|

Bayrak seferberliği

Mersin'de Türk bayrağının yakılması girişimine tepkiler sürüyor. TV kanalları ekranlarına bayrak yerleştirirken, ev ve işyerleri bayraklarla donatıldı. Birçok yerde vatandaşlara bayrak dağıtıldı.

Yeni Şafak
01:00 - 25/03/2005 Cuma
Güncelleme: 15:28 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Mersin'de Nevruz kutlamaları sırasında Türk Bayrağı'nın yakılması girişimine tepkiler sürüyor. Milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar, olaya tepki göstermek için bürolarına, ev ve işyerlerine bayrak asarken birçok firma vatandaşlara bayrak dağıttı. Üniversite senatoları yayınladıkları açıklamalarla olaya tepki gösterirken, TBMM'de 7 bağımsız milletvekili ortak açıklama yaparak, "Hepimizin, uğruna gerekirse kanımızı son damlasına kadar akıtacağımız bayrağımız yerlerde dolaşmakta, hükümetimiz, yine şikayetçi hüviyetiyle toplumun karşısına çıkmaktadır" dedi.

"Bu oyuna gelme lüksümüz yok"

Meclis Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan TBMM Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut ise, Nevruz kutlamaları sırasında Türk bayrağına karşı yapılan saldırıyı, "Türk milletinin en hassas olduğu bu nokta kaşınmakta, kargaşa ve karmaşa yaratılmak istenmektedir. Bu oyuna gelme lüksümüz yoktur" şeklinde değerlendirdi. Türkiye'nin çatışma ekseninde dahi güç kazanma becerisini ortaya koymasını isteyen Yakut, son dönemde gündeme getirilen 'yeniden tanımlayıcı' tartışmasına destek verdi.

Bağımsızlar muhalefeti hedef aldı

Meclis'teki bağımsız milletvekilleri de ortak basın toplantısı düzenleyerek bayrağa saldırıyı kınadılar. Vekiller adına Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı'nın okuduğu "Bir sorumlu aranıyor" başlıklı metinde ana muhalefet partisinin çeşitli uzlaşmalar altında suskunluğuna devam ettiği ve muhalefetin yerine bağımsızların görev üstlenmeye hazır olduğu ifade edildi. Metnin altında, Bayburt Milletvekili Ülkü Güney, İstanbul milletvekilleri Zülfü Livaneli ve Emin Şirin, Kayseri Milletvekili Muharrem Eskiyapan, Mardin Milletvekili Muharrem Doğan ve Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz'ün imzası bulunuyor.

Eski vekil, Irak sınırına bayrak dikti

Parlamentoda 1972-1974 yılları arasında CHP Hakkari Milletvekilliği yapan Mikail İlçin ise, Mersin'de Türk Bayrağı'na yapılan saygısızlığa tepki göstermek amacıyla Türkiye-Irak sınırına Türk Bayrağı astı. İlçin, "Yarın da Yüksekova'da İran sınırında bayrağımızı dalgalandıracağım" dedi. Ankara Ülkü Ocakları'na üye bir grup da, Beşevler Kavşağı'nda biraraya gelerek "Bayrağa Saygı" yürüyüşü yaptı. Alparslan Türkeş'in mezarına yürüyen gruba, Gazi Üniversitesi öğrencileri ve vatandaşlar da destek verdi.

Bayrak yakma girişimine 6 tutuklama

Öte yandan bayrak yakma olayıyla ilgili 4 kişinin daha yakalandığı bildirildi. Mersin Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Türk Bayrağı'nı, yere atıp, yakma girişiminde bulundukları tespit edilen grup içindeki C.S ve V.S'nin ardından S.T, F.B, E.B ve M.A'nın da yakalandığı bildirildi. Gözaltına alınan toplam 6 kişi sevk edildikleri savcılıkça tutuklandılar.

Cerrah, provakasyonlara karşı uyardı

Bu arada İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Türk bayrağına saygısızlık nedeniyle muhtemel taşkınlıklar konusunda vatandaşları uyardı. Türk bayrağına saygısızlığın tasvip edilemeyeceğini belirten Cerrah, "Bu olaya tepkimizi demokrik şekilde gösterelim. Bölücü örgütün provakasyonuna gelmeyelim" diye konuştu.

TV'ler de bayrakla donandı

RTÜK'ün Türk Bayrağı'na saygısızlığa tepki olarak dün tüm gün ekranlarına Türk Bayrağı yerleştirme çağrısına birçok televizyon kanalı uydu. RTÜK'ten önceki gün yapılan yazılı açıklamada, Türk Bayrağı'na saldırı girişimini kınanması amacıyla, bütün televizyon kanallarını, ulusal bayramlarda olduğu gibi dün tüm gün ekranlarına Türk Bayrağı yerleştirmeye davet etme kararı aldığı ifade edilmişti. Bu arada Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Dikmen, Nevruz kutlamaları sırasında Türk Bayrağı'nı yakma girişiminde bulunulmasını, adliye girişinde hakim, savcı, avukat ve adliyeye iş takibine gelen vatandaşlara Türk Bayrağı dağıtarak kınadı.

'Bayrağa saygısızlığı kabul etmiyoruz'
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, kapatılan DEP'in eski milletvekillerini kabulünde "Bayrak hepimizin bayrağıdır, bayrağa saygısızlığı kabul etmiyoruz" dedi. Baydemir, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Orhan Doğan ve Leyla Zana'nın kendisini ziyaretinde yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: "Bayrak hepimizin bayrağıdır, bayrağa saygısızlığı kabul etmiyoruz. Yönlendirilen, provoke edilen veya ne sebeple olursa olsun iki kişinin yaptığı bir şeyi nasıl kabul etmiyorsam; Türkiye'nin de bu yüzden çalkalanmasını kabul etmiyorum. Şovence davranmamak gerekiyor. Birileri bizi bir oyunun içerisine çekmeye çalışıyor. Bu oyuna kesinlikle girmememiz gerekir. Herkesin sağduyulu, metanetli ve sakin olması gerekir." Kapatılan DEP'in eski milletvekili Orhan Doğan da, daha önce de bunu yaşadıklarını ve HADEP kongresinde Türk Bayrağı'nın indirildiğini belirterek, "HADEP'in şahsında bu tüm Kürtlere mal edildi" dedi. Öte yandan DEHAP Genel Başkan yardımcısı Aleddin Erdoğan, Nevruz kutlamaları sonrasında meydana gelen Türk Bayrağı'nı yakma girişimi konusunda, Mersin'de iki günlük çalışma yapacaklarını bildirdi. Erdoğan, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Mersin'de yaşanan ve "provokasyon" olduğunu öne sürdüğü olayları incelemek ve araştırmak üzere kente geldiklerini söyledi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce