|

Bilecik'in isminin değiştirilmesi önerisine ilişkin yeni açıklama

Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, "kent isminin Ertuğrul ya da Ertuğrulgazi olarak değiştirilmesi" yönündeki önerisine ilişkin, "Meselenin bir şehir markası yaratma meselesi olarak düşünülmesi, kısır ve sığ bir isim değişikliği tartışmasının ötesinde ele alınması, bir vizyon projesi olarak düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Yeni Şafak
15:16 - 18/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 16:03 - 18/12/2017 Pazartesi
AA
​Bilecik Valisi Tahir Büyükakın
​Bilecik Valisi Tahir Büyükakın
Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, "kent isminin
Ertuğrul
ya da
Ertuğrulgazi
olarak değiştirilmesi" yönündeki önerisine ilişkin, "Meselenin bir şehir markası yaratma meselesi olarak düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Büyükakın, Bilecik Belediyesince geçen hafta düzenlenen "Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu"nda, şehrin hangi marka değerleriyle öne çıkacağı konusunun ciddi şekilde masaya yatırıldığını söyledi.

Bu kapsamda Bilecik'in uzun vadede bir vizyon projesiyle nasıl kalkınacağının, geleceğe nasıl hazırlanacağının önemli bir mesele olarak gündeme geldiğini belirten Büyükakın, bu kapsamda "Şehirler kuran şehir Bilecik" konulu bir vizyon çalışması yapılması gerektiği yönünde bir önerilerinin olduğunu aktardı.

Büyükakın, bu kapsamda üç hususun dile getirildiğini ve bunların tartışılmasının istendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

  • "Ertuğrulgazi'nin bundan 736 yıl önce düzenlemiş olduğu ilk toyun bugün yeniden formatlanarak uluslararası hale getirilmesi ve bunun ilimizde yapılması önerisi sunuldu. Bu kapsamda 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' felsefesi çerçevesinde insanlığın huzuruna dair bütün konuların ana tema olarak işlenmesi önerildi. Yapılan önerilerden bir başkası ise şehrin üniversite ve öğrenci şehri olması vizyonuydu. Bütün şehir tartışmaları kapsamında düşünüldüğünde bunun destekleyici bir argüman olduğu da ortadaydı. Bütün şehir tartışmaları ve şehir mimarisi tartışmaları kapsamında değerlendirildiğinde aslında Bilecik'in bir pilot şehir olarak, hem bütün şehir uygulaması hem de şehir mimarisi tartışmaları açısından çok güzel bir örnek olabileceği konuşuldu çünkü birçok şehrin kurulmasına beşiklik etmiş bir kent Bilecik."

"Mesele marka şehir yaratmak"

Bilecik'in, hem dirilişin hem kuruluşun hem de kurtuluşun şehri olduğunu vurgulayan Büyükakın, şöyle devam etti:

"Bütün bu üç tartışma önerisi bir arada düşünüldüğünde eğer kabul görürse şehrin bir pilot şehir olması söz konusu olursa, yapılacak şeylerden bir tanesi de şehrin isminin konuşulması olacaktır. Bunun da tartışılmasında yarar olduğunu düşünmekteyiz. Bunu ifade ettik. Bu tartışılsın dedik. İsmin değiştirilmesiyle ilgili bir teklifimiz olmadı. Bunun da gündeme alınmasını söyledik. Bu kapsamda şehrin adının Ertuğrul olarak veya Ertuğrulgazi olarak değiştirilmesi veya merkez ilçenin adının Ertuğrulgazi olarak değiştirilmesi de düşünülmeli. Bütün bunların hepsi bir arada tartışıldığında şehre çok ciddi bir marka değeri katacağını düşünüyoruz. Ancak tartışmanın sadece bir kısır ve sığ bir isim değişikliği tartışmasına döndürülmesi kentimiz adına bir değer katmayacaktır. Meselenin bir şehir markası yaratma meselesi olarak düşünülmesi, kısır ve sığ bir isim değişliği tartışmasının ötesinde ele alınması, bir vizyon projesi olarak düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum."

AK Parti İl Başkanı Karabıyık

AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık da Bilecik'te büyük çınar Osmanlı'nın köklerinin bulunduğunu söyledi.

Karabıyık, Bilecik ismiyle ilgili tartışmaların zaman zaman gündeme geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Buradaki amaç toyun Söğüt'te tekrar toplanması, tüm Türk ve İslam dünyasının tekrar Söğüt'te bir araya ve yönlendirilmesi adına planlanmış bir projenin bir parçası aslında. Bunu bu şekilde değerlendirmek lazım. Sadece bir isim değişikliği yaparak PR çalışması düşünülmüyor. Vali Bey'in söylemek isteği konu aslında buydu ama biraz farklı lanse edildi. Tabii bu projenin bir parçası olarak konuşulmalı, uygun zemin olduğunda tekrardan gündeme getirilmeli. Ayrıca biliyorsunuz bütün şehir ve büyükşehir uygulamasının tüm Türkiye'ye yayılma olasılığı çok yüksek artık. Muhtemelen 2019 seçimlerinden önce bu gündeme gelebilecek ve uygulanabilecek. Biz de bir il belediyesi yani büyükşehir, bütünşehir belediyesi olabileceğiz. Merkez ilçe belediyesi olacak yani fazladan bir belediyemiz olacak."

  • Burada bir merkez isminin değişmesi, bir isim üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Karabıyık, "Burada merkeze hiç dokunulmadan merkez ismi Bilecik ama ilin tamamına Ertuğrul gibi bir söylem geliştirilebilir. Ama dediğim gibi halka rağmen değil, halkla birlikte gündeme getirilecek. Zaten bildiğim kadarıyla hukuken değişiklik talebi oluştuğunda referandum yapılması gerekiyor. Vali Bey'in konuşmasının bütün olarak ele alınması gerekir" dedi.

Vatandaşlar Bilecik olarak kalmasından yana

Görüş alınan vatandaşlardan İbrahim Aydın, Bilecik isminin değiştirilmesini istemediğini belirterek, "Yapılacak çok daha iyi işler olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ertuğrul Gazi Türbesi'ne il dışından ziyarete gelen Fatma Konakçı da kent adının Bilecik olarak kalmasından yana olduğunu dile getirerek, "Önemli olan Ertuğrulgazi'nin felsefesini gelecek kuşaklara aktarmaktır. İsim değişikliğiyle bir yere varılmaz" diye konuştu.

Ziyaretçilerden emekli öğretmen Süreyya İdiz de "Kişilerin kafasında isim kargaşası yaratmanın bir anlamı yok. Bence Bilecik olarak kalmalı." ifadelerini kullandı.


#Bilecik
#Ertuğrulgazi
6 yıl önce