|

Bin 369 liseye 126 bin öğrenci

1 milyonu aşkın 8. sınıf öğrencisi, bu yıl merkezi sınavla ya da evlerine yakın okula sınavsız yerleştirilecek. Merkezi sınavla öğrenci alacak bin 366 ortaöğretim kurumunun toplam kontenjanı, 126 bin 510 olacak. 2 Haziran’da yapılacak merkezi sınav için başvurular dün başladı, 18 Nisan’da sona erecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:06 - 12/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Bin 366 ortaöğretim kurumunun toplam kontenjanı, 126 bin 510 olacak.
Bin 366 ortaöğretim kurumunun toplam kontenjanı, 126 bin 510 olacak.

Bu yıl 8’inci sınıfı bitirecek 1 milyonun üzerinde öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) açıklanan liselere merkezi sınavla ya da ikametgahlarına göre evlerine yakın okula, tercihlerine göre sınavsız yerleştirilecek. Öğrencilerin, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilmesi amacıyla Bakanlıkça 2 Haziran’da merkezi sınav yapılacak. Bu liselere merkezi sınav puanıyla (MSP) öğrenci yerleştirilecek.

8’İNCİ SINIF KAZANIMLARI

Türkiye genelinde 303’ü fen lisesi, 89’u sosyal bilimler lisesi, 228’i Anadolu lisesi, 297’si imam hatip lisesi, 26’sı mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmak üzere 943 proje okulu ile alan bazlı program uygulayan 423 mesleki ve teknik lise olmak üzere toplam bin 366 ortaöğretim kurumu merkezi sınavla öğrenci alacak. Sınavla öğrenci alacak liselerin kontenjanı 126 bin 510 olarak belirlendi. Türkiye’de halen 8. sınıflarda 1 milyon 192 bin öğrenci bulunuyor. Merkezi sınavda, 8’inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, eleştirel düşünme ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak. 2 Haziran 2018’de iki oturum halinde uygulanacak sınavda çoktan seçmeli toplam 90 soru sorulacak. Sınavın birinci bölümü 09.30’da başlayacak. Adaylara sözel alandan 50 sorunun yöneltileceği birinci bölüm için 75 dakika süre verilecek.Sınavın 40 soruluk sayısal alandan oluşan ikinci bölümü ise 11.30’da başlayacak ve 60 dakika sürecek. İki oturum arasında verilen 45 dakikalık süre, öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmesi için kullanılacak. Bu sürede öğrenciler, okullarından ayrılamayacak.

18 NİSAN SON GÜN

Merkezi sınav isteğe bağlı olacak ve sınava katılmak isteyenler, başvurularını bugünden itibaren 18 Nisan’a kadar elektronik ortam üzerinden, öğrenim gördükleri okullara yapacak. Öte yandan, daha önce sınavla öğrenci alan özel liseler de kendileri sınav yapabileceği gibi, merkezi sınav sonuçlarını kriter olarak kullanabilecek. Giriş belgeleri 22 Mayıs’ta okul müdürlüklerinden verilecek.

  • Üç yanlış bir doğruyu götürecek
  • Sözel bölümde öğrencilere, 8’inci sınıf Türkçe dersinden 20, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden 10’ar olmak üzere 50 soru; sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimleri derslerinden 20’şer olmak üzere 40 soru yöneltilecek. Ağırlıklı Standart Puan hesaplanırken, Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinin ağırlık katsayısı 4, diğer derslerin ise 1 olarak hesaplanacak. Her sorunun 4 seçeneği olacak. Sınavda üç yanlış bir doğruyu götürecek.

Sınavsız geçişte en fazla 5 tercih

Liselere sınavsız geçişte öğrenciler, ikametgahlarına göre evlerine yakın okula, tercihlerine göre sınavsız yerleştirilecek. Tercih edilecek okullar arasında bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak. Öğrenciler, kendilerine sunulan bu okullar arasından en az 2, en fazla 5 tercih yapacak.

İki yabancı dil daha

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda öğretilebilecek yabancı dillere yenileri eklendi. Buna göre, Bulgarca ve Ukraynaca dillerinin eğitim ve öğretiminin yapılması kararlaştırıldı.

#Sınav
#Eğitim
#Lise
6 yıl önce