|

BBC'nin yalanı: Suriyeli mülteci dediler Urfalı dilenci çıktı

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Türkiye’deki göçmenleri konu alan belgeselinin kurgu olduğu ortaya çıktı. BBC'nin yalanını ortaya çıkaran tarihi Vakıflar Çarşısı esnafından Veysel Gül, belgesele konu olan "Fatma" isimli kadının iddia edildiği gibi Suriyeli bir mülteci değil, çarşıda yıllardır dilenen Urfalı bir kadın olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
11:56 - 23/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 12:20 - 23/01/2019 Çarşamba
IHA
BBC kanalındaki belgeselde mülteci olduğu iddia edilen kadın ve belgeselin çekim ekibinde yer alan İngiliz kanalın çalışanı.
BBC kanalındaki belgeselde mülteci olduğu iddia edilen kadın ve belgeselin çekim ekibinde yer alan İngiliz kanalın çalışanı.

İngiliz medya şirketi BBC’de yayınlanan belgeselde Suriyeli 'Fatma' isimli kadının Halep'ten kaçarak Türkiye'ye geldiği ve kızının DAEŞ tarafından kaçırıldığı iddia edildi.

Belgeseli sunan Stacey Dooley, Fatma'nın Aksaray'da dilencilik yaptığını ancak geçinmek için yeteri kadar para kazanamadığı için bedenini satmak zorunda kaldığını öne sürdü.

Kurgu olduğu ortaya çıktı

Ancak BBC Tree kanalında yayınlanan belgeselin kurgu olduğu ortaya çıktı. Belgesele konu olan Fatma'nın Urfa Harranlı olduğu ve yaz aylarında İstanbul'a gelerek dilencilik yaptığı öğrenildi.

Bunun üzerine İngiliz yayın kuruluşu, belgeseli yayınlamakta olduğu tüm platformlardan kaldırdı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin yalanını ortaya çıkaran Vakıflar Çarşısı esnaflarından Veysel Gül, yaşananları anlattı.

Esnaf tüm gerçekleri anlattı

5 yaşından beri çarşıda çalıştığını belirten Gül, şunları söyledi:

BBC ona bir miktar para verip caminin önünde dilendirmeye çalıştılar bizde buna izin vermedik.


  • 50 yaşlarında Arapça, Türkçe ve Kürtçe bilen bir kadındır. O kadını tanıdığımız için çekim yapmalarına izin vermedik ve aramızda bir tartışma oldu. Onların amacı ülkeyi tamamen kötülemek. Bizleri küçük düşürmek istiyorlar. Bir vatansever olarak bu duruma kesinlikle müsaade etmedim.

6 ay gelen mevsimlik dilencilerden bu Fatma isimli kişi. Kış geldiklerinde bunun gibi gelen dilenciler memleketlerine dönüyorlar. Aksaray’da köprü kenarlarında kendisini dilenirken defalarca gördüm” ifadelerini kullandı.

#BBC
#İstanbul
5 yıl önce