|

Bazı bankalar KOBİ'lere tefecilik yapıyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bir iki bankanın KOBİ'lerin ihtiyaçları karşısında inatla tefecilik yaptığını söyledi. Dün Japonya'ya giden Çağlayan, Japonya ile serbest ticaret anlaşması için görüşeceklerini ve Japon devi Aeon ile temaslarda bulunacağını açıkladı.

Ekonomi Servisi
00:00 - 18/07/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:10 - 17/07/2012 Salı
Yeni Şafak
Bazı bankalar KOBİ'lere tefecilik yapıyor
Bazı bankalar KOBİ'lere tefecilik yapıyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sektörden bir iki bankanın KOBİ'lerin ihtiyaçları karşısında inatla tefecilik yaptığını söyledi. Dün Japonya seyahatine başlayan Çağlayan, serbest ticaret anlaşması için görüşmeler yapacak ve Japon devi Aeon firmasından yetkililerle bir araya gelecek. Çağlayan, Türkiye Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Befesa arasında alınan yeni yatırım kararına ilişkin düzenlenen basın toplantısına katıldı. Çağlayan, Befesa'nın 120 milyon dolarlık yatırımlarının bölgesel teşvik sistemi kapsamında değerlendirileceğini belirterek, İzmir ve Adana organize sanayi bölgesinde yatırım yapılmasının bir alt bölgeden destek alma imkanını getireceğini söyledi.

5 AYDA 6,5 MİLYAR $'LIK YATIRIM

Söz konusu yatırımların vergi ve yatırım indiriminden de faydalanacağını belirten Çağlayan, “Befesa'nın yatırımları KDV istisnasına ve gümrük vergisi muafiyetine sahip olacak. Adana ve İzmir'e yapılacak yatırımlar, illerimiz açısından önemli potansiyel oluşturacak” dedi. Türkiye'nin her yıl dünyadan almış olduğu yatırımları fazlasıyla artırmaya devam edeceğini, Türkiye'ye doğrudan yapılan sermaye akışında yüzde 76'lık bir artış gerçekleştiğini ifade eden Bakan Çağlayan, “Yine bu yılla ilgili olarak, Türkiye ilk 5 ayda 6,5 milyar dolarlık bir doğrudan yatırım aldı” dedi. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde çok stratejik yatımlara imza atacağını vurgulayan Çağlayan, gelişmekte olan ülkeler bazında Türkiye'nin, en çok yatırım çeken ülkeler arasında 12. sırada yer aldığını belirtti.

BEFESA İŞARET FİŞEĞİ

İspanyol firmalarının Türkiye'ye olan yatırımlarının giderek arttığına dikkati çeken Çağlayan, “Türkiye'de şu ana kadar 443 İspanyol firması vardı. Şimdi bu sayı Befesa ile daha da artacaktır. İspanyol firmaların Türkiye'yi daha yakında keşfetmesini istiyoruz. Befesa da bu anlamda önemli bir işaret fişeği... İspanyol firmalarının Türkiye'de son 10 yılda yapmış olduğu yatırım miktarı 4,1 milyar dolardır. Şimdi bu bu miktar 4,2 milyar doların üzerine çıkıyor” diye konuştu. Zafer Çağlayan, dünyanın çok önemli bankalarının da Türkiye'de yatırım yaptığını vurgulayarak, Türkiye'deki toplam yabancı sermayeli şirket sayısının 30 bin 300'e yaklaştığını, bunun da son derece önemli bir rakam olduğunu bildirdi. Befesa yetkililerine de seslenen Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:

“Türkiye'yi eviniz olarak görebilirsiniz. Biz her zaman yanınızdayız. Her sorununuzda bize gelebilirsiniz. Türkiye sizin ikinci evinizdir. Sizi burada görmekten çok mutluyuz. Kapım 24 saat sizlere açıktır, bir telefon uzaklığındayım. Bizim görevimiz sizin önünüzdeki engelleri kaldırmaktır. Sizler de cari açığın kapatılmasına önemli destek vereceksiniz. Yaptığınız bu yatırımlarla 300 insanımıza da iş imkanı vereceksiniz. Bu da Türkiye'nin istihdamı açısından önemli bir konudur.” Türkiye'nin işsizlik konusunda önemli bir mesafe aldığını, dünyadan ve Avrupa'dan ayrıştığını dile getiren Çağlayan, “Bugün Avrupa'da çok ciddi bir işsizlik sorunu yaşanıyor. Türkiye'nin işsizlik rakamlarının yüzde 9'a getirilmiş olması, bu konuda yapılan icraatların en önemli özetidir” dedi.

IRAK'A PETROL SEVKİYATINDA ENGEL YOK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve merkez yönetim arasındaki petrol sorununa ilişkin Çağlayan, “Bizim Irak'a bakışımız belli. Türkiye olarak tek bir devlet olarak gördüğümüzü ifade ettik. Irak'ın tekliği bölünmez bütünlüğü Türkiye tarafından vurgulanmıştır. Türkiye'nin menfaatlerini gerektiren her noktada çalışmalarını devam ettirecek. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin kendi petrol ürünlerini Türkiye'ye gönderme ve işlenmiş olarak geri alma gibi talepleri var. Bu noktada yetki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndadır. Kuzey Irak'tan petrol sevkıyatının yapılmasında engel yoktur” diye konuştu.


Sigorta şirketleri ayrımcı

Büyük bankalar arasında hâlâ tefeci zihniyetinde olanlar bulunduğunu belirten Çağlayan, sektörden bir iki bankanın KOBİ'lerin ihtiyaçları karşısında inatla tefecilik yaptığını söyledi. Bloomberge HT'ye konuk olan Çağlayan, bazı sigorta şirketlerinin de Doğu ve Güneydoğu'da şirketleri sigortalamadığını kaydetti.


Japonya'da STA ve Japon devi Aeon ile görüşecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya'da farklı alanlarda farklı şirketlerle görüşmeler yapacağını belirterek, “Nükleer santral konusundaki sistemle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu konuda kapımız herkese açıktır. Bu konuda görüşeceğimiz firmalar da olacak. Japon market sektöründe olan bir şirket var. Bu şirket ile geçen sene yaptığımız seyahatte CEO'su ile çok yakın arkadaş olduk. Aeon firması, yılda 50 milyar dolarlık alım gerçekleştiriyor. Tekstil mobilyadan tutun sebze meyveye kadar alım yapıyor. Japonya seyahatinde Aeon ile yine görüşme yapacağız. Bu gezide Japon tarafından gelen öneriyle serbest ticaret anlaşmalarıyla (STA) ilgili önemli bir adım atacağız. Bu son derece önemli bir anlaşma olacak. Japonya ile serbest ticaret anlaşmasıyla müzakereleriyle önemli bir hamle olacak. Mersin'in Singapur'dan bir eksiği yok. İzmir'in fazlası var, eksiği yok. Dünyanın ilk 10 büyük konteyner limanı yapma konusunda aldığımız karar çerçevesinde önemli ticaret aktarım merkezleri haline geleceğiz. Bir taraftan Singapur'daki limanı inceleceğiz.”


İspanya'dan Türkiye'ye 120 milyon dolarlık yatırım

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, İspanyol Befesa şirketinin yaptığı yatırımının başlangıçta 120 milyon dolar olduğunu belirterek, “Bu yatırım, şu anda 330 kişiye direkt olarak bir istihdam sağlayacak. Önümüzdeki dönemde Türkiye'ye çok daha iyi yatırımları kazandıracağımızı düşünüyoruz” dedi. Aycı, Befesa'nın 220 bin ton kapasiteli bir tesis kuracağını vurgulayarak, “Bizim 500 bin ton çıkan bir tozumuz var. Şimdi yarıya yakınını Befesa firması değerlendirecek. Ben inanıyorum ki, sadece İzmir ve Adana organize sanayi bölgelerinde değil, diğer yerlerde de yeni atıklar için çalışmalar yapacaklardır. Bu atıklardan ürettiklerini yani 80 bin ton ürünü ihraç edecekler” dedi. Befesa Yönetim Kurulu Başkanı Javier Molina Montes de endüstriyel atıkların geri kazanım ve dönüşümünü sağlayacak olan yatırımla, Türkiye'nin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirtti. Türkiye'nin yatırım yapmak için seçtikleri son derece cazip bir ülke olduğunu ifade eden Montes, şöyle konuştu:

“Türkiye'nin, Befesa'nın büyüme stratejisinin en önemli dayanaklarından biri olacağına karar verdik. Bu kapsamda biri İzmir'de Tire Organize Sanayi Bölgesi, diğeri Adana'da Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde iki yeni proje geliştirdik. Bu yeni tesislerde iki yeni çelik tozu dönüşüm tesisi kurulacak. “

Montes, her biri 50 bin metrekarelik bir alanda kurulacak tesislerde 200 dolaylı istihdam yaratılacağını belirterek, “Bu tesislerde geri kazanımın 80 bin ton olacak ve yılda 150 milyon dolarlık bir katma değer sağlanacak. Toplamı 120 milyon dolar olacak bu yatırımın finansmanı hem şirketin öz sermayesi, hem Türkiye'de yerel bankalardan alınacak kaynakla sağlanacak. Bu tesislerin 2014'de devreye alınmasını öngörüyoruz” diye konuştu. Öncelikle AB olmak üzere, Uzakdoğu'da Çin, Kore ve Hindistan'a ihracat yapmayı planladıklarını söyleyen Montes, Türkiye'de alüminyum pazarını araştırdıklarını söyledi. Montes, “Bu araştırmanın sonucu pozitif olursa alüminyum sektöründe yeni yatırım yapma kararı alabiliriz. Çelik tozunun tedarikinde ise hükümetinizin çok kesin bir yönetmeliği var. Bence bütün tedarikçiler ve üreticiler atıklarını dönüştürmek zorundadır. Artık toprağa gömme yoluyla bertaraf olmayacaktır. Bu şekilde biz üreticilerle görüşmelere başladık. Hem kısa hem uzun vadede tedarikimiz güvence altında” diye konuştu.



12 yıl önce