD'ye neden gittin, 15 Temmuz gecesi neredeydin?" gibi sorular yöneltti. Ancak Batmaz'ın söz konusu kritik soruları geçiştirdiği ve kaçamak cevaplar verdiği belirtildi. Ancak heyetin, yapılan sunum ve sorgulanan gizli tanıkların ifadelerinin ardından FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimindeki rolüne ikna oldukları kaydedildi.

Emniyette toplantı

ABD'li heyet dünkü temaslarına Emniyet Genel Müdürlüğü'nde devam etti. Heyet burada, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Emniyet ve MASAK yetkilileriyle toplantılar gerçekleştirdi. Buradaki toplantının ana gündem maddesinin ise FBI'ın FETÖ'ye yönelik yürüttüğü kara para aklama soruşturması olduğu öğrenildi. ABD'li yetkililerin, FETÖ'nün Türkiye'den ABD'ye kaçırdığı paralar ile ABD'den başka ülkeye kaçırdığı paralara ilişkin soruşturmayla ilgili Türk yetkililere bilgiler aktardığı belirtildi. Heyetin, soruşturmalara ışık tutacak yeni bilgi ve belge talep ettiği kaydedildi. FETÖ'nün mali suçlarıyla ilgili bilgiler aktaran Türk yetkililerin, bilgi ve belgeleri de resmi kanaldan ABD'ye göndereceği aktarıldı.

  • 15 Temmuz anlatıldı
  • Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu Başsavcı Vekili Ramazan Dinç, önceki gün Ankara Adliyesi'ne gelen heyete 15 Temmuz'da yaşananları anlattı, bombalanan yerler, şehit ve gazi sayısıyla ilgili bilgiler verdi. Hazırladığı Akıncı Üssü iddianamesini özetleyen Dinç, darbeyi Akıncı Üssü'nden yöneten firari imam Adil Öksüz ve Kemal Batmaz'ın da aralarında bulunduğu 5 imamın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'le bağlantıları anlatarak, 15 Temmuz ve FETÖ irtibatını ortaya koydu. Darbe girişimi sırasında yaşananlar, bombalanan yerler, şehit ve gazilerin durumları tek tek yazılı ve görüntülü olarak anlatıldı.
  • Neden kod adınız var?
  • Terör savcısı Ali Alper Saylan tarafından ifadesi alınan gizli tanıklar Şapka ve Kuzgun'a, ABD'li heyetin de birkaç soru yönelttiği öğrenildi. Bu kapsamda, "Şapka" kod adıyla gizli tanıklık yapan eski Albay Hakan Bıyık'ın, "Madem dini sohbetler için bir araya geliyordunuz, neden kod isimler kullanıyordunuz?" şeklindeki soruya, "Biz önceleri dini bir yapılanma olarak biliyorduk. Ancak 15 Temmuz'dan sonra bunun bir terör örgütü olduğunu anladık" yanıtını verdiği belirtildi. Yine heyetin, Adil Öksüz başkanlığında yapılan darbe toplantılarının içeriğine ilişkin bazı sorular yöneltilmesini istediği, bu sorulara Bıyık ve "Kuzgun" kod adıyla gizli tanık olan eski Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız'ın verdiği yanıtları da not aldıkları öğrenildi.

#FETÖ
#Kemal Batmaz
#ABD
#Heyeti
#Soruşturma
#Sorgu
5 yıl önce