|

Beyoğlu'ndaki 5 katlı binanı çökme anı kamerada: Bir anda her tarafı toz bulutu kapladı

Beyoğlu Kemeraltı Caddesi'nde 5 katlı metruk bina çöktü. Sabah saatlerinde yaşanan kısmi çökme nedeniyle yola beton parçaları düşmüş o anlar kameralara saniye saniye yansımıştı. Bölgedeki yollar tedbir amaçlı trafiğe kapatılırken metruk bina saat 15.00 sularında bina tamamen çöktü

10:03 - 6/04/2023 Perşembe
Güncelleme: 15:41 - 6/04/2023 Perşembe
DHA
Binanın çökme anı kamerada
Binanın çökme anı kamerada

Beyoğlu, Karaköy'de 5 katlı metruk binada sabah saatlerinde kısmi çökme yaşanmıştı. Bina öğleden sonra tamamen çöktü. Çökme nedeniyle yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Tramvay seferleri de yapılamıyor.


İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, "Tarihi bina ikinci derece tescilli, 2015 yılında koruma kurulu tarafından güçlendirme ve restorasyon projeleri onaylanmış. 2016 yılında da ruhsat alınmasına rağmen özel mülkiyette olan yapı ne yazık ki mülkiyet sahibi tarafından restorasyon ve güçlendirme çalışmaları başlatılmamış. Metruk bir halde günümüze gelmiş ve bugün tarihi alandaki tarihi duvarda bir çökme başlayarak tehlike arz etmeye başladı. Koruma Kurulu tarafından ivedi bir karar bekliyoruz" dedi.



NE OLMUŞTU

Olay, Karaköy Kemeraltı Caddesi üzerinde saat 6.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, tadilat aşamasındaki 5 katlı metruk binada yaşanan kısmi çökme nedeniyle yola beton parçaları düştü.

Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye, polis ve AFAD ile büyükşehir belediyesi yetkilileri sevk edildi. Binada yapılan incelemede kaldırıma düşen beton parçaları ve binada çökme riskine karşı şerit çekilerek Beşiktaş istikameti trafiğe kapatıldı.

Tramvay seferleri ise çift yönlü olarak yapılamıyor.

Metro İstanbul hesabından yapılan açıklamada 'T1 Kabataş-Bağcılar hattımızda bölgede bulunan bir binanın yıkılma riski nedeniyle emniyet güçleri tarafından seferlerimiz Karaköy-Tophane arasında durdurulmuştur. T1 hattımız Bağcılar-Karaköy arasında hizmet vermektedir' denildi. Binada yetkililerin incelemesi sürüyor.


İBB'den ilk açıklama

Beyoğlu'ndaki 5 katlı metruk binadaki kısmi çökmeyle ilgili İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, "Tarihi bina ikinci derece tescilli, 2015 yılında koruma kurulu tarafından güçlendirme ve restorasyon projeleri onaylanmış. 2016 yılında da ruhsat alınmasına rağmen özel mülkiyette olan yapı ne yazık ki mülkiyet sahibi tarafından restorasyon ve güçlendirme çalışmaları başlatılmamış. Metruk bir halde günümüze gelmiş ve bugün tarihi alandaki tarihi duvarda bir çökme başlayarak tehlike arz etmeye başladı. Koruma Kurulu tarafından ivedi bir karar bekliyoruz" dedi.

“Koruma Kurulu’ndan gelecek karar doğrultusunda işlemlere devam edilecek”
127 ada, dört parselde bulunan tescilli, eski eser yapı hakkında konuşan Mehmet Karaaslan, “Söz konusu yapı 99 yılında tescil edilmiş ve 2016 yılında da Koruma Kurulu’nca projelere uygun bulunarak belediyelerce düzenlenen bir yapı. Dönem içinde de değişik zamanlarda da ruhsat yenilemesi yapılan bir yapı. Bugün sabah 06.30’da gelen şikayet üzerine yerine gelindiğinde orta kısmında geniş bir çökme olduğu ve döşemelerinde çökme olduğu görüldü. Bunun üzerine de belediyemizin ekipleri tarafından teknik bir rapor düzenlenerek konu değerlendirmek üzere Koruma Kurulu’na iletildi ve Koruma Kurulu’ndan gelecek karar doğrultusunda da işlemlere devam edilecek” dedi."Kararın ne zaman gelmesi bekleniyor" sorusuna cevap veren Karaaslan, “Konu sabahleyin gerçekleşti. Biz de teknik raporu tuttuk. Bu bina restorasyon ruhsatı olan bir yapı yani eski eser tescilli. Oradan gelecek karar ’yıkın’ doğrultusunda da olabilir, ’sökün’ doğrultusunda da olur. Ona göre uygulamalara devam edeceğiz. Onunla ilgili bir şey demeyeyim ben çünkü Koruma Kurulu karar alacak. Yıkma konusunda 2863 yasa kapsamında. Koruma Kurulu kararına göre oluyor. Yani Koruma Kurulu bir karar alacak o çerçevede biz uygulamaya devam edeceğiz. Ya ilgilisi bir şekilde devam edecek ya da belediye olarak yapamıyorsa biz yapacağız. Gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla ilgili kurul kararları var. Güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla ilgili mal sahibine en son 15 gün önce tebligat yapıldı, gerekli güvenlik önlemlerin alınmasına yönelik tebligatımız da dosyamızda var” dedi.


 

#Beyoğlu
#bina
#çökme anı
#kamera
1 yıl önce