|

Bilgisayarın babasının heykeli dikildi

Bilgisayarı icat eden Bulgar bilim adamı John Atanasov'un doğumunun 100'ncü yıldönümü, Bulgaristan'da dün düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Yeni Şafak
00:00 - 4/10/2003 Cumartesi
Güncelleme: 20:13 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, John Atanasov'un hayattaki akrabaları ve Microsoft Başkanı Bill Gates'in özel temsilcisi Pit Hayes ile biraraya geldi. Geçen yüzyılın dünyada en önemli buluşu bilgisayarı bir Bulgar bilim adamının icat etmesinin Bulgaristan için büyük bir onur kaynağı olduğunu belirten Pırvanov, "Onunla gurur duyuyoruz" dedi. Pırvanov, John Atanasov adına genç bilgisayarcıların çalışmalarını teşvik etmek amacıyla her yıl ödüllü bir proje yarışması düzenleneceğini açıkladı. Microsoft temsilcisi Pit Hayes de Cumhurbaşkanı Pırvanov'a Bill Gates'in, John Atanasov ile ilgili özel bir mektubunu iletti. Bill Gates'in mektubunda, Atanasov'un bilgisayarın babası olduğu ve dünya bilgi teknolojisinin Atanasov'a büyük saygı duyduğu belirtiyor.

Atanasov kimdir?
Bilgisayarın mucidi John Atanasov, 1903 yılında Amerika'da dünyaya geldi. Babası ABD'ye göç etmiş bir Bulgar, annesiyse Amerikalı Atanasov, 1939-1940 yılları arasında Amerikalı elektrik mühendisi Clifford Berry ile birlikte ilk elektronik hesap makinesi yaptı. Atanasov, 1971 yılındaysa Mineapolis bölge mahkemesi tarafından bilgisayarın kaşifi olarak ilan edildi. Deniz hidrodinamik mayınları, elektronik saatler, sismik aletler, mermi güzergah hatalarını hesaplayan makineler ve roket güdüm aletlerine kadar 30 civarında keşfe imza atan Atanasov, 1990 yılında ABD Başkanı George Bush tarafından onur madalyasıyla ödüllendirildi. Hayatında Bulgaristan'ı sadece iki kez ziyaret eden Atanasov, 1995'te Amerika'daki evinde öldü.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce