|

Bekir Hoca Hakk’a yürüdü

Kelam alanında yaptığı çalışmalarla İslam’a önemli hizmetlerde bulunan Prof. Dr. Bekir Topaloğlu Hoca tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bekir Hoca’nın cenazesi Marmara Üniversitesi Tatbikat Camisi'nde kılınan namazın ardından Çamlıca Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2016 Cuma
Güncelleme: 03:24 - 11/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin emekli öğretim üyelerinden Prof. Bekir Topaloğlu Hoca 84 yaşında vefat etti. Geçen hafta geçirdiği beyin kanamasından sonra Medeniyet Üniversitesi'nde yoğun bakımda tedavi gören Bekir Topaloğlu Hoca önceki gün akşam saatlerinde hayatını kaybetti.



NAMAZI KARAMAN KILDIRDI


Binlerce öğrenci yetiştirip, akademik alanda sayısız kaynaklara imza atan Bekir Hoca'nın cenazesi Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camisi'nde ikindi namazını müteakip kılınan namazın ardından Çamlıca Mezarlığı'na defnedildi. Bekir Hoca'nın cenaze namazını Prof. Dr. Hayrettin Karaman kıldırırken, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, çok sayıda alim ve vatandaş da namaz için saf tuttu.



HOCALARIN HOCASIYDI


Cenaze namazının ardından duyduğu üzüntüyü ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Hocaların hocası olarak bildiğimiz ve bir nesle hocalık yapmış olan Bekir Topaloğlu Hocamıza Allahtan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Ülkemize çok önemli talebeler yetiştirmiş bir kişiydi. Kaleme aldığı eserleriyle İslam Ansiklopedisi'ne büyük kaktılar sağladı. Sadece ilmin yolunu açmadılar aynı zamanda o yolda da yürüdüler. Hayatını İslam'a ve İslam ilmine adadı" şeklinde konuştu.



ÇOK ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ


Bekir Hoca'nın 55 yıllık arkadaşı Prof. Dr. Hayrettin Karaman öğretmenliği ve öğretim üyeliğinin yanı sıra Bekir Topaloğlu'nun yazdığı kitaplar dolayısıyla sayılamayacak kadar çok öğrencinin yetişmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Karaman, Topaloğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da imam hatip lisesinde öğretmenliğini yaptığını daha sonra da fikirleriyle, istişareleriyle hocası olmaya devam ettiğini aktardı.



55 YILLIK DAVA ARKADAŞIMDI






Arkadaşını kaybetmekten büyük üzüntü duyduğunu söyleyen Karaman, şunları kaydetti: "Bekir Bey, benim 55 yıllık arkadaşım, yoldaşım, dava arkadaşımdı. Hakkıyla alim ve hayatını güzel dine hizmete adamış, güzel ahlak sahibi, merhametli, yardımsever, hasılı İslam'ın erdem saydığı güzelliklerin çoğuna sahip Allah'ın güzel bir kuluydu. Bizim inancımız, hüsnüzannımız böyle. Onu kaybetmekten çok üzgünüz. Biz her bir olayda, 'inna lillah ve inna ileyhi raciun' diyoruz. Hepimiz O'na aitiz, O'ndan geldik, O'nun iradesiyle var olduk ve yine O'na döneceğiz. Bu kaçınılmaz biliyoruz ama vaki olduğunda başımıza geldiğinde üzülüyoruz, üzülmemek elde değildir."



Ömrünü ilme adadı


Bekir Topaloğlu Hoca, 1936 yılında Trabzon Çaykara'da doğdu. İstanbul İmam-Hatip Okulu'ndan 1959'da mezun olan Bekir Hoca, öğrenciliği sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı merkezinde açılan vaizlik imtihanını kazanarak İstanbul'un muhtelif camilerinde fahri vaizlik yaptı. 1959-1963 yılları arasında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde yüksek öğrenimini bitiren Bekir Hoca, bu öğrenciliği sırasında da imam-hatiplik görevi yaptı. İstanbul İmam Hatip Okulu meslek dersleri öğretmenliği de yapan Bekir Hoca, bu arada ilk eseri olan “İslam'da Kadın" kitabını yazdı.



ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ


1971 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü Kelam öğretmenliğine atanan Bekir Hoca, buradaki görevi sırasında eğitim-öğretim çalışmalarının yanı sıra çeşitli eserler yayımladı, branşında asistanlar yetiştirdi. İstanbul Yüksek İslam Ensitüsü'nün İlahiyat Fakültesi haline getirilmesinden sonra Bekir Topaloğlu Hoca, burada 1983 yılında doktor unvanını aldı ve aynı yıl yardımcı doçent, 1986 yılında da doçent oldu. 1988 yılında, İslam Felsefesi anabilim dalında, 1993 yılında da Kelam anabilim dalında profesör oldu. 2002 yılında emekli olan Bekir Hoca vefatına kadar çalışmaya devam etti.





Erdoğan'ın hocasıydı


İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde öğretmenlik yapan Bekir Hoca'nın öğrencileri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer alıyordu. 2 yıl önce katıldığı bir konferansta Bekir Topaloğlu'ndan “değerli hocam" diye bahseden Erdoğan, Topaloğlu ile olan bir ansını anlatarak hocası tarafından takdir edildiğini söylemişti. Topaloğlu, öğretmenliği sırasında ilk eseri olan “İslâm'da Kadın" kitabını kaleme aldı.



Her zaman hayırla yad edilecek


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bekir Topaloğlu Hoca'nın vefatı dolayısıyla taziyede bulundu. Kurtulmuş Twitter'daki hesabından, Topaloğlu'nun vefatına ilişkin, “Değerli büyüğümüz, muhterem hocamız Bekir Topaloğlu'na Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm dostlarımıza sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Merhum Bekir Topaloğlu hocamız, yetiştirdiği talebeleri ve geride bıraktığı eserleriyle her zaman hayırla yad edilecektir inşallah" ifadesini kullandı.


#Bekir Topaloğlu Hoca
#Marmara Üniversitesi
#Marmara Üniversitesi Tatbikat Camisi
8 yıl önce