|

Bir dönemin kara kutusu Yamak öldü

Türkiye'nin en kritik dönemlerinde kilit görevlerde bulunmuş emekli Org. Kemal Yamak vefat etti. Yamak'ın ölümü dünkü gazetelerde yer alan başsağlığı ilanlarıyla öğrenildi. Yamak Kıbrıs Barış Harekatı öncesi gizli operasyonları yönetmişti. Özel Harp Dairesi Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özal döneminde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevlerinde bulunan Yamak, son olarak kitabında kontragerilla tartışmalarıyla gündeme damgasını vurmuştu.

Haber Merkezi
00:00 - 28/07/2009 Salı
Güncelleme: 03:34 - 28/07/2009 Salı
Yeni Şafak
Bir dönemin kara  kutusu Yamak öldü
Bir dönemin kara kutusu Yamak öldü

Eski Kara Kuvvetleri Komutanlarından emekli orgeneral Kemal Yamak vefat etti. Önceki gün hayatını kaybeden Yamak, Özel Harp Dairesi Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı danışmanlığı gibi kritik görevlerde bulunmuştu. Emekli Orgeneral Kemal Yamak, Kıbrıs Barış Harekatı öncesi gizli operasyonları yönetmiş ve Körfez savaşı yıllarında Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmanlığını yapmıştı. Son olarak anılarını yazdığı "Gölgede Kalan İzler ve Gölgeleşen Bizler" kitabıyla gündeme gelen Yamak, kitabında Özel Harp Dairesi'yle ilgili geniş yankı bulan bilgiler vermişti.

ÖZEL HARPÇİ VEKİLLER

2006'da yayınlanan kitabında, Bülent Ecevit'in kontrgerilla iddialarına cevap veren Yamak, geçmişte CHP'nin de aralarında bulunduğu pek çok parti milletvekillerinin de Özel Harpçi olduğunu açıklamıştı. Yamak'ın bu konudaki ifadeleri şöyle: "Birçok kimseyi ayağa kaldıracağını biliyorum ama bu noktada yazmak istiyorum. Sayın Ecevit'in inandırıcılığına dayanarak alevlenen ve Sayın Ecevit'in zaman zaman medyanın ilgisi için bizzat öne çıkarak söyledikleriyle devam eden bu iftira kampanyası sürdürülürken, bu teşkilatın içinde o zaman kendi partisinden ne kadar personelin, hatta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde birbirini hiç tanımayan kaç milletvekilinin bulunduğunu ve bunun sadece kendi partisine ait bir durum olmadığını, birisi söyleyiverseydi ne olurdu?"

ABD YARDIMINI AÇIKLADI

Yamak kitabında ayrıca Özel Harp Dairesi'ne ABD'den her yıl 1 milyon dolar yardım geldiğini de ifade etmişti. Özel Harp Dairesi'nin özellikle Amerikalıların verdiği destekle NATO'nun 'örtülü harekat konseptine' dayanarak kurulmuş bir harekat ünitesi olduğunu açıklayan Yamak, "Memleketimizin bulunduğu coğrafi mevki ve stratejik konum, böyle bir teşkilatı çok lüzumlu ve çok faydalı hale getiriyordu. 1950'li yıllarda Özel Harp Dairesi'nin, Gayri Nizami Harp bölümünün kuruluşu, böyle bir ihtiyaç dikkate alınarak gerçekleşmişti. Amerikalıların özel yardım faslından, daireye her yıl 1 milyon dolar yardım sağlanacak, bu yardımlar istenirse Türkiye'de veya istenirse Amerika'da ihtiyaçlar için kullanılacak, Amerika'dan satın alınacak teknik malzeme ve silahlar için yapılacak ödemeler, bu paradan mahsup edilecekti" demişti.

CENAZE TÖRENİ BUGÜN

Emekli Orgeneral Yamak için ilk tören bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda düzenlenecek. Kemal Yamak'ın cenazesi, Kocatepe Camisi'nde öğleyin kılınacak cenaze namazı sonrasında Cebeci Askeri Şehitliği'nde toprağa verilecek.





15 yıl önce