|

Baykal sürprizi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’li Deniz Baykal ile Dışişleri Konutu'nda sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Baykal, “Türkiye’nin büyük projeleri dahil, ülkenin iç ve dış sorunlarını konuştuk” dedi. Erdoğan’ın istikrarın sağlanması için her türlü koalisyon modeline olumlu yaklaştığı izlenimini aldığını belirten Baykal, daha sonra CHP Genel Merkezi'ne geçerek Kılıçdaroğlu’na görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:16 - 10/06/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün CHP Milletvekili Deniz Baykal'ı Dışişleri Konutu'nda kabul etti. TBMM'deki yeni dönemde en yaşlı milletvekili olması nedeniyle geçici Meclis Başkanı olacak Deniz Baykal (77), Erdoğan ile bir araya geldi.



İki saatten fazla süren görüşme talebinin Cumhurbaşkanlığından geldiğini belirten Baykal, “Görüşme sabah aniden gelişti. Sayın Cumhurbaşkanı ile ayrıntılı, önümüzdeki siyaset döneminde TBMM'nin gündemi, Türkiye'nin önündeki sorunlar ayrı ayrı kapsamlı bir şekilde konuşuldu. Geniş, verimli ve güzel bir çalışma oldu” dedi. Görüşmenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda değil de Erdoğan'ın ikametgah olarak kullandığı Dışişleri Konutu'nda gerçekleşmesinin özel bir anlamı bulunmadığını vurgulayan Baykal, “Benim ve Erdoğan'ın programı için burası daha uygun oldu” diye konuştu.



KARŞILIKLI DEĞERLENDİRME


Koalisyon ve erken seçim tartışmalarının gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine Baykal, şu yanıtı verdi: “Ben bir milletvekiliyim. Benim somut girişimim söz konusu olamaz. Elbette Türkiye'de ne yapmak lazım, bu konularda parlamentoda uzun süre görev yapmış milletvekili ve şimdi de geçici Meclis başkanı olacak kişi sıfatıyla Sayın Cumhurbaşkanı ile karşılıklı değerlendirmeler yaptık.”



ÖZEL BİR NEDENİ YOK


Görüşme talebini CHP lideri Kılıçdaroğlu'na da ilettiğini belirten Baykal, “Sayın Cumhurbaşkanının takvimi uygundu. Uzun süredir birikmiş sohbet gerektiren konular vardı. Görüşmenin özel bir nedeni yok, ciddi bir çalışma yapılmış, müzakere gerçekleştirilmiş gibi izlenim almamanız gerekir. Bunun amacı da o değildi” cevabını verdi.



KOALİSYON ÇÖZÜMÜNE AÇIK


Bir gazetecinin “Sayın Cumhurbaşkanının özel bir talebi oldu mu” sorusu üzerine de Baykal, “Hayır özel bir talebi yok. Ben bazı tespitler yaptım. Bir an önce Türkiye'de istikrarın sağlanması, çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm. Her türlü koalisyon çözümüne açık bir anlayış içinde olduğunu gördüm. Muhalefetin kendi arasında bir koalisyon oluşturmasına hiçbir itirazı olmadığını memnuniyetle gördüm. Sayın Cumhurbaşkanının bir an önce hükümetin oluşması anlayışı içinde olduğunu, olası bütün modelleri değerlendirmeye olumlu yaklaşacağı izlenimini aldım” diye konuştu.



Genel siyasi bir sohbet


Baykal, görüşmede seçim sonuçlarının tartışılmadığını, Meclis geçici başkanlığın daimi süreye dönüşmesi için de bir temas olmadığını kaydetti. “Genel, siyasi bir sohbet oldu. Türkiye'deki temel büyük projelerden tutunuz, ülkenin iç ve dış sorunları hepsiyle ilgili bir genel görüş teatisi gerçekleşti” ifadesini kullanan Baykal, bir gazetecinin “Koalisyon ve erken seçim konuları gündeme geldi mi” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Siyasi partiler kendi aralarında uzlaşmayı gerçekleştirdikleri takdirde bunun cumhurbaşkanlığından engellenmesi gibi bir şey söz konusu olmaz. Koalisyon oluşturma konusunda Sayın Cumhurbaşkanının da özel çaba içinde olduğuna dair izlenim almadım. Erken seçim tercih edilen bir çözüm değil. Şu anda gündemde koalisyon oluşturulması söz konusu olmalıdır ve sanıyorum da öyledir.”



Cumhurbaşkanı Bakü yolcusu


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetlisi olarak 1. Avrupa Oyunları'nın açılış törenlerine katılmak üzere yarın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 12-13 Haziran'daki ziyareti sırasında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanı sıra, törenlere katılacak ülke liderleriyle de ikili görüşmeler yapması öngörülüyor.


#baykal erdoğan
#yeni meclis
#Kılıçdaroğlu
#Azerbaycan
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
#Dışişleri
9 yıl önce