|

Bilgisayar değil Casper

16 yıl önce 40 metrekarelik alanda üniversiteli kafadarlar tarafından kurulan Casper, bugün Türkiye'nin en tanınmış bilgisayar markası konumunda. Araştırmalara göre tanıdığınız bilgisayar markası hangisi sorusuna Türkiye'de her dört kişiden birisi 'Casper' cevabını veriyor..

Selçuk Geçer
00:00 - 28/03/2008 Cuma
Güncelleme: 01:28 - 28/03/2008 Cuma
Yeni Şafak
Bilgisayar değil Casper
Bilgisayar değil Casper

1991 yılında daha üniversiteden yeni mezun olmuş genç bilgisayar mühendisleri tarafından Mecidiyeköy'de 40m2'lik küçüçük bir üretim tesisinde kurulan Casper bugün uzay üssü gibi fabrikasından Türkiye bilgisayar sektörünün en önemli aktörlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Son altı yıldır dünyaca ünlü araştırma firması AC Nielsen tarafından yapılan 'en bilinir bilgisayar markası' araştırmasında açık ara birinci çıkan Casper'in başarısının sırrını şirketin Kurucu Ortağı ve Genel Koordinatörü Yalçın Yıldırım'la konuşuyoruz.

  • Bu tanınırlığı nasıl sağladınız?

    Öncelikle iyi ürünü üreterek en iyi hizmeti vermeyi ve dünyada çıkan en yeni teknolojiyi eş zamanlı olarak Türkiye'ye getirmeyi kendimize düstur edindik. Bu arada ürünümüzün arkasında sonuna kadar duruyoruz ve teknik desteğimizi sonuna kadar müşterimize veriyoruz. En son olarak da her zaman her mecrade ve reklamın olabileceği her noktada marka bilinirliğimizi arttırmak için kurulduğumuz günden beri reklam yyatırımından asla kaçınmıyoruz.

    2007'DE YÜZDE 63 BÜYÜDÜK
  • Bu olağanüstü bir büyüme. Türkiye ortalamasının neredeyse 10 katı?

    Tabii ki öyle... Bakın biz burada günde binin üzerinde bilgisayar üretiyoruz. Bu neredeyse dakikada bir bilgisayara denk geliyor. Tabii iş üretmek ve satmakla kalmıyor marka olmanın gereği olarak ürününüzün arkasında da durmanız gerekiyor. Bu gün Türkiye çapında 65 Casper Store ve Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış 1200'ün üzerinde satış ve teknik destek noktası ile tüketicilere ulaşıyoruz. Ankara ve Adana'da bölge temsilciliklerimiz var. Türkiye çapında anlaşmalı 700 teknik servisle son kullanıcılara hizmet veriyoruz. Bu yapımızla bilgisayar üreticileri arasında en geniş kapsamlı organizasyona sahip olan şirket olma özelliğini taşıyoruz.

    v Bu kadar yaygın satış ve servis ağına sahip olmak tanınırlığınızı arttırıyor mu?

    Kesinlikle... Bu hizmetimiz Türkiye'nin her noktasındaki müşterimizde hem güven hissi uyundırırken bizim daha fazla tanınmamızı da sağlıyor. Herkes sattığımız malın sonuna kadar arkasında durduğumuzu görüyor. Bu büyük bir avantaj. Araştırmalarda bizi sonuna kadar haklı çıkarıyor. Bugün bilgisayar dendiğinde Türkiye'de ilk akla gelen marka Casper oluyor. Ki AC Nielsen'in araştırmasında yüzde 26.3 ile açık ara en tanınır bilgisayar çıkmamızın arkasında da bu ayrıntılar yatıyor.


    Gençler arasında tanınırlığı yüzde 35

    Casper Bilgisayar, AC Nielsen tarafından gerçekleştirilen Markalar 2007 raporunda, kendi alanında en çok bilinen marka olarak liderliğini koruyor. Casper, marka bilinirliği konusundaki liderliğini 6 yıldır devam ettiriyor. Yüzde yüz Türk markası olan firma bu başarısıyla bir çok dünya devinin de önüne geçmiş oluyor. AC Nielsen'in raporuna göre Casper, yüzde 26.3 olan bilinirlik oranı ile, sıralamada kendisini takip eden diğer 5 markanın toplam bilinirlik oranının üzerinde bir bilinirliğe sahip bulunuyor. Bağımsız araştırma şirketi AC Nielsen tarafından, firmaların hedef kitlelerinin hatırladıkları ilk markayı belirlemek, firma / markanın hatırlanma ve bilinme oranını tespit etmek amacıyla, İstanbul, Ankara ve İzmir'de toplam 1401 denek üzerinde yapılan araştırmaya göre, bilgisayar denince akla gelen ilk marka Casper çıkıyor. Aynı araştırmanın geçen yıl sonuçlarına göre Casper'ın hatırlanma oranı yüzde 21.3'ken bilinirlik bir senede yaklaşık 5 puan artıyor. Araştırmanın bir başka özelliği ise Casper'ın özellikle genç tüketiciler tarafından fazlasıyla tanınır olması. Ortalamada yüzde 26.3 olan Casper bilinirlik oranı, 20 - 35 yaş arasındaki genç kuşakta yüzde 35'e kadar çıkıyor.


    Hedef 1 milyon bilgisayar

    Kurulduğu günden bu yana 600 binden fazla bilgisayar üreten Casper'in 2013 üretim ve satış hedefi yılda 1 milyon bilgisayar. Ulusal bir marka olmayı başaran Casper 1 milyon hedefine ulaşırken baynı zamanda da uluslararası bir marka olmak istiyor. Casper Microsoft tarafından da son 6 yıldır üst üste "Yılın Yerli PC Üreticisi" seçiliyor.



  • 16 yıl önce