|

Bilim hırsızına ceza yok

Üniversitelerdeki başörtüsü zulmünün sorumlusu olan YÖK Başkanı Kemal Gürüz, bilim hırsızı profesör ve doçentler hakkında hiçbir işlem yapmıyor.

.
00:00 - 6/03/2000 Pazartesi
Güncelleme: 18:29 - 9/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Bilim hırsızına ceza yok
Bilim hırsızına ceza yok

ANKARA- Yüksek Öğretim Kurumu'nun üniversitelerdeki başörtüsü zulmü tüm hızıyla sürerken, kurumun bilim hırsızı profesör ve doçentler hakkında birşey yapamadığı ortaya çıktı. Gazi Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Uğur Hodoğlugil'in yurtdışında yayınlanmış çeşitli makaleleleri kesip birleştirerek, YÖK'e kendi makalesiymiş gibi sunduğu ve YÖK'ün de bunu tespit etmesine rağmen Hodoğlugil hakkında işlem yapamadığı saptandı. Başörtüsü zulmünden kaçınmayan YÖK, bilim hırsızı doçent hakkkında birşey yapamayacağını, ancak eserlerinden intihal yapılan kişi ve kurumların dava açabileceğini bildirdi.

Uğur Hodoğlugil'in YÖK'e kendi makalem diye sunduğu, "Cardıovascular rısk and magnesıum: Relatıonshıp to atherosclerosıs, Hypertensıon and ıschaemıc heart dısease" konulu çalışmasını şikayet üzerine inceleyen YÖK, makalenin tamamına yakın bir bölümünün yurtdışında yayınlanmış olan çeşitli makalelerinin kesilip biçildikten sonra yapıştırılmış olduğunu saptadı. Burton M. Altura, Rıchard E. Whıte. Crıss Hartzel, Kent L. Woods, J.J. Schipperheyn, Robert Whang, Y. Rayssiguier, Lloyd T. Iseri, Antoine Brıl, Luc Rochette ve Heikki Karpanen gibi yabancı bilim adamlarının kendi ülkelerinde yayınladığı eserleri kesip biçerek intihal ederek kendi makalem diye sunan Hodoğlugil'e YÖK zamanaşımı sebebiyle ceza veremediğini bildirdi. Profesör ve doçent enflasyonunun yaşandığı YÖK'te, buna benzer yüzlerce isim hakkında intihal şikayetleri bulunduğu ve YÖK'ün bu hocalar hakkında da aynı gerekçe ile işlem yapamadığı iddia edildi. 'Bilim hırsızı' hocalar hakkında diğer öğretim üyelerinin YÖK'e yaptıkları başvuruların bugüne kadar sonuçsuz kaldığı belirlendi. YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığı yaptığı inceleme sonunda, Doç. Dr. Hodoğlugil hakkında hiçbir işlem yapılamayacağını, ancak Hodoğlugil'in intihal yaptığı kişiler tarafından mahkemeye verilebileceğini söyledi.

Soruşturma açılamazmış!

25.01.2000 tarih ve 1254 sayılı YÖK yazısında şu ifadeler yer aldı: " Dr. Uğur Hodoğlugil'in makelesinin ilk 42 paragrafından, yalnızca başka makalelerden kesilmiş alıntıları birleştirerek derleme bir yazı ürettiği, makelesinin 43. paragrafıyla açık bir intihal olayı gerçekleştiğinin anlaşıldığı, bu nedenle adı geçen hakkında disiplin soruşturması açılması mümkün iken, Af Yasası ve Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici Eleman ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin zaman aşımı maddesi nedeniyle, soruşturma açılmasına mahal olmadığı hukuk ve ceza davaları açısından ise, 1. fiil için yapılacak bir işlem olmadığı, 2. fiil için, Altura ve Altura adlı yazarlar ile "Magnes Trace Elem" adlı derginin Fikir Sanat Eserleri Kanunu'nun 66 ve 71. maddelerinde yer alan Tecavüzün Ref'i Tazminat ve ceza davaları açılabileceği sonucuna varıldığı belirtilmiştir."

24 yıl önce