|

Berk Paşa ve Cihaner'e örgüt üyeliği suçlaması

Albay Dursun Çiçek imzalı 'Darbe Andıcı'nı Erzincan'da uygulamakla suçlanan Başsavcı İlhan Cihaner, 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk ve Alay Komutanı Gençoğlu hakkında hazırlanan iddianameyi mahkeme kabul etti. Başsavcı Cihaner ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Berk, silahlı terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyor. İlk kez muvazzaf bir orgeneral Ergenekon kapsamında yürütülen soruşturmada sanık oldu.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 2/03/2010 mardi
Güncelleme: 01:51 - 2/03/2010 mardi
Yeni Şafak
Berk Paşa ve Cihaner'e örgüt üyeliği suçlaması
Berk Paşa ve Cihaner'e örgüt üyeliği suçlaması

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Erzincan merkezli yürüttüğü “darbe andıcı” soruşturmasına ilişkin iddianamesini tamamlayarak mahkemeye sundu. 61 sayfadan oluşan iddianame, Erzurum 2.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edildi. 14 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, merkezi Erzincan'da bulunan 3.Ordu'nun Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, Türk Ceza Kanunu'nun 314.Maddesine göre, silahlı terör terör örgütüne üye olma iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması talep edildi. Şühpelilerin, Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı Adli Tıp raporu ile kanıtlanan 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı icraya koydukları belirtildi.

BERK 1. CİHANER 2.

Sanıkların alt alta sıralandığı iddianamede Orgeneral Berk 1. şüpheli, Başsavcı Cihaner ise 2. şüpheli olarak gösterildi. Soruşturmada adı geçen Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Ali Tapan, Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut ve Jandarma İstihbarat Astsubay Orhan Esirger de iddianamede sanık sıfatıyla yer aldılar. Soruşturma kapsamında tutuklanan MİT Erzincan Bölge Başkanı Şinasi Demir, MİT Bölge Müdür yardımcısı Kıvılcım Üstel, MİT Bölge Müdür yardımcısı Sadri Barkın İnce'nin de iddianamede silahlı terör örgütüne üyelik suçlamasıyla yargılanması istendi. Erzincan Avcılar Derneği Başkanı Yaşar Baş'ta iddianamede yer alan isimlerden biri oldu. İddianamede ayrıca Ahmet Demir isimli kişi müşteki olarak yer aldı. Başsavcı Cihaner'le ilgili olarak 2 yıl izinsiz olarak telefon dinlemesi yapma iddiası suç delili olarak iddianameye de girdi. Cihaner ayrıca TCK 135'e göre, “Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek” iddiasıyla yargılanacak.

ERZİNCAN'IN REİSİ BERK

İddianamede Cihaner'in cemaatlere ve polise komplo kurduğu soruşturmada, gizli tanıklardan tehditle ifade aldığı, delilleri kararttığı ileri sürüldü. İddianamede, Cihaner'in 'Darbe Andıcı'nın izlerini taşıyan soruşturmada tehditle tanık yapmaya çalıştığı kişilerin de ifadelerine yer verildi. Bir gizli tanığın Cihaner'in kendisine söylediği “Erzincan'ın reisi Orgeneral Saldıray Berktir” sözleri de iddianameye girdi.

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, silahlı terör örgütü yöneticiliği suçlamasından dolayı Yargıtay'da, kişisel verileri kaydetmek, tehdit ve şantaj suçlamalarından dolayı da Erzurum 2.Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. İddianamenin kabul edilmesi HSYK'nın Erzurum Özel yetkili Cumhuriyet savcıları konusunda verdiği 'yetki kaldırma' kararın yanlış olduğunu ortaya çıkardı.


İlk kez bir muvazzaf paşa sivil mahkemede

Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasının iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle Türkiye'de ilk kez bir muvazzaf orgeneral sivil mahkemede hakim karşısına çıkacak. Soruşturmanın sanıklarından Orgeneral Saldıray Berk, 'örgüt yönetisi olmak' suçlamasıyla yargılanacak. Berk, HSYK tarafından özel yetkileri alınan Osman Şanal'ın yürüttüğü soruşturmada iki kez ifade için çağrılmıştı. Berk ilk ifade tebligatına 'görev' mazareti nedeniyle gelmemişti. Soruşturmada Başsavcı İlhan Cihaner, gözaltına alınıp tutuklanınca Osman Şanal'ın özel yetkileri HSYK tarafından kaldırılmıştı. Şanal'dan alınarak Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz'e verilen soruşturmada Berk'in 26 Şubat'a kadar ifade vermesi gerekiyordu. Berk'in ifadeye çağrılıp çağrılmayacağının mahkeme sürecinde belli olacağını söylemişti.


3. tahliye talebi de reddedildi

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in serbest bırakılması için dün 3. kez dilekçe verildi ama dilekçe reddedildi. Ancak itiraz öncesi dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Başsavcı Cihaner'in tutuklanmasına karar veren ve tahliye taleplerini reddeden Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üye hakimi İsmail Şahin'in yerine üye Sefa Bilak getirildi. Değişimin aylık rutin üye değişimi olduğu iddia edildi.


4 maddeden yargılanacaklar

Aralarında Orgeneral Berk ile Cihaner'in de yer aldığı 11 sanıklı davada 4 ayrı suçlamanın yer aldığı öğrenildi.

1- Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek. (TCK 135)

2- Resmi belgede sahtecilik

3- Tehdit

4- Silahlı Terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği (TCK 314)



il y a 14 ans