|

Bekçiye gözaltı yetkisi

Bekçilerin yetkileri genişliyor. 1966’da çıkan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu revize ediliyor. Yönetmelikteki kimlik sorma yetkisi kanunla hüküm altına alınacak. Bekçilere gözaltı yetkisi de verilecek.

Haber Merkezi
04:00 - 23/01/2020 الخميس
Güncelleme: 23:39 - 22/01/2020 الأربعاء
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Çarşı ve mahalle bekçilerine halka yardım, vatandaşlardan kimlik sorabilme görevi ile adli görevler verilmesi gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Sundukları kanun teklifinin detaylarını anlatan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, teklifle 1966’da çıkan kanunun güncelleneceğini, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin 18 maddeden oluştuğunu belirtti.

KİMLİK SORABİLİR

Bekçilerin, önleyici ve koruyucu görevleri yerine getireceklerini, önemli bir görevlerinin de bulundukları mıntıkada devriye atmak olduğunu belirten Muş, “Kanun teklifiyle çarşı ve mahalle bekçileri, kimliklerini ibraz etmek suretiyle vatandaşlarımızdan kimlik sorabilecekler. Bu yetkiyi kanun teklifiyle kendilerine vermiş olacağız. Bu daha önce yönetmelikteydi, kamuoyunda bir tartışma vardı. Bunu kanunla hüküm altına almış olacağız” şeklinde konuştu.

ANINDA MÜDAHALE

Çarşı ve mahalle bekçilerin in adli görevlerinin de olacağını söyleyen Muş, bunların, suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede bulunmak, oradaki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak ile ortadan kaldırılmasını engellemek olduğunu aktardı. Bekçilerin, suçluları gözaltına alarak genel kolluk kuvvetine bildireceğini anlatan Muş, teklifle, daha önce polisle beraber çalışan bekçilere jandarmayla da çalışma imkanı getirileceğini kaydetti.

58 bin suçluyu yakaladılar

  • 2016 ve sonrasında yapılan atamalarla toplam 21 bin 300 civarında çarşı ve mahalle bekçisi emniyet teşkilatında görev yapıyor. 2018 eylül ayından bugüne 3 bin 643 hırsızlık olayına müdahale eden bekçiler, 18 yaş üstü 3 bin 154 kayıp şahsı bularak aileleriyle buluşturdu. 58 bin 168 aranan şahıs hakkında işlem yapan bekçiler, 237 kg eroin, esrar, bonzai gibi uyuşturucu madde ve 28 bin 679 uyuşturucu hap ele geçirdi. Bekçiler ayrıca 20 uzun namlulu silah, 2 bin tabanca, 761 av tüfeği, 5 EYP ve 6 el bombası da buldu. 2020 yılı içinde 8 bin 200 civarında bekçinin daha ataması yapılacak.
#Bekçi
#TBMM
#Kimlik
٪d سنوات قبل