|

Bir toplantıyla ihracata 1 milyar dolarlık katkı

IBF Genel Başkanı Erol Yarar, Mısır'ın başkenti Kahire'de yaptıkları 13. IBF Kongresi'nin iki ülke ticaretine en az 1 milyar dolarlık ek katkı sağlayacağını ifade etti

Yılmaz Yıldız
00:00 - 17/10/2009 Cumartesi
Güncelleme: 03:04 - 17/10/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Bir toplantıyla ihracata 1 milyar dolarlık katkı
Bir toplantıyla ihracata 1 milyar dolarlık katkı

Mısır'ın başkenti Kahire'de üç gün devam eden 13. IBF kongresi açıklanan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Küresel kriz, ülkeler arasındaki ticaretin önemini yeniden gün yüzüne çıkarırken, İslam ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret ve karşılıklı yatırımların arttırılması gerektiği konusu IBF kongresinde en çok konuşulan konu oldu. IBF Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Makedonya Ticaret Bakanı Hadi Neziri ve Kahire Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Mustafa Musa'nın katıldığı basın toplantısında açıklanan sonuç bildirgesinde; kongre boyunca konuşulan, tartışılan ve üzerinde mutabakata varılan 9 önemli tespit ve öneriye yer verildi.

İKİ ÜLKENİN TİCARETİ

IBF Başkanı Erol Yarar ile MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, sonuç bildirgesi açıklamasından öce Türkiye'den gelen gazeteci grubuyla sohbet ederken önemli bilgiler verdiler. Erol Yarar, “İki-üç günlük kısa görüşmeler neticesinde iş bağlantısı yapanlarımız var. 160 tane firma, ciddi bir şekilde ticari potansiyelini arttırıcı temaslarla Kahire'den dönüyor. 40-50 firma ise burada nasıl kontak kurulduğunu gördü, Mısırlılarla ticaret yapmanın yollarını öğrendi. 20-30 kişi de Mısır ekonomisini tanıma imkanı buldu” dedi. Yarar, 13. IBF Kongresine Türkiye'den 350 kişilik iş adamı heyetinin gelişi ve yapılan ticari temasların iki ülke ticaretine en az 1 milyar dolarlık ek katkı yapacağını değerlendirmesinde bulundu.

ARAP DÜNYASININ KAPISI

Mısır'ın 350 milyon kişilik Arap dünyasının ticaret kapısı konumunda olduğuna dikkat çeken Yarar, 1993'te ilk kez geldiği Mısır'da dönemin Türkiye Büyükelçisinin kendisine “Burada iş yok, neden geldin?” dediğini hatırlatarak şunları kaydetti: “Bizim yaptığımız geziler olmasaydı bugün bunları konuşmuyor olabilirdik.” MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Mısır'da Türkiyeli iş adamlarının iş yapacağı önemli fırsatlar olduğunu söyledi.



15 yıl önce